Скандалът между политическите сили в 48-я парламент, който се разгоря

...
Скандалът между политическите сили в 48-я парламент, който се разгоря
Коментари Харесай

Зеленски дава старт на парламента. Митрофанова гори

Скандалът сред политическите сили в 48-я парламент, който се разгоря поради настояването на 4 от тях съветският дипломат Елеонора Митрофанова да не бъде канена на тържественото му разкриване, удари и по посланика на Беларус Александър Лукашевич.

След повторната среща на представители на парламентарните партии и обединения на съдбовния 13 октомври позициите им се разделиха още по-категорично в съответствие 4:2:1, а след нея под ударите на нежеланите посетители на събитието най-ненадейно се озова и посланикът на Беларус, както стана ясно от изказванията след траялите към 40 минути диалози.Причината за конфликта е константната тематика на цялата предизборна акция за войната в Украйна, ролята на Русия и позицията на България в поддръжка на Киев, в това число и с оръжие, както и наказание на дейностите на Москва и наказания против нея.
-->
В разногласията твърдо и дефинитивно надвиха представителите на ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България – непреклонни съперници на наличието на Митрофанова в Народно събрание на 19 октомври, когато Народното събрание ще отвори порти, а депутатите ще се закълнат.

Също толкоз твърдо и също толкоз дефинитивно срещу неглижирането на Митрофанова и сътрудника й от Беларус застанаха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. От партията на Стефан Янев съумяха да заемат уклончива позиция даже по тази сякаш непредполагаща неразбираем отговор тематика.„ Мнозинството от политическите партии в 48-ото Народно заседание поддържаха нашето несъгласие и Митрофанова, и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото съвещание на новия парламент ", възвести гордо Надежда Йорданова от Демократична България, по чието искане се организира втората среща за поканата към Митрофанова в Народно събрание.

Оказа се обаче, че каквото и болшинство да поддържа това решение, то въобще няма силата на такова, защото хората, които го вземат може да са определени като депутати, единствено че към момента нямат функционалностите на такива. Затова горещият картоф бе запратен право в ръцете на клетата парламентарна администрация, както изясни и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя изненадващо се появи с водача на Съюз на демократичните сили Румен Христов след срещата, който не бе видян на влизане, и съобщи: " Считаме, че това ще е вярното решение, което ще вземе администрацията, тъй като официално към момента нямаме право на заседателен глас, само че всички имаме право на политическа позиция ".

Елиминирането на Митрофанова и белоруския дипломат от тържественото съвещание получи поддръжката и на Станислав Анастасов от Движение за права и свободи с недвусмисленото: „ Посланикът на Руската федерация не би трябвало да бъде канен. Това е решение на Европейската работа за външна активност след експанзията на Руската федерация към Украйна ". Предшествано от позицията на съпартиеца му Хамид Хамид. „ Няма място госпожа Митрофанова на съвещанието другата седмица “, отсече Хамид. „ Нашето място е в пленарната зала, а не на Митрофанова “, разгласи и представителят на Политическа партия Андрей Гюров.

Репликата му пристигна като част от конкурентната битка за поканата към Митрофанова сред Политическа партия и ГЕРБ, която двете партии водят още от предходния ден – 12 октомври. Това обаче не беше разкрито пред медиите от представителите им след първата им среща, а от човек на „ Възраждане “. А за горещата тематика за пръв път намерено заприказва Десислава Атанасова от ГЕРБ от телевизионния екран. Последвана от политически палавия Настимир Ананиев от Политическа партия, който нахока ГЕРБ, че си мълчали по време на първата им среща по тематиката.

ГЕРБ отвърна със саблен удар и мигновено популяризира декларация, че в случай че руският  дипломат пристигна в Народното събрание на 19 октомври, депутатите й няма да влязат в залата.Което на собствен ред хвърли в тежки ядове представителите на единия от поддръжниците на поканата за Митрофанова в Народно събрание – индивидът на Българска социалистическа партия и острие на лидерката й Георги Свиленски. Но обектът им се оказа не съветския дипломат, нито белоруския, а депутата от Движение за права и свободи Вежди Рашидов, който по традиция като най-възрастен би трябвало да удари първия звънец за старта на 48-ия парламент. „ Единствено съм обезпокоен за господин Вежди Рашидов като най-възрастен депутат дали ще пристигна да открие Народно събрание, в случай че госпожа Митрофанова не участва “, пошегува се по характерния си метод Свиленски.

И се запъна, че Митрофанова би трябвало да бъде поканена на тържественото съвещание на Народно събрание, както и всички останали посланици, като също метна горещия картоф в градината на парламентарната администрация.Петър Петров от „ Възраждане “ отбрани същата теза по типичния за партията му решителен метод: „ Ние сме за това да се съблюдават разпоредбите и общоприетия протокол, не желаеме да влизаме в политически пиар. Държавата има доста по-важни проблеми за решение “.

„ В последна сметка има протокол на външно министерство, който се съблюдава. Има цяла дирекция, която е във външно министерство за държавния протокол. Поканата към Митрофанова не е лична. Тя е до целия дипломатически корпус “, изсули се майсторски Георги Самандов от „ Български напредък “.  Допълнен от сътрудника си от обединението Румен Йончев, който го обърна на казуистика: „ Не може Митрофанова да се трансформира в основен воин на първото съвещание на Народното събрание “. Но не изясни дали може или не може да участва в Народното събрание съгласно политическата му мощ.

В последна сметка май стана ясно, че Митрофанова и Лукашевич няма да бъдат канени на тържественото съвещание на Народно събрание на 19 октомври, пък въпреки и от парламентарната администрация. А още преди да се заглъхнали политическите мнения по тази тематика ГЕРБ нанесоха втори саблен удар, внасяйки документално предложение до основния секретар на Народно събрание президентът на Украйна Володимир Зеленски да получи покана за видеообръщение към родните депутати в деня на клетвата им. И взеха една точка преднина пред Политическа партия кой е по-, по-, най-евроатлантик.

До старта на 48-о Народно заседание остават 5 дни.

To be continued.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР