Скопие. Отлагането на началото на преговорите за присъединяване на Република

...
Скопие. Отлагането на началото на преговорите за присъединяване на Република
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Скопие. Отлагането на началото на договарянията за присъединение на Република Северна Македония и Албания уголемява листата с аргументи, представени от чиновници на Европейски Съюз, за блокиране на процеса на разширение към Западните Балкани. Към към този момент познатите оценки за обстановката в района за липса на господство на закона, висока корупция и престъпност, неуважение на човешките права и демократичните свободи се прибавя и неофициална причина, а това е евтината работна ръка, идваща от балканските страни, написа „ Нова Македония “ .

В миг на откровеност словенският министър председател Янез Янша в заключителните си думи по време на словенското председателство на Европейския съюз цитира неназован европейски водач, който обществено е попитал на взаимни сесии на европейските институции „ за какво ще ги вкарат в Европейски Съюз, когато „ по този начин те са по-евтини като работна ръка “. Янша сподели това в изявление за Словенското радио и телевизия, като изясни, че някои висши членове са доминирани от тесногръдство и националистически ползи пред визията за свободна, мирна и обединена Европа.

Словения, по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, избра да вкара още веднъж термина „ вероятност за участие “ в документите, вместо единствено „ европейска вероятност “ за Балканите и Източното съседство на Европа, съгласно словенския министър председател Янез Янса. Изявлението му дава по-ясна картина на мощната опозиция на някои от страните-членки на Съюза или, както споделя Янша, на опортюнизма в Брюксел, когато става въпрос за процеса на разширение към Западните Балкани. Нежеланието на Европейски Съюз да одобри нови членове до момента беше ловко прикривано посредством отправяне на рекомендации за продължение на вътрешните промени или в северномакедонския случай за създаване на добросъседски връзки, на първо място с България.

В края на годината външният министър на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че през 2021 година има усилване на ескалация и изразителност на разделения в Западните Балкани, което съгласно него е спънка за страните от района в тяхното доближаване към европейското бъдеще.

Бившият вицепремиер на РСМ по европейската интеграция и дипломат Ивица Боцевски показва обстоятелството, че „ все по-осезаемото неявяване на европейска вероятност в Западните Балкани се дължи на клишетата, в които изпаднаха политиките на Европейски Съюз за района “.

„ Европейската интеграция на страните от района реалистично е въведена в положение на липса на вероятност. Историята на РСМ с датата за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз стана гротескна. Преговорите сред Сърбия и Черна гора се въртят в кръг... Няма поредност в политиките на Европейски Съюз по отношение на всички страни кандидатки за участие в района. От един се чака да направи едно, а от други се чака нещо изцяло противоположно. Самият Европейски Съюз продължава да предизвиква стандартите за жертвите и агресорите “, сподели Боцевски.

***

Москва. Електронното издание на белградския всекидневник „ Новости “ разгласява изказване на представителя на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, в което се акцентира, че Русия чака „ съответен и безапелационен отговор от Организация на обединените нации “ на „ произвола на Прищина “, обвързван с оповестяването на съветски чиновник на ЮНМИК за личност нон грата.

Захарова оцени, че оповестяването на съветския чиновник в ЮНМИК за личност нон грата съставлява продължение на провокациите на Прищина за стягане на междуетническите връзки в района, дискредитиране на Организация на обединените нации и градивната роля на Русия на Балканите. Тя осъди всеки опит за ограничение на активността или изтласкване на задачата на Организация на обединените нации от Косово „ посредством предприемане на нападателни стъпки, които може да опонират на духа и буквата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “.

„ Желанието на косовските управляващи да се отърват от тези, които обективно могат да виждат разрушителната политика на Прищина, която се организира в регионите на провинцията, където живеят сърби, е явно “, цитира изданието думите на Захарова.

Тя прикани ЮНМИК и КФОР да обезпечат сигурността на Русия и други членове на задачата на Организация на обединените нации в границите на техните пълномощия според резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Очакваме произволът на Прищина да срещне подобаващ безапелационен отговор от управлението на Организация на обединените нации “, заключи Захарова.

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала Шварц разгласи на 31 декември, че по искане на министър-председателя Албин Курти е решила да разгласи съветски чиновник в ЮНМИК за личност нон грата, поради „ негови нездравословни действия, нарушили сигурността на Косово “.

***

Прищина. Заместник-министърът на опазването на здравето на Косово Дафина Геджа-Бунджаку предизвести, че неотдавнашното нарастване на броя на новите случаи на COVID-19 е знак, че страната е на път да навлезе в нова вълна от инфекции, оповестява изданието Telegrafi .

„ Тази вълна обаче значително ще зависи от нашата реакция като институции, както и от реакцията на жителите “, сподели тя пред RTV Dukagjini.

Геджа-Бунджаку добави, че новите случаи евентуално се дължат на увеличението на популацията на Косово през последните две седмици, когато доста членове на диаспората идват да видят фамилиите си за празниците.

***

Атина. Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас акцентира изрично, че Турция би трябвало да потвърди уговорката си към интернационалното право, като стартира с отдръпването на опасността от война (casus belli) против Гърция и признае, че нейното морско съглашение за границата с Либия е незначително, цитира думите му електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Говорейки пред пресата след среща с гостуващия му сътрудник от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, Дендиас сподели, че Турция може да потвърди уговорката си във връзка с интернационалното право, като одобри неговото „ доста просто предложение “. Той направи своите забележки на фона на скорошната ескалация на нападателната изразителност на Турция против Гърция, която, както сподели той, „ одобри размери, които не сме виждали от години “.

„ Турското държавно управление се е заело с непрекъснато деформиране на истината и всяка визия за интернационалното право, в това число морското право “, сподели Дендиас, наблягайки, че Анкара е разположила най-голямата десантна мощ в Средиземно море и „ в това време изисква от нас да демилитаризираме нашите острови “. Това би било еднакво, сподели той, на отвод на Гърция от приетото право на самоотбрана, както е планувано в Устава на Организация на обединените нации. Дендиас дефинира отношението на турското държавно управление по въпроса като „ олицетворение на парадокса “.

Позовавайки се на диалозите, които е провел със своя саудитски сътрудник, той означи, че „ двете страни са ангажирани със отбраната на интернационалното морско право и свободата на корабоплаването “. Дендиас също по този начин акцентира тесните връзки сред двете страни в доста области - от защитата до вложенията. Той разкри, наред с други неща, че скоро делегация от Саудитска Арабия ще посети Дедеагач в Северна Гърция, с цел да разиска капиталови въпроси.

От своя страна принц Фейсал бин Фархан ал Сауд настоя, че страната му е „ заинтригувана от подсилване на отбранителните, културните и комерсиалните връзки с Гърция “.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР