Скандалите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ)

...
Скандалите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ)
Коментари Харесай

Университетско средновековие

Скандалите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) " Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив, които са обществено известни най-малко от три години насам, не престават с цялостна мощ, откакто вторият мандат на ректора проф. Милчо Василев изтече на 16 декември 2019 година Общото заседание на вуза обаче на последното свое съвещание си избра нов ръководител и нов Академичен съвет, само че изборите за ректор са оставени за 12 февруари. Трима зам.-ректори аплайват за поста. Според Закона за висшето обучение това е допустимо, досегашният ректор може да извършва функционалностите си до два месеца след приключването на мандата му.

Конфликтите в АМТИИ са свързани главно с дейностите на ректора Милчо Василев по отношение на чиновници и преподаватели от вуза, които дръзват да подлагат на критика нередностите там. В началото на 2018 година в пловдивска медия остра рецензия за тоталитаризма във вуза и за шуробаджанащината там насочи Атанас Атанасов, някогашен чиновник и правоприемник на създателя на висшето учебно заведение, известния композитор, музикален теоретик, възпитател и хоров диригент Асен Диамандиев. След документално съобщение до ректора за безобразия на администрацията и за роднинските кланове в АМТИИ Атанасов е бил уволнен. Скандалът ескалира през април 2018 година, откакто двама професори, несъгласни с политиката на ректора, с нарушаванията и шуробаджанащината - Юлиян Куюмджиев и Албена Димова, написаха сигнал до министър Красимир Вълчев. Ректорът ги заплаши с уволняване за това, че " уронват престижа на академията ", както ДУМА писа тогава. Проф. Милчо Василев ги е обиждал и ругал непочтено пред Общото заседание, потвърдиха очевидци. Проф. Димова е била осъдена с последно предизвестие за уволняване, проф. Куюмджиев е избавен от глобата, тъй като има отбрана като синдикалист. Съюзът на музикалните дейци, в чието управление е той, застана зад позицията му. Възмущение от дейностите на ректора изрази с обществено писмо и ръководителят на Международната федерация на музикантите Джон Смит. Така абсурдът излезе на интернационално равнище. Студенти пък направиха петиция в отбрана на двамата преподаватели, която събра към 400 подписа. Студентите в АМТИИ съгласно данните от рейтинговата система на вузовете са 700. Министър Красимир Вълчев назначи тогава инспекция в АМТИИ.

В Народното събрание пловдивският народен представител от левицата проф. Иво Христов съобщи, че въпросният ректор е в прорез с всевъзможни университетски условия, че под етикета за академична автономност в действителност се правят злоупотреби и че висшите ни учебни заведения са се трансформирали в особена форма на задружна незаконна активност. От отговора на министър Вълчев в Народно събрание стана ясно, че одитът на МОН е открил редица нарушавания в АМТИИ и ширещи се фамилни и роднински връзки; че един от факултетните препоръки няма нужния по закон цифров състав; че има доказателства за спор на ползи, за което е сезирана тогавашната КОНПИ. Министърът предписа на ректора да в профил нарушаванията и да престане с преследването и репресиите над преподаватели. Както по-късно се оказва, КОНПИ " не е разкрила " спор на ползи във вуза, макар противоположните констатации на МОН. (В скоба единствено да прибавя, че времената очевидно се менят, тъй като завчера новата КПКОНПИ стартира процедура против ректора на Икономическия университет във Варна да вземем за пример за семейственост и спор на интереси). Възмутеният проф. Куюмджиев през 2019 година " не мирясва " и дружно със брачната половинка си проф. Полина Куюмджиева се афишират срещу присъждането на звание " почетен лекар " на АМТИИ на финансистката Менда Стоянова, началник на бюджетната комисия в Народно събрание. Тя тогава стана обект на насмешки в обществените мрежи, подредена карикатурно до популярни музиканти като Марин Големинов, Николай Кауфман, Теодосий Спасов, Милчо Левиев. Оказва се, че наказванията на " опозицията " във вуза са били анулирани, само че в този момент ректорът Василев още веднъж е намерил мотив за " последно предизвестие " към Куюмджиев и брачната половинка му. Целта е заплашване на останалите - за наставление по правилото " който не мълчи, си отива ". Нещо повече - на последното Общо заседание ректорът още веднъж се е държал неприемливо жестоко с сътрудника си, даже желал да изключи микрофона и да прекъсне изявлението му.

Едно известно до неотдавна като чудесно висше учебно заведение в културната столица Пловдив е превърнато във феодално притежание, където царят боязън и послушание, пишат медиите. Да не е сама академията в Свищов... Дори направеният при започване на века прелестен артистичен и функционален уебсайт на академията е заменен с нов - обичаен и нищожен.

А обстановката се усложнява и от това, че ректорът проф. Милко Василев напролет на 2019 година е навършил... 70 години. Факт, който бе маркиран с два негови авторски юбилейни концерта в Пловдив - със лична негова музика, с диригентските му изяви, с фолклорни осъществявания, които са неговото дългогодишно професионално занятие. Не е законно след 65-годишна възраст човек да заема управителна служба във висше учебно заведение, още повече, че при самия му избор за втори мандат Василев към този момент е бил минал този сакрален предел, ускорява се брожението в АМТИИ. Да, но не. Това не беше законно до есента на 2005 година, до което време в Закона за висшето обучение (ЗВО) имаше експлицитен текст: " Не може да бъдат избирани на управителни длъжности хабилитираните лица, навършили 65 година " От 18 октомври 2005 година обаче този текст бе анулиран. Сега ЗВО постановява единствено едно - че професорите работят на щат до 65 година с опция по решение на Академичния съвет да са на трудов контракт до 68 година Само че законът е един тюрлюгювеч от ремонти и преработения на парче, които доведоха до това, че " професор " към този момент е служба, а " ректор " е друга служба. Ако си на служба ректор, преставаш да си на служба професор. Изобщо не е ясно важи ли ограничаването 68 година за ректора. Това докара доста вузове до люти вътрешни разногласия и главоболия, те се чудеха по какъв начин да решат проблема, когато ректорите им надхвърляха 65 - УАСГ, филиала на ТУ-София в Пловдив, ТУ-София, Пловдивския университет... По искане на преподаватели Европейският съд в Люксембург (създаден за да пояснява по идентичен метод националните законодателства на страните в общността) се произнесе, че може да се лимитира възрастта за щат на професорите, само че договорите им от 65 до 68 година стават срочни. Обаче. Длъжност " ректор " съгласно ЗВО може да се заема единствено на неопределен главен контракт! Нещо повече - тъй като ЗВО споделя категорично, че университетският състав е на неопределен контракт, един професор, бидейки ректор, изпада въобще от университетския състав! И тази безпрогледна правна и управническа мъгла се стеле до ден сегашен - да се оправя кой по какъв начин може. Направо сме си за Гинес.

И още едно шикалкавене. В уеб страницата на АМТИИ ректорът е изписан буквално по този начин: " проф,-акад. Милко Василев ". Ха в този момент де, няма подобен учен! Близко до мозъка е, че индивидът е титулуван от подправената академия БАНИ - едно Неправителствени организации, което доста желае да си присвои правата (и парцелите!) на Българска академия на науките и е нароило едни подправени " учени " на всяко кръстовище. Няма по какъв начин да му се отвори парашутът, само че Василев се написа учен и за похлупак си е подписал едни 150 лева над заплатката - за " купата ". Одитът на МОН хвана тази врътка и Красимир Вълчев постанови ректорът да приключи безобразието. Но до момента в който МОН продължава да си трае за въпросните " учени " на БАНИ, кой знае още какъв брой от тях претакат парици от държавните дотации на вузовете към своя джоб!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР