Скопие. След двудневните разговори между членовете на македоно-българската мултидисциплинарна комисия

...
Скопие. След двудневните разговори между членовете на македоно-българската мултидисциплинарна комисия
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Продължават „българските манипулации“ в съвместната историческа комисия

Скопие. След двудневните диалози сред членовете на македоно-българската мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси, нейният съпредседател от българска страна професор Ангел Димитров, показан от скопския вестник „ Нова Македония “ като „ един от членовете “, показа обществено своите възгледи за работата на упоменатата комисия. Това написа скопският вестник в коментар, показан без редакторска интервенция.

Според Димитров комисията е образувана във връзка със Споразумението за другарство и добросъседство, а желанието това съглашение да бъде изпълнено значи, че комисията би трябвало да работи. В изявлението си за българска медия Ангел Димитров сподели още, че българската страна е предложила на македонските членове на идната среща да създадат обзор на характера и творчеството на братя Миладинови и Григор Пърличев, само че македонските историци са отхвърлили това предложение.

Изявлението на Ангел Димитров обаче е в несъгласие с изказването му от декември 2018 година, когато той съобщи по този мотив, че е реализирано съглашение и в двете страни Григор Пърличев да се уважава и отбелязва като човек със заслуги за културно и обществено развиване.

След това двете страни се договориха да предлагат на съответните държавни управления постоянно отбелязване на Св. Кирил и Методий като общославянски просветители, до момента в който за други персони, като Св. Климент, Св. Наум, Самуил и Григор Пърличев е целесъобразно да се честват юбилейни годишнини. По-конкретно, на декемврийската среща през 2018 година двете страни се споразумяха да почетат Кирил и Методий като „ общославянски просветители “, а Григор Приличев като човек, който има заслуги за македонската и българската просвета.

Според информацията на " Нова Македония ", преди две години македонските историци предложиха на българските си сътрудници честването на Пърличев да бъде тристранно, т.е. да бъде поканена Република Гърция за тази самодейност, което съгласно изданието „ още веднъж демонстрира на света рационалния европейски метод на македонската страна -две страни членки на Европейски Съюз (Гърция и България) и трета - претендент за Европейски Съюз (С.Македония). Но тази самодейност на македонските членове е била отхвърлена от българската страна.

Изявлението на Ангел Димитров единствено удостоверява, че българските членове не престават да се отклоняват от контрактуваното. Остава неразбираемо за какво българската страна още веднъж повдига въпроса за Пърличев, откакто двете страни към този момент са постигнали съглашение. Според изданието фразата „ македонска просвета “, който е включен в рекомендациите, евентуално е повода, заради която българското държавно управление импровизирано се отхвърля от взаимното честване на Пърличев.

Проблемите в работата на комисията се усложняват в допълнение след позицията на българския парламент, завършена в резолюция от най-висшия законодателен орган, последвана от пояснителен меморандум, който в Скопие правят оценка като изнудване.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР