Скеле огражда католическата църква Свети Лудвиг в Пловдив, а част

...
Скеле огражда католическата църква Свети Лудвиг в Пловдив, а част
Коментари Харесай

Нерегламентирани действия с исторически имот

Скеле огражда католическата черква " Свети Лудвиг " в Пловдив, а част от фасадата на постройката е облепена с фибран. Очевидно постройката, която е монумент на недвижимото културно завещание, се приготвя за топлоизолация. Действията на строителите обаче не са съгласувани нито с администрацията на регион " Централен ", нито с НИНКН, сподели кметът на региона Георги Стаменов, представен от Plovdiv24.

Опитите да се свържат с представител на църквата са били несполучливи, а в администрацията на региона няма документи, с които да е желано или разрешавано сходно деяние. За случая е известен и новоназначеният шеф на НИНКН арх. Петър Петров, който до скоро беше основен проектант на региона. Той е изпратил представител на инспектората на института за инспекция на място. Очаква се интервенция за прекъсване на започнатите поправки.

Утре сутринта от регион " Централен " ще връчат констативен протокол на строителната компания и ще изискат цялата документи по случая. Срокът за даването е 14 дни. Дотогава дейностите на обекта би трябвало да се преустановят.

Катедралата е издигната по план на римския проектант Алфонсо, който е един от най-хубавите познавачи на готическия жанр и архитектура. Основите ѝ се слагат през 1858 година от брациговския занаятчия Иван Боянин, а е осветена на 25 март 1861 година, когато е и дефинитивно приключена. Камбанарията ѝ, известна като Кула Леонтиана, е построена през 1898 година по план на проектант Мариано Пернигони с архитектура във флорентински жанр. Тя е оборудвана с 5 камбани, направени в немския град Бохум. Камбаните са подарък от папа Лъв XIII.

Чирпанското земетресение (1928) мощно поврежда църковната постройка. През 1931 година тя е изумена и от бурен пожар, който унищожава органа, основния олтар и дърворезбения таван на междинния транспортен съд. След пожара цялата черква е преустроена и украсена с живопис от художника Кръстьо Стаматов. Сградата е възобновена в днешния си тип от проектант Камен Петков, който я проектира в отбор с митрополията, енорийската канцелария и първичното учебно заведение " Свети Андрей “. Обновената черква е открита от Анджело Ронкали, който е нунций на Ватикана в България по това време, а през 1958 година става папа Йоан XXIII.

През 1995 година храмът е разгласен за архитектурно-художествен монумент на културата и до през днешния ден остава най-голямата католическа катедрала в страната с потенциал от 600 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР