Скандали и обвинения в национално предателство в парламента при изслушване

...
Скандали и обвинения в национално предателство в парламента при изслушване
Коментари Харесай

Темата Северна Македония взриви парламента

Скандали и обвинявания в национално изменничество в Народното събрание при чуване на външния министър Теодора Генчовска откакто болшинството отхвърли предлагането това да стане при закрити врата.

От опозицията се възмутиха, че по този метод тя не може да огласи наличието на паметни бележки от диалози на премиера с висши дипломати и служители от Брюксел, в които е поел задължения, различаващи се от формалната българска позиция.

Отказът на ръководителя на Народното събрание да закрие съвещанието докара до подписка за неговата оставка.

5 минути откакто квесторите затвориха вратите за закрито съвещание, ръководителят на групата на " Продължаваме промяната " оповести друго решение.

" Предложението беше това чуване да бъде при закрити врата. То не беше подкрепено от залата. Нека всички жители и хора, които се интересуват от тематиката за Северна Македония да чуят какво има да се каже от външно министерство ", съобщи Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

От опозицията упрекнаха ръководещите, че посредством процедурни хватки не желаят да се огласи секретна информация. Движение за права и свободи напуснаха залата.

" Когато министърката се базира на документ, който е в един отчет, който е импортиран в Народно събрание, че има гриф, това е безсрамие от ръководителя на Народно събрание. С дребно увъртане в тази политическа рецесия и в тази обстановка нищо няма да можем да решаваме. Затова напуснах ", добави Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

След като стана ясно, че външният министър не може да огласи секретна информация в намерено съвещание, Тошко Йорданов описа какво е научил персонално от премиера за паметната записка, описваща диалога му с еврокомисаря Вархей на 17 февруари.

" Министър- ръководителят беше гневен, тъй като паметната записка е изпратена до президента и 10 посланика. Изчете ми я на глас той за срещата с Вархей, вътре има 8 неща, които споделя Вархей, които е споделил министър- ръководителят - за сделки сред министър-председателя и Вархей. Външният министър прави несъгласие, че това не е контрактувано и министър-председателят споделя " от това излиза наяве,че съм народен изменник, желая оставките на този, който е писал записките и заместник-министъра ", съобщи Тошко Йорданов от " ИТН ".

Външният министър заяви, че е получила план за нова рамкова позиция.

" На 5 април външнополитическият консултант на премиера изпрати собствен план на актуализация на рамковата позиция, наличието му обаче по-скоро допуска проверка на българската национална позиция, в тази нова позиция-проект не попада българската позиция по македонския език ", сподели Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов упрекна посредством пост във Facebook премиера, че е ревизирал българската национална позиция посредством " своя успореден външен министър " Весела Чернева.

От левицата разкритикуваха опозицията, че посредством тематиката за Северна Македония саботира приемането на обновения бюджет.

" Аз съм ядосан в този миг, тъй като това Народно заседание реши и това го взеха решение " Възраждане ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и част от " ИТН " реши да занимава българската страна не с приходите, не с бюджета, не с пенсиите, не със налозите, а с Македония, на някой в таза зала Македония е по-важна от България и това е позорно ", акцентира Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

" Възраждане " дефинираха позицията на левицата като неприемлива.

" Македония е България, Мизия е България, Тракия е България, Добруджа е България. И когато приказваме за Македония - приказваме за милиони българи. Говорим за българския народен интерес ", разясни Костадин Костадинов от " Възраждане ".

От партията на Трифонов още веднъж желаеха закрито съвещание.

" Националното изменничество е реалност в общественото пространство. Сега би трябвало да го потвърдим с документи на закрито съвещание, тъй като господин ръководител, всички депутати са български жители, актуализацията ще се случи, само че в никакъв случай и по никакъв метод историята не би трябвало да я продава министър-председателят ", разяснява Станислав Балабанов от " ИТН ".

От " Продължаваме промяната " упрекнаха партията на Трифонов, че преследва евтини предизборни дивиденти.

" Г-н Балабанов,който се пусна по пързалката, която министър на Има Такъв Народ, заместник-министър на Има Такъв Народ, с цел да спасят Има Такъв Народ, който се разпада и който няма да влезе в идващ парламент, приказват цялостни нелепости ", съобщи Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ".

От ГЕРБ също желаеха ръководителят на Народното събрание да закрие съвещанието.

" Обръщам се към вас не като ръководител на Народното събрание, а като същински българин да извършите по този начин, че Генчовска да ни запознае с това, което е пристигнала да направи, да забележим има ли на челото на страната народен изменник или не. Обръщам се към вас като човек, който почитам ", съобщи Александър Ненков от ГЕРБ.

Никола Минчев отхвърли и взриви залата.

" Аз просто хвърлих на око дали 80 души викат оставка, с цел да внесат настояването. Заповядайте. Внесето го ", сподели още Никола Минчев.

Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, ГЕРБ и " Възраждане " събраха нужните подписи за оставката му, която ще бъде разисквана на следващия ден в пленарната зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР