Скопие. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски внесе състава на новото

...
Скопие. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски внесе състава на новото
Коментари Харесай

Deutsche Welle : Димитър Ковачевски извади Никола Димитров и Радмила Шекеринска от правителството, обяви приоритетите на РСМ

Скопие. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски внесе състава на новото държавно управление на Република Северна Македония при ръководителя на локалния парламент Талат Джафери. Очаква се тези дни той да насрочи съвещание за гласоподаване на новия министър председател и министри. Приоритет на новия кабинет ще бъде оправянето с енергийната рецесия. Ковачевски на конференция в Събранието сподели, че вторият приоритет ще бъде поддържането на виталния стандарт на жителите и компаниите и постигането на задачите във връзка с огромните инфраструктурни планове, предава македонската редакция на Deutsche Welle .

В новото държавно управление липсват имената на министрите Радмила Шекеринска, Никола Димитров, Венко Филипче, Мила Царовска, Ягода Шахпаска и Ирена Стефоска.

Оливер Спасовски в Министерство на вътрешните работи, Благой Бочварски в Министерството на превоза и известията и Фатмир Битичи като вицепремиер по икономическите въпроси ще запазят позициите си в новото държавно управление. Досегашният вицепремиер по битка с корупцията Любчо Николовски остава в държавното управление като министър на земеделието, а Боян Маричич от Министерството на правораздаването напуща за нови отговорности като вицепремиер по европейската интеграция. Новият министър на правораздаването ще бъде професорът в Юридическия факултет „ Юстиниан Първи “ Никола Тупанчевски, а Славянка Петровска ще бъде новият министър на защитата.

Ковачевски споделя, че е решил да задържи част от старите министри, тъй като са посочили положително показване в работата си до момента.

„ Имаме нови имена, ротации и асоцииране на министерски постове. Тези, които са се ротирали в друго ведомство, са се потвърдили като ефикасни министри до момента. За министрите, които резервираха позициите си, анализът сподели, че има покачване на представянето в министерствата, в които са управлявали, вижда се, че са повишили стандартите в работата си и са осъществили финансови и оперативни вложения на равнището на проекта, който имаха за 2021 година “, сподели Ковачевски.

Бившият народен представител от СДСМ Славица Гърковска ще бъде вицепремиер по битката с корупцията, а Бисера Костадиновска-Стойчевска от Битоля е препоръчана за нов министър на културата. Настоящият министър на осведомителното общество и администрацията Джетон Шакири ще бъде първият човек в Министерството на образованието в бъдеще. Правителството ще получи и трима министри от „ Алтернатива “: Беким Сали ще оглави здравното министерство, Админ Алити е препоръчан за нов министър на осведомителното общество, а Джемаил Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР