Скопие. Македонският парламент констатира оставката на премиера Зоран Заев и

...
Скопие. Македонският парламент констатира оставката на премиера Зоран Заев и
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“: Парламентът в Скопие констатира оставката на Зоран Заев

Скопие. Македонският парламент установи оставката на премиера Зоран Заев и в този момент стартират да текат периодите за сформиране на новото държавно управление. Съгласно правилника на Народното събрание и конституцията, страната би трябвало да има ново държавно управление най-късно до 30 дни, осведоми македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “

Оставката на министър-председателя Зоран Заев от поста беше приветствана с овации от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, а настоящето държавно управление остава на работа до избора на ново. Заев разгласи оставката си след локалните избори. Той осведоми ръководителя на Народното събрание изясни, че „ той е взел решението като разумна стъпка, произлизаща от резултата от локалните избори и като израз на отговорност за този крах. Резултатите от последните избори, както той уточни, въпреки и локални, имат кардинална и политическа тежест за политическия миг, в който се намира страната.

Конституцията и Правилникът за активността на Народното събрание уреждат процедурата при оставка на министър-председателя. Сроковете за сформиране на новото държавно управление стартират да текат след констатирането на оставката на депутатите.

Член 90 от Конституцията гласи, че президентът на страната е задължен в десетдневен период да разпореди мандата за състава на държавното управление на претендент на партията или партиите, които имат болшинство в Събранието.

Номинираният за министър-председател внася стратегия и предлага състава на държавното управление в 20-дневен период от деня на възлагането на мандата. Правителството, по предложение на министър-председателя и въз основа на програмата, се избира от събранието с болшинство от общия брой на депутатите.

Това значи, че най-късно до 30 дни страната ще има ново държавно управление отпред с определения от Заев за негов правоприемник, Димитър Ковачевски. Ковачевски беше заместник-министър на финансите, а в това време стана водач на СДСМ. В същото време СДСМ си обезпечи болшинство в Народното събрание с влизането на Алтернатива в ръководещата коалиция.

Със сигурност министрите на защитата - Радмила Шекеринска, на образованието - Мила Царовска, на здарвеопазването - Венко Филипче, както и вицепремиерът Никола Димитров няма да бъдат част от новото държавно управление. С напускането на БЕСА от държавното управление, мястото в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство остана вакантно. Според съглашението „ Алтернатива “ получава три министерски поста. Партията ще предложи Баким Сали за министър на опазването на здравето. Адмирим Алити ще оглави Министерството на осведомителното общество и администрацията, а Джемаил Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР