Скандален запис на земеделския министър Десислава Танева, която казва, четрябва

...
Скандален запис на земеделския министър Десислава Танева, която казва, четрябва
Коментари Харесай

Скандален запис на Танева: Да скрием измамите, да не ни спрат парите


Скандален запис на земеделския министър Десислава Танева, която споделя, четрябва за се крият измами по оперативни стратегии, се появи в медийното пространство. Танева приказва съответно за нарушавания по заплащания за " Обвързана поддръжка ". И прецизира, че в противоположен случай Европейската комисия ще спре финансирането. Записът е от Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, твърди уеб сайтът Биволъ, който пръв пусна видеото.

" Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ! ", споделя Деслава Танева.

По време на записа тя приказва с Георги Василев, който е учредителен секретар на асоциацията " Български пипер ". Става ясно, че се разяснява проблем, че в асоциацията са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, в сравнение с са очаквали от обвързаната поддръжка от Европейски Съюз за Кампания 2019.

Василев споделя: „ Ние се досещаме от кое място може да са тези пари, които са допълнително. Аз допускам, че не е единствено при нас, а при всички зеленчуци. Бихме желали, в случай че може с числа, публично по какъв начин става по този начин, че получихме тези пари, които получихме? ". Танева му дава отговор, че ще бъдат направени калкулации. Но прибавя: " Ние за какво по този начин се въздържаме от доста информация? Всички знаят, че ставките се усилиха поради високия интензитет на инспекции. Само че, сътрудници, в случай че в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова равнище на неточности демонстрира, че такава поддръжка не би трябвало да има. Тъй че в случай че желаете сами да си го аргументите, тъй като желаете да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ! ".

Василев разяснява, че схемата се използва за целеустремено крадене и не става въпрос за позволени и регистрирани неточности, а за разкрити измами.

" 60% от хората, които аплайват по тази стратегия, лъжат страната благодарение на Министерството на земеделието и храните. Това доста добре го знаят в Държавен фонд " Земеделие " и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го споделяме ", изяснява той.

Самата Танева не разяснява записа, само че МЗХГ пусна позиция до медиите с предстояща опорна точка – записът е изваден от подтекста.

Именно резултати от повишените инспекции през предходната година са повода добросъвестните стопани да получат по-високи дотации, за сметка на фермерите, които ги отглеждат единствено по документи, са споделя още в позицията.

В нея е посочено, че министър Танева неведнъж е заявявала, че в случай че тези инспекции не бяха направени от институциите, при възможен одит от Европейската комисия ще слагат въпроса за подпомагането. Резултатите от инспекциите са доказателство за успеваемостта на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите следващи ограничения, показват от МЗХГ.

През 2019 година Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд " Земеделие " завишиха неведнъж инспекциите към земеделските стопани по обвързаната поддръжка. Причината беше получени сигнали за злоупотреби при обявление на площи за подкрепяне.

През предходната година са тествани половината от декларираните за подкрепяне площи. По европейски правилник е належащо да бъде направена инспекция на 5 на 100 от площите. В нито един различен политически мандат подобен висок % на инспекции не е осъществяван, се споделя в позиция на МЗХГ.

Най-големите разминавания бяха открити в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

" За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме смятали, че е належащо да се " хвалим " с резултатите от инспекциите. Те целят да защитят вярното разходване на европейски и национални средства ", споделят в позицията си МЗХГ.

От земеделското министерство твърдят, че всички резултати от осъществявани инспекции регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР