Скопие. Скопският телевизионен канал Телма“ разполага с част от профилите

...
Скопие. Скопският телевизионен канал Телма“ разполага с част от профилите
Коментари Харесай

„Телма“ : Кои са бъдещите министри в РСМ

Скопие. Скопският ефирен канал „ Телма “ разполага с част от профилите на хората, които ще ръководят няколко основни институции в новото държавно управление на Република Северна Македония (РСМ).

Най-отговорната позиция по време на пандемията с Covid 19 е дадена на Беким Сали като министър на опазването на здравето. Професионалният му ангажимент до момента е в частна дентална процедура, само че съгласно телевизионния канал не ясно по какъв начин ще се оправи в новата си служебна роля. Във време на рецесия в електроснабдяването македонският електроенергиен оператор МЕПСО ще бъде управляван от Орхан Муртезани, някогашен шеф на „ ЖП Транспорт “ и един от създателите на партията „ Алтернатива “. Най-спорен е бъдещият заместник-председател на Народното събрание Хусни Исмаили, против който има наказателни обвинявания от Антикорупционната комисия.

43-годишният Беким Сали, прочут на обществеността като претендент за кмет на Алтернатива в Чаир, измежду хората, които го познават е дълготраен ортодонт. Телма се свърза с него, само че той е споделил, че преди формалното му предопределение за министър на опазването на здравето, не би желал да разяснява провокациите, които си е сложил. Той има личен кабинет от 15 години и има сватбено ателие на името на брачната половинка си. Сега във време на пандемия той ще би трябвало да седне на стола, откъдето се вземат значими решения за здравната система, изключително когато е в допълнение обременена от коронавирусната зараза. От обществено наличните данни за него се вижда, че е член на управителния съвет на клиниката по токсикология. Той към този момент е извършил задължението за имущественото си положение, тъй че в анкетата в антикорупционната комисия оповестява, че всичко, което има, е на родителите му, два жилището, два бизнес обекта в Скопие и две коли.

И точно Антикорупционната комисия неотдавна разгласи гръмко името на бъдещия заместник-председател на Народното събрание Хусни Исмаили, позиция, която беше отстъпена на „ Алтернатива “ със единодушието за влизане в държавното управление. Исмаили към този момент е народен представител, само че Антикорупционната комисия повдигна наказателно обвиняване против него за корист с длъжността си, до момента в който беше министър на културата. Според информациите Исмаили като министър е подписал над 100 плана отвън финансовите проекти, на стойност 33 милиона денара (над един милион лв). Наказанието за осъщественото от него закононарушение и породените вреди съгласно наказателния кодекс е най-малко 5 години затвор, само че сега той е с депутатски имунитет. По специалност е ревматолог и учител в Медицинския факултет в Тетово, тъй че назначението му за министър на културата през 2019 година беше противоречиво за мнозина.

Адмир Алити и Джемаил Купи ще бъдат двама нови министри от редиците на Алтернатива, Алити ще дава отговор за осведомителното общество и администрацията, а Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Алити до момента заема длъжността а шеф на Македонско радио и телевизионно разпространяване.

За Джемаил Купи, който ще бъде министър на диаспората, Телма към този момент писа преди две години, че ходжата от Дебър е претендент за дипломат в Китай. Той е и някогашен претендент за кмет на Дебър и в биографията си написа, че е учил в Университета за Югоизточна Европа в Тетово и е лекар по политически науки. Той беше част от ислямското учебно заведение „ Иса бей “ в Кондово, а по-късно се твърдеше, че е бил претендент за дипломат, тъй като има научна купа магистър по дипломация.

Заместник-министър на културата ще бъде Даим Лучи, който е консултант в съвета на община Чаир и името му е в листата на донорите на „ Алтернатива “ за 2020 година с към 1000 евро. Няма информация за заместник-министъра на земеделието Абдулшикир Абедини, а зам.-министърът на образованието Лулзим Алиу е професор в Педагогическия факултет в Кичево и е заместник-председател на партията.

" Алтернатива " разгласи през вчерашния ден имената на няколко бъдещи шефове, измежду които най-известен е Орхан Муртезани, който ще бъде шеф на МЕПСО. Той е представител си е ред създателите на " Алтернатива ", само че и някогашен шеф на " ЖП превоз ". Във последното си изказване той не пожела да разяснява готовността си да ръководи МЕПСО, една от най-проблемните компании по време на енергийната рецесия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР