Скандалът с договора за уличното осветление в София даде най-краткия

...
Скандалът с договора за уличното осветление в София даде най-краткия
Коментари Харесай

Цената на лампите, или защо Фандъкова не заслужава още пари

Скандалът с контракта за уличното осветяване в София даде най-краткия и явен отговор би трябвало ли държавното управление да даде пари на Столичната община поради фрапантно увеличените сметки за електричество. Каквито са непрекъснатите апели на кмета Йорданка Фандъкова, на заместниците й, измежду които е и подписалият въпросния контракт Кристиан Кръстев, както и на общинските съветници от ГЕРБ. И този отговор е: страната не би трябвало да дава спомагателни средства на Столичната община, защото тя е изцяло покварена във връзка с финансите на данъкоплатците. Тя непрекъснато организира публични поръчки, като за уличното осветяване, които оставят подозрение за повреден публичен интерес и за източване на бюджета на столицата.

Общинският консултант от „ Спаси София “ Борис Бонев изнесе данни по какъв начин една от компаниите, отговарящи за осветлението в София – „ Лог Сиберия “, желае по 5755 лева за построяването на махленски дирек в зоната, в която тя работи. Докато от другата страна на същата централна софийска улица втората компания, извършваща същата дейност – „ Улично осветяване “, взима по 1587 лева Бонев сподели и фактура, съгласно която от Столичната община заплащат по 17,55 лева за елементарна електрическа клема, която на дребно коства 81 стотинки. „ Спаси София “ разгласи още, че е купила пет продукта от тези, които общината заплаща на „ Лог Сиберия “, и че разликата сред двете фактури е 910 лева, платени от Столичната община на частната компания, против 139,7 лева за същото, дадени от гражданската организация в елементарен магазин. Казано бе още, че „ Лог Сиберия “ е договорила за изработката на шахта да получава по 1177 лева, а „ Улично осветяване “ - по 419 лева За LED осветително тяло първата компания желае по 1587 лева, а втората - 364 лева За железобетонен дирек до 6 метра едното сдружение се е договорило за 2102 лева, а другото - за 509 лева       

Връзката сред състезанието за уличното осветяване и настояванията София да получи спомагателни пари за тока направи премиерът Кирил Петков. ``Когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функции…. Едновременно с това от общинската администрация ни споделят, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт… Когато почистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!``, написа Петков във Facebook.

Това, което министър-председателят може би още не знае, е, че договорът за уличното осветяване напълно не е изолиран случай на подозрения за злоупотреби с бюджета на най-големия и богат град в България. А е следващ епизод. Ако в последните дни столицата се прочу с най-скъпите улични лампи, преди този момент тя към този момент вече бе известна и с други „ върхове “: най-скъпите градски пейки – 10 000 лева, най-скъпите кошчета за отпадък – 1000 лева, най-скъпите улични пътни знаци – 400 лева за брой. София към този момент можеше да е позната и с най-скъпите сергии за книги в света - 47 285 лева за всяка една, седем от които трябваше да са ситуирани на площад „ Славейков “. Около тази поръчка обаче също избухна скандал, заради което евентуално от „ Московска “ 33 към този момент избират да не я афишират, с цел да не притеглят още внимание върху себе си.

Заради всичко изброено дотук, а и поради още сходни образци,

 

на Йорданка Фандъкова не би трябвало да се дават пари,

 

с цел да реши по лесния за нея метод казуса със скъпия ток. Кметът на София твърди, че столичните транспортни сдружения са изправени до стената. Обществото обаче помни, че компания в тежко финансово положение не прави ремонт на фирменото си общежитие против 960 евро на кв. м. Както постъпи шефът на общинското сдружение " Столичен автотранспорт " Слав Монов. През 2020 година, когато рецесията с COVID-19 към този момент бе факт, той е подписал контракт със строителна компания, на която се е заел да заплати 2,55 млн. лева без Данък добавена стойност за реконструкцията на постройката в жк „ Дружба “.

Цените в този контракт също бяха галактически – Монов се готвеше да заплаща по 33,23 лева за доставката на елементарен електрически ключ за прикрит монтаж, при положение че български производител предлага същия за към 2 лева За доставка на монофазен контакт ръководството на „ Столичен автотранспорт “ се беше задължило да дава по 11,71 лева за брой, до момента в който цената на същия от българска компания е 2,06 лева Отделно от това Монов бе поръчал и безценен италиански гранитогрес и чешки латекс за пространствата, в които трябваше да спят водачи на рейсове от градския превоз. 

След като абсурдът със скъпия ремонт в " Столичен автотранспорт “ избухна, СОС отложи решението си да отпусне 466 000 лева за въпросните строителни работи, а казусът бе отвеян към Агенция „ Държавна финансова ревизия “. До момента няма информация тя да е взела решение. 

Тъй като министър председателят Петков е неотдавна на поста си, може да не е наясно и с друга важна наклонност. Това, че Фандъкова даде обещание инспекция на контракта за уличните лампи в София, не значи, че от нея ще произтече нещо. Че схемата ще бъде разплетена, а отговорните - осъдени, с цел да не се взема решение никой различен да я повтори. Напротив, съвсем несъмнено е, че въпросната инспекция няма да докара до нищо, както преди този момент не доведоха до нищо и десетки други. Най-много в това време зам.-кметът Кръстев да бъде заставен да подаде оставка, ако излязат и други скандални детайлности. С това ще се изчерпи цялото вдишване на отговорност в Столичната община – и политическа, и всякаква.

Примерите за това по какъв начин в София съмненията за осъществяване на корупционни схеми не се проверяват и санкционират, а се замитат, са толкоз доста, че тук ще има място да се напомнят единствено няколко. Преди към 3 години Фандъкова даде обещание инспекция и на публичната поръчка за ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “. За нея също се появиха данни, че се прави на извънредно повишени цени. Както можеше и да се чака, резултати от тази инспекция няма и досега, а пък градската администрация към този момент изобщо и не повдига тематиката.

 

Нищо не се случва и по друга скандална история, която се покри с праха на времето

 

През 2019 година в Столичната община избухна скандал, откакто стана ясно, че година по-рано общинското сдружение „ Чистота Искър “(след това то бе прекръстено на „ Софекострой “) е пренасочило 97 на 100 от дотацията си, отпусната му за почистването на регион „ Красна поляна “, за наем на техника от „ Грийн партнърс “, благосъстоятелност на известния предприемач Румен Гайтански-Вълка. Общинската компания е наляла в сметките на Гайтански над 12 млн. лева В разгара на абсурда стана ясно още, че вътрешният одит на Столичната община е изготвил отчет за ръководството на „ Чистота Искър “ и разкрил, че сдружението се управлява некадърно, че е налице корист с власт от страна на шефа, че са установени спор на ползи, назначения с родствени връзки измежду мениджърския състав, неефикасен надзор на инспекторите и контрольорите и така нататък Въпреки че не огласи резултатите от одита обществено (направиха го представители на опозицията и тогавашният претендент за кмет на София Мая Манолова), Фандъкова също даде обещание цялостна бистрота и решителни дейности от страна на столичната администрация. След което съобщи, че персонално е изпратила одитния доклад на прокуратурата. Едва ли някой е сюрпризиран, че резултат от обещанията на кмета на София няма и че оставката на шефа на „ Чистота Искър “ Юлиян Методиев остана единственият акт, съпътстващ подозренията за грандиозна корист с публични средства.      

Вина за постоянно висящите подозрения към публичните поръчки в София с изключение на ръководещите в града – обединенията ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация - " Атака ", носи и така наречен съпротива в СОС. От нейните представители – групите на Българска социалистическа партия, на „ Демократична България “ и независимият Борис Бонев, само последният се държи като опозиционер. Само той търси корупционните схеми, само той сезира контролните органи, пита какво се случва с инспекциите и така нататък Макар и неведнъж превъзхождащи го по бройка и отговарящи пред много повече гласоподаватели, общинските съветници от Българска социалистическа партия и Демократична България се държат като слепи и глухи в доста от случаите на явни злоупотреби. А някои даже и наподобяват като секрети и даже не толкоз секрети съдружници в безобразията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР