Скандален запис от изявления на живеещия в Австрия български скулптор

...
Скандален запис от изявления на живеещия в Австрия български скулптор
Коментари Харесай

Художникът Петко Дурмана: Проектът Бронзовата къща е пълна мистификация

Скандален запис от изказвания на живеещия в Австрия български ваятел Пламен Деянофф във виенската изложба " Кунстхале " повдигна доста въпроси към плана му за инсталацията  " Бронзовата къща ", която би трябвало да бъде издигната на мястото на някогашния пантеон в центъра на София. 
Предвижда се конструкцията  да бъде построена от солидни бронзови детайли и съгласно създателя е въодушевена от обичайна българска архитектура. Проектът се осъществя по самодейност на австрийското посолство у нас във връзка идното европредседателство на страната, което ще последва българското, а символичното начало на плана бе обещано при започване на май. Деянофф печели плана без конкурс след бурни диспути в Столичния общински съвет и спорни реакции в артсредите у нас.
Във видеото, свалено от уеб страницата на " Кунстхале " се вижда по какъв начин създателят на „ Бронзовата къща “ Пламен Деяноф споделя за плана си в диалог с кураторката Ванеса Йоан Мюлер на 28 март тази година. Там Деянофф с доза подигравка към България разяснява, че политиците у нас са го научили по какъв начин да заобикаля разпоредбите - по какъв начин да стигне до реализация на плана със заобикаляне на процедурите и по какъв начин инсталацията да остане в публичното пространство по-дълго от оповестения период от една година. 

Този план не се предлага за първи път у нас. Това е второто му предложение след Търново 2011 година, където е бил с по-амбициозна визия. Това изясни в предаването " небосвод до обед " художникът Петко Дурмана, който е част от фейсбук група за разискване на общественото изкуство, неведнъж излизала с позиция по тематиката:

" Там той беше показан като осмото знамение на света, като неповторимо произведение, което ще бъде по-тежко от Статуята на свободата, по-скъпо от къщата на Мадона в Маями и по-странно от Лувъра в Париж. Тогава беше обяснено, че всички международни колекционери дават пари за него, а най-големите музеи го поддържат. Ако би трябвало да сме почтени, повече го гледахме като куриоз, тъй като по този начин показан, планът не звучи изключително съществено. "

Специалисти като скулпторът и учител проф. Велислав Минеков са декларирали, че сходна структура софтуерно не може да се извърши от бронз, посочи Дурмана.

Целият план по думите му е останал една мистификация:

" Всичко, което зададохме като въпроси, намерено писмо, остана. И всичко ми се обясни, когато гледах това показване (на Деянофф в Кунстхале). Той си дава отговор напълно откровено на всички въпроси – че е измислял височина съгласно това пред кои политици го е представял. Ако политиците са скептични той е увеличавал височината. „ Позлатявал “ го е, съгласно това какво желаят. Цялата концепция за Хрельова кула е единствено, с цел да го пробута на политиците. Много присмехулно, обидно е отношението. "

Петко Дурмана дефинира случая като безспорен скандал:

" Начинът, по който беше сложено, тотално игнорирайки мнението на експерти, специалисти, жители. Общественото мнение е извънредно отрицателно против този план, иронично. Това, че той е отишъл и го е показал като личен подвиг, както е съумял да излъже и политици, и общност, и го прави присмехулно. Технологично никой не може да каже нищо, тъй като никой не е виждал подобен план. Вече стартирам да си мисля, че и в общината никой не е виждал подобен план. Никой не е виждал плана, механически спецификации и по този начин нататък. В отговора на основния проектант, който ние сме получили, това също остава неразбираемо - той заобикаля да отговори за това. Никой не знае финансовата страна, това също е огромна тайнственост - кой заплаща. Досега се знае сигурно единствено, че общината е платила за основата. "

Цялото изявление по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР