Скандалът с Nexo и даренията за Да, България провокира изслушване

...
Скандалът с Nexo и даренията за Да, България провокира изслушване
Коментари Харесай

Казусът Nexo освети широки вратички в правилата за финансиране на партиите

Скандалът с Nexo и даренията за " Да, България " предизвика чуване на шефовете на Сметната палата и Национална агенция за приходите Цветан Цветков и Борис Михайлов в Комисията по финанси (оглавявана от ДПС) - отвън към този момент гласуваната специфична анкетна комисия по следствието против критпофирмата на някогашния народен представител от ДБГ Антони Тренчев.

От думите на Цветков и Михайлов стана ясно следното:
Сметната палатаняма обвързване да ревизира къде работят донорите на партиите - инспекторите засичат само дали размерът на дарението дава отговор на размерите на приходите им;Палатата не ревизира и дали донорите на най-големите партии в България са чиновници на компании, които печелят публични поръчки - т.е. техните собстеници биха могли да си " избият инвестицията " пост фактум, в случай че съответната партия поеме управлението;НАП ще ревизира дали медийните изявления за донорите на Демократична България от Nexo - изключително данните за техните трудови контракти - не са изтекли от самата организация, което би било нарушаване на данъчно-осигурителната тайна;Независимо от множеството сигнали за това, че партиите харчат приходите си за неприсъщи цели - включително дарения на църкви или пазаруване на бронирани коли - Сметната палата няма по какъв начин да ги глоби, тъй като законът е написан предостатъчно мъгляво в услуга на партийните каси.Сметната палата не ревизира и по какъв начин по този начин партия като ГЕРБ може да заявява алегорични разноски за превоз и наем на зали по време на предизборната си акция, до момента в който десетки претенденти и техния антураж пътуват из цялата страна в продължение на месец.
Очаквано, ГЕРБ използваха чуването на двамата ръководители на Национална агенция за приходите и Сметната палата, с цел да хвърлят обвинявания към " Да, България ", че съзнателно е заобикаляла възбраната за финансиране от юридически лица посредством хипотетична скица за " абонамент " (по думите на Александър Иванов) през чиновници на Nexo.

Цветан Цветков изясни, че одитната институция няма обвързване да засича от кое място даден донор има средствата, които дава на партията - инспекцията се лимитира до това дали самите му доходи дават отговор на дадените суми.

Той обаче загатна, че Сметната палата към този момент е открила " подозрения за осъществени закононарушения " на последните два парламентарни избора и са изпратили данните на прокуратурата - по този начин и не стана ясно какво е последвало от това.

Директорът на Национална агенция за приходите Борис Михайлов даде поръчка, че е " подготвен да приказва ", само че не обществено, тъй като това би било нарушаване на данъчната загадка - тъй че тематиката беше отсрочена за някое от съвещанията на анкетната комисия Nexo.

Нерегламентираното приключване на информация беше и главната рецензия на Асен Василев от Политическа партия. Бившият финансов министър първо изиска от Михайлов да заявява дали е в спор на ползи по Nexo, откакто има обществени данни, че разполага с над 1 млн. лева вложения във фондове, които търгуват с криптовалута (Михайлов уточни, че няма спор и че от " 10 години играе на американските тържища " ).

Василев направи съпоставяне сред хакерската офанзива против Национална агенция за приходите от 2018 година и приключването на данни за приходите на донорите на Демократична България - освен за това кой е работодателят им, само че и какви бонуси са получавали те. На този въпрос шефът на Национална агенция за приходите уточни, че " се следи " дали някой от Агенцията за приходите не е предавал нерегламентирано данни, които да изтекат по медиите.

" Ако ние не можем да подсигуряваме осигурителната загадка на българските жители, няма по какъв начин да имаме естествен бизнес в България ", сподели Василев.

Тук изненадващо се намеси ръководителят на Бюджетната комисия Петър Чобанов, който даде индулгенция за приключването на персонални данни: " Има и други източници да се разбере къде работят въпросните хора, изключително когато се гордеят къде работят и на кого подаряват. Те споделят с наслада и горделивост, че работят в такива компании и поддържат такива кръгове ".

От думите на Чобанов не стана ясно кой от тези хора е разгласил освен това от данни за работната си позиция и възможна политическа принадлежност - както и по какъв начин хилядите данни за направени дарения са засечени със лист на редови чиновници на Nexo (близо 600 по данни от Търговския регистър).

Твърденията, че те са вземали " големи
бонуси " се появиха в уеб сайтове като ПИК, без да се цитира източник. Потенциално тази информация може да пристигна от Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт или прокуратурата, в случай че тя се е занимавала с следствие на донорите на " Да, България " - което до момента не е обявявано обществено.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия непосредствено заприказва за това, че страната трябвало да ревизира всички работодатели на хората, правещи дарения за предизборни акции, тъй като евентуално можело да се стигне до " застрашаване на демокрацията и дръжавния ред ".

Негова беше инциативата да се следи дали тези компании са печелили пари от публични поръчки и да се ревизира дали партиите, получавала дарения от чиновници на избран отрасъл, вършат законодателни начинания в негова изгода.

Мартин Димитров (ДБ) прикани да се премисли не приходната, а разходната част на партийното финансиране и да се вкарат по-ясни правила защо могат да се харчат средства от дотация. Председателят на Сметната палата го поддържа, като сподели, че неведнъж са поставяли този въпроси пред Народното събрание, тъй като " зад общи формулировки се разрешава на всяка партия да харчи за каквото пожелае ".

Промяна в закона обаче по този начин и не е направена. Спор сред Асен Василев и Кирил Ананиев даде още един образец в тази посока - някогашният финансов министър на ГЕРБ се похвали, че партията е дарявала свои средства за църкви, манастири, заболели хора или бедстващи райони с парите, които би трябвало да дава за партийни офиси и сътрудници, само че не видя нищо неправилно в това, щом салдото на приходите и разноските в доклада им излиза прецизен пред Сметната палата.

Василев разкритикува ГЕРБ точно за това, че в последните 3 години харчи повече пари, в сравнение с получава на годишна база, а в това време заявява невероятно ниски разноски за предизборните си акции в частта за наеми и превоз - да вземем за пример 12 000 лева през октомври 2022 година

Той попита Сметната палата дали тези данни не им подсказват за заобикаляне на закона и не са ли им нужни спомагателни пълномощия за надзор.

" Искаме да знаем кой им е провел пътуванията, с цел да го употребяваме и ние същия съветник ", иронично разяснява Асен Василев.

На това Цветан Цветков отговори, че одитът на акцията засича насрещно само фактурите за медийни и рекламни услуги - за всичко останало се разчита единствено на документите, които съответната партия дава. Без да се вземат поради обстоятелствата от действителността - всекидневните сбирки в общински зали и действителните пътувания на претендентите.

От " Възраждане " бяха най-заинтригувани не от финансирането на " Да, България ", а от това " по кое време ще можем да забележим кои са донорите на " Спаси София " на Борис Бонев, учредена преди малко.

Шефът на Сметната палата ги осведоми, че това може да се случи и по време на акцията, когато се подават имена в единния указател на институцията.

Одитът на предизборната акция обаче лишава 6 месеца - този за изхарчените пари на 2 октомври 2022 година би трябвало да е подготвен до 18 април 2023.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР