Скандал с озеленяването на София се превърна в поредния казус,

...
Скандал с озеленяването на София се превърна в поредния казус,
Коментари Харесай

Борбата за теменужките

Скандал с озеленяването на София се трансформира в следващия проблем, който праща управлението на Столичната община в контакт с прокуратурата. Преди дни депутати и общински съветници от Българска социалистическа партия сезираха държавното обвиняване за фрапантни нарушавания при класирането на реализатори по социална поръчка, които са били докладвани на кметството два пъти, само че са останали без отговор.

Според народните представители Георги Свиленски и Христо Проданов и общинските съветници Диана Тонова, Иван Виделов и Михаил Ставрев, три компании, които са кандидатствали за разпределянето на общо 65 млн. лв. за озеленяването на града за пет години напред, са дали погрешни данни и по този начин са били утвърдени за реализатори на активността. Според Българска социалистическа партия, нарушаванията на класираните претенденти са оповестяването на несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от доклад, както и техника с фалшифицирани фабрични номера.

Предметът на поръчката включва действия по поддържане на паркове, градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения, както и биологично и битово разчистване. Тя е оповестена при започване на април 2019 година по 19 обособени позиции, които обгръщат всички елементи на града, сподели инспекция на ДУМА. 10 от зоните са с паркове, градини и зелени площи към градски автомагистрали, лесопаркове и елементи от Природен парк " Витоша ", 4 зони са с дървесни насаждения, а останалите пет са с транспортни трасета. Обществената поръчка е за поддръжка на зоните за 36 месеца с опция да бъде удължена с още 24 месеца. Така за целия интервал общината ще раздаде на компаниите 65 млн. лв.. За да завоюват тази крупна сума, претендентите би трябвало да отговорят на избрани критерии. Според сигнала на Българска социалистическа партия, три от класираните компании не са спазили част от разпоредбите и са дали погрешни данни. Цитираните компании в сигнала са " Алверс " " Титан БКС " и " Грийнтаун ".

Така да вземем за пример " Грийнтаун " е заявила, че разполага с 19 машини, показани като лична техника, само че се оказва, че те или не дават отговор на посочения в декларацията модел, или не подхождат на критериите за асортимент, или въобще не съществуват. Подобни нарушавания е направила " Алверс " за 9 машини, а несъответствията при " Титан БКС " са за 10 броя малогабаритна техника. И при трите има разминавания в данните и при заявените коли, камиони, автовишки и друга техника. Въпреки това, въпросните компании получават затлъстял дял от огромната 65-милионна баница. Рекордьор е " Алверс ", която печели цели пет зони за озеленяване и 19 милиона лв.. " Грийнтаун " си пробива път до три зони и 11,6 милиона лв., а " Титан " взема две позиции за общо 4 милиона лв..

Интересно е, че компаниите печелят по всички позиции, по които аплайват. Само " Титан " не съумява да се добере до една от зоните, изместена от " Алверс ". Така трите сдружения печелят 10 от 19-те позиции в публичната поръчка. Останалите 9 зони си разпределят ДЗЗД " Цветна София 2019 ", " Проплантс ", " ДиЕсЕс ", " Комунална техника ". Най-големият губещ е " Алдес ", която изпуска всичките три позиции, по които кандидатства. Интересно е, че точно " Алдес " господства със сериозен дял в предходната огромна социална поръчка и до неотдавна държи обслужването на много от столичните зони.

Преди да въобще да се стигне до класиране по скандалната социална поръчка, Столичната община съумява да в профил други 10 кандидат-участници в търга. Сред тях да вземем за пример е " Жиро-М ", която също участва до този миг на пазара със солидно присъединяване. Заради липса на документи и данни от състезанието е отстранено не кое да е, а общинското сдружение " Чистота-Искър ". Най-интересно е, че огромна част от недопуснатите до класиране претенденти са отстранени, тъй като не дават отговор на критерии за техническо съоръжение. Именно по този параграф обаче трите компании, за които е сезирана прокуратурата, съумяват да пробият с погрешни данни. Като почиства авансово цели 10 претенденти, общината дава отлични условия на " тройката " да бъде класирана.

Всъщност, единствено по 6 от 19 позиции има някаква конкуренция на участници и то тя е най-вече сред две компании. За останалите 13 зони е позволен единствено по един участник. Неслучайно през целия интервал от оповестяването на търга до класирането и подписването на контракти в Комисия за защита на конкуренцията са подадени 10 тъжби. Нито те, нито сигналите на Българска социалистическа партия стопират общината да утвърди и удостовери на идващ стадий същите печеливши участници.

2019-та напълно не е началната за хаоса и нередностите в озеленяването на града. Още през 2013 година имаше скандал по публичната поръчка за същата активност и поради странни критерии бяха отстранени огромни играчи. От тогава се вършат няколко опита с кметството да подписа контракти. Провалят се обаче публични поръчки от 2016 година и 2018 година Излезе по този начин, че наетите още през 2013 година компании получиха опцията да извършват активността сред година и половина и три години над плануваното, а в един миг бе намесена и " Чистота-Искър ", която да избавя ситуацията.

А всичко това нямаше да се случи, в случай че общината не беше затрила общинското си сдружение " Озеленяване " преди по-малко от 10 години. Тогава то се вля в общинското дружество " Пазари Юг " и с това на процедура се спря всякаква опция кметството да поеме активността по озеленяването, също както стана и в региона на почистването на града. Оказа се, че саденето на теменужки и рози също може да бъде много печелившо. Частните компании към този момент надълбоко са нагазили в тези сфери и надали елементарно ще бъдат изгонени от тях.

Снимка столица.bg

Диана Тонова, вносител на сигнала:

Ние сме длъжни да пратим сигнала в прокуратурата, защото съгласно нас има задоволително данни и доказателства за форма на корист от страна на участниците. Всички приложени документи са публични и те удостоверяват, че една или друга техника е неточно изписана в документите.

Очакваме, че от Столичната община ще опонират, че към този момент е осъществен правосъден надзор след други тъжби, пуснати до момента. Но правосъдното решение касае единствено техническите оферти на участниците и е открито, че те са подадени според условията на документите, т.е. съдът е гледал процедурата. Никой не е навлизал в наличието на документите, с цел да търси дали то е правилно или не. Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла и е върнала процедурата още веднъж на общината.

Много значимо е за нас да се останалите претенденти в публичната поръчка да схванат, че справедливостта ще се възвърне, че те ще имат право да вземат участие в една конкурентна, транспарантна и налична процедура, а не в нагласени поръчки, в които се класират едни и същи хора.

Това не е индивидуален случай, а процедура, тъй като съветниците от Българска социалистическа партия и преди са алармирали и то неведнъж за непрозрачния метод, по който се организират да вземем за пример състезанията на компаниите за непорочност.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР