Скопие. Посещението на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие и

...
Скопие. Посещението на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие и
Коментари Харесай

„Независен“ : Какво предвижда бъдещото сътрудничество между София и Скопие

Скопие. Посещението на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие и оповестеното взаимно съвещание на двете държавни управления на 25 януари в София са публично-политическата част от явно от дълго време плануваната деескалация на връзките сред двете страни и слагане на съдействието в нов коловоз, написа скопското издание „ Независен “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Това в последна сметка би трябвало да докара до повдигане на блокадата на София, въпреки че е рано да се предвижда по кое време и по какъв начин това може да се случи. Петков съобщи, че „ визитата в Скопие беше голям триумф – от една страна подадохме ръка, отидохме първи там, въпреки това изпратиха нота до Организация на обединените нации, която се надявахме да получим след две години “. Но известният политолог и анализатор Димитър Бечев сподели в колона, оповестена от „ Независен “, че „ казусът е, че Петков може да се окаже прекомерно слаб, с цел да води тази борба в София “.

Слаби или не, нещата потеглиха по избран метод и въпросът е до каква степен ще стигнат. Това, което е обществено знае се, че ще бъдат образувани пет работни групи (включително и по история), които би трябвало да рапортуват за резултатите си на месечна база. По-малко знае се, че през миналия интервал е направена цялостен проект за динамичността, с която би трябвало да върви доближаването. Не се знае дали двете страни са го създали сами или има помощ от трета страна.

Има доста забавни неща в тази динамичност на деяние. Ето още от тях:

В региона на защитата ще стартират диалози за присъединяване на българските Военновъздушни сили в защитата на македонското въздушно пространство. Македония има такова съглашение с Гърция и нейните самолети, както неотдавна беше над Скопие, вземат участие в защитата на македонското въздушно пространство. Споразумението с България за това съдействие би трябвало да бъде подписано скоро.

Този защитителен раздел планува и образование на военни лекари в България, по-късно образование на офицери в българските военни учебни заведения и взаимно присъединяване в отбелязването на значими дати на военни празници.

Специално място е отделено на европейската интеграция на РСМ. България ще изпрати за своя сметка специалист, който да поучава македонските управляващи по отношение на европейската интеграция, само че това ще стане, когато стартират договарянията за присъединение с Европейски Съюз. В тази рамка ще се оказва подпомагане при използването на европейски нормативни документи в региона на културата, околната среда, обмяната на опит и техническа помощ за главните стълбове на икономическата политика и подпомагане при присъединяване на дребни и междинни предприятия в. стратегии на Европейски Съюз. И това съдействие се планува за интервала след започването на договарянията за присъединение с Европейски Съюз.

В енергетиката през идващите три месеца би трябвало да се положат основите за построяването на нова връзка за транспорт на природен газ сред двете страни, отвън сегашната, която свързва Гюешево и Зидилово. Тази концепция ще се осъществя по линията Струмица - Петрич. Тази активност би трябвало да се осъществя от „ Булгартрансгаз “ и Македонски енергийни запаси. РСМ би трябвало да промени нормативната си уредба, с цел да подсигурява организацията на пазара на природен газ в сходство с условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз.

Трансграничното съдействие би трябвало да набере нова скорост: експертна група, която незабавно да дефинира техническите параметри за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало ”, което от дълго време се изисква от Скопие, защото от тяхната страна съвсем всичко е приключено. РСМ да назначи свои представители в границите на самодейността „ Европа по-близо до жителите “, която е предопределена за районно и локално равнище.

Има глави за съдействие в региона на културата, образованието и науката и изключително в здравеопазването; за осъществяване на постоянни съвещания на Междуправителствената комисия за икономическо съдействие, по-късно за обмяна на опит в небанковия финансов бранш, туризма, медиите, предприемачеството, обществената политика, младежта и спорта...

Това би трябвало да значи, че двете страни ще развиват необятен набор на съдействие. Дали това в последна сметка ще докара до повдигане на българската обсада значително ще зависи от разположението на политическите сили в София и тяхната воля.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР