Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър

...
Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър
Коментари Харесай

Последно: Президент и премиер отиват във Вашингтон за срещата на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният министър председател и външен министър Димитър Главчев ще вземат участие в идната Среща на върха на НАТО, оповестяват от държавния пресцентър. Новината идва, откакто преди този момент не можа да се откри решение кой от двамата да съставлява страната ни.

Срещата ще се организира от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

Въпросът бе коментиран в коридорите на Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи пред кореспонденти, че към този момент е трябвало да има позиция на България, която да бъде отстоявана във Вашингтон. Той добави, че по времето, когато той е бил министър-председател, висшият главнокомандващ, а точно президентът, е ходил на срещите на върха на Алианса.

" Натъжен съм, тъй като се занимаваме с такива кокошкарски обиди, с цел да не употребявам и аз такива. При състояние, че нямаме проект, милиардите стоят. Предстои среща на най-високо равнище в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента и, най-малко по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил министър председател, аз ходех на европейските препоръки, а висшият главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме към този момент позицията на България, на външното министерство, която, който и да отиде, да я отстоява ", разяснява той.

Позиция за това, че България би трябвало да бъде показана на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев, съобщи и ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според него, в този съдбоносен за сигурността на света в Европа страната би трябвало да бъде показана от български представител с явен евроатлантически профил.

От ПП-ДБ също потвърдиха позицията.  " Това, което виждам е, че позициите на президента по тематиките, свързани с Русия и Украйна, съответстват на практика изцяло с това, което се показва като позиция на Кремъл и на управлението в Русия. Така че в това отношение аз считам, че е по този начин. Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от Народното събрание, и от Министерския съвет, който аз водех, и от европейските ръководители, защото на всеки Европейски съвет през последните 2 години се разисква тази тематика, тъй че, да, аз считам, че президентът заема неправилна позиция, която не подхожда на българските ползи. Това би трябвало да бъде пределно ясно. Българският интерес е войната да бъде колкото може по-далече от границите на България ", разяснява Николай Денков.

" Позицията на " Възраждане " беше такава, че би трябвало да се отиде. Нашият президент, който е главнокомандващ, по този начин или другояче да отиде и да съставлява България, в случай, че нямаме непрекъснат министър-председател, само че Движение за права и свободи бяха изрично и Пеевски се изрече изрично и сподели, че няма да толерира да отива президента, от " Величие " поддържаха това нещо и споделиха, че в последна сметка да си решат те и да си отиде настоящия министър-председател ", сподели Цончо Ганчев от " Възраждане ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР