Скандали и напрежение в парламента белязаха политическата седмица. На детския

...
Скандали и напрежение в парламента белязаха политическата седмица. На детския
Коментари Харесай

Никола Минчев: Самата коалиция е сложна. Но имам убеждението, че ще остане още дълго да управлява

Скандали и напрежение в Народното събрание белязаха политическата седмица. На детския празник 1 юни пред очите на деца, гости в Народно събрание, за малко не се стигна до физическа разпра сред депутата от " Продължаваме промяната " Искрен Митев и ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов. Ден по-късно Христо Петров от " Продължаваме промяната ", прочут като Ицо Хазарта, се държа непочтено и сподели непристоен жест по време на съвещание.

Конфликтите в Народното събрание разяснява в студиото на " Панорама " ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Искрен Митев направи едно изявление от трибуната, в което не загатна нито един депутат, а загатна съветски типичен книжовен воин, в който господин Костадинов се припозна. Г-н Костадинов построява своя политически облик напълно върху провокацията, бих споделил, че се храни от нея. Неприятно е, че това се случи в пленарната зала, още по неприятното е че пред очите на деца. И двамата понесоха наказванията си. Христо Петров - Ицо Хазарта, сподели своето отношение към действието, което сътрудниците от ГЕРБ-СДС направиха - да покажат плакати с надпис " оставка " Да се подвигат надали не транспаранти не е най-подходящият метод да поискаш оставка. Хазарта също понесе наказване и мисля, че това към този момент е затворена страница, съобщи Минчев.

Не се пробвам да извинявам нито един обособен проблем, без значение от коя парламентарна група идва, добави той.

Минчев е безапелационен, че " Продължаваме промяната " не го слага в неловко състояние, в противен случай в огромната си част тя носи нов метод на правене на политика.

Този политически жанр, който се опитваме да постановяваме е да убеждаваме своите политически съперници за какво не са прави или за какво не сме съгласни, с причини, без обиди и с по-малко политически лозунги.

Законодателната ни стратегия се движи с темпове, които са по-малки от мечтаното, минава се през съдружни разисквания, това лишава време, призна още той.

Относно комплицираните връзки в обединението, Минчев съобщи:

Самата коалиция без подозрение е комплицирана. Това е първата в модерната ни история коалиция с 4 парламентарни групи, част от които с радикално разнообразни идеологии. Никога не сме си правили илюзии, че това ще е лесна коалиция, само че все още продължава да бъде единствената допустима в този парламент, тъй че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да ръководи.

Председателят на Народното събрание разяснява и така наречен български вид на закона " Магнитски ".

Това е някаква чернова, която изтече без да е ясно кой стои зад нея, въобще не приказваме за законопроект. Това е чернова и не е ясно в кой стадий от развиването си е тя, това изрично не е план, който да заслужава съществено разискване.

По тематиката с настаняването на бежанците, Минчев изясни, че съгласно него страната е направила не малко.

Още първичният проект, който беше сбъднат - с настаняването по хотели, беше един доста добър метод да бъдат посрещнати тези хора. При вторият етап на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно.

Българският парламент одобри декларация още в първия ден на войната, в която изрично осъдихме дейностите на Руската федерация и призовахме за връщане към нормите на интернационалното право и преустановяване на военните дейности в Украйна. По отношение на даването на военна помощ имаше повече съмнения, само че виждаме от изказванията на премиера Кирил Петков, че България ще ремонтира 80 танка, които по-късно ще бъдат предоставени на Украйна, акцентира Минчев.

Той отговори и на въпроса има ли несъгласия сред премиера и президента.

Аз съм от " Продължаваме промяната " и в този смисъл се солидаризирам с премиера, само че има обикновено опълчване на мнение сред обособени институции, не бих споделил, че се следят остри несъгласия.

Несъмнено, времената в които вижданията на всички държавни институции се определяха от един властови център, са към този момент зад нас, сподели в умозаключение Минчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР