Скандалът със злополучното изстрелване на спътници на 14-ти юли 2017

...
Скандалът със злополучното изстрелване на спътници на 14-ти юли 2017
Коментари Харесай

Частната руска компания Даурия аероспейс оповести, че изпълнителният директор на Роскосмос заблуждава обществеността

Скандалът със злощастното изстрелване на спътници на 14-ти юли 2017 година наподобява се задълбочава. Напомням на читателите, че на този ден ракета “Союз-2.1а ” с блок “Фрегат ” излетя от космодрума Байконур с общо 73 спътника на орбита. Полетът в началото беше оповестен за изцяло сполучлив, само че по-късно стана ясно, че не всички от изведените спътници работят. След неуспелите са два спътника “МКА-Н ”, основани от съветската стартъп компания Даурия Аероспейс. През март месец тази година Главкосмос за пръв път призна, че е имало особеност с модула “Фрегат ”. Въпреки това Роскосмос заповяда на Даурия аероспейс да върне 290 милиона рубли (еквивалент на $5 милиона долара), които Роскосмос обезпечи за издигнатите от Даурия спътници, само че които не съумяха да се свържат със Земята. Когато Даурия оповести, че не може да върне парите, тъй като към този момент са изхарчени за градежа на спътниците, Роскосмос заплаши частната компания със съд [1].

На 15-ти април изпълнителният шеф на Роскосмос от департмента по връзка Игор Буренко даде свое изявление за радио “Комсомолска истина ” [2]. В своето изявление той сподели: “Ние приказваме за изстрелването на 73 спътника, които бяха сполучливо осбоводени (бел. от ракетата). И дано да не бъдем като тези хора, които виждат прашинката в окото на другия, само че не виждат гредата в своето око. Говорим съответно за тези спътници, които Роскосмос поръча от частната компания Даурия. Това беше напълно на благосклонност от страна на Федералната галактическа организация. Договорът за поддръжката на частната космонавтика за милиард и половина и в този момент не е малко, а тогава бе фантастична сума. Нито един стадий от контракта, а имаше четири, в този момент пет, не беше изпълнен в точния момент, всичко се отлагаше, само че ние разбирахме всичко, кимахме с глави и това беше. Когато спътниците се конфигурират на ракетата, това е напълно отговорност на производителя. Предприятията на съветския галактически бранш нямат никакво отношение към производството на тези апарати. Това е значимо да бъде маркирано. Когато апаратите достигнали до нужната орбита, те са били освободени и не са осъществили радиоконтакт. Случва се. Ние предложихме на компанията да позволи казуса в досъдебния порядък, те не желаеха и заради каквито и да е аргументи документите не са предадени, не е имало и следствие. Ние считаме изстрелването за сполучливо не тъй като желаеме да накажем нещастната дребна галактическа компания. Ние просто желаеме да изясним, че в случай че приемеш работата и поемеш отговорностите, значи би трябвало да ги изпълниш и не е значимо дали си частна или не си частна компания. Ние си изпълнихме отговорностите при изстрелването ”.

На това Даурия Аероспейс отговори със особено прес-съобщение на уеб страницата си [3]: “Как изпълнителният шеф на Роскосмос заблужава обществеността ”. Според известието Даурия Аероспейс е докарана в положение на неустановеност заради обстановката с изстрелването на двата спътника “МКА-Н ”. “Роскосмос изисква да върнем всички пари по държавния контракт, отхвърля да назначи спешна комисия, която би могла да откри повода за неуспеха и представителите на държавната компания обществено оповестяват недостоверни обстоятелства или пренебрегват действителните условия ”, оповестява Даурия. 

Според Даурия Аероспейс Буренков е съобщил редица погрешни обстоятелства: от 72-та спомагателни спътника към главния, два от спътниците на американските компании Spire Global и Planet са били доставени в неправилни орбити. Отлаганията са били допускани и от Роскосмос и по тази причина има решение на Арбитражния съд, а спътниците са били подготвени още през 2016 година, въпреки че е трябвало да чакат изстрелването на ракетата през 2017 година. Освен това макар че спътниците “МКА-Н ” са били създадени от Даурия Аероспейс, техен оператор е бил “НПО Лавочкин ”, който по контракт с Даурия Аероспейс е създал системите за акомодация на спътниците към “Фрегат ” и е осъществил монтажа към ускорителния блок. Не е имало и предложение от страна на Роскосмос да се решат проблемите в досъдебен порядък, имало е единствено поръчка “да се върнат всички пари ”. От друга страна Даурия Аероспейс е предложила компромисни разновидности, които включвали основаването на нови два спътника напълно за сметка на частното дружество. Представителите на Роскосмос не показали интерес. Даурия се оплаква и от липса на подпомагане от страна на “НПО Лавочкин ” за установяването на повредата, като е отказано даването на телеметричната информация. Предварително следствие към този момент е извършено от Даурия дружно с присъединяване на експерти от ЦНИИмаш и изводите са, че спътниците са изгубени заради външни фактори.

Даурия Аероспейс оповестява, че може да отбрани всяко едно свое изказване, защото разполага с настоятелен преписи, правосъдни решения и механически доклади. 

Снимка от изстрелването на ракетата “Союз-2.1а ” на 14-ти юли 2017 година. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР