Скандал разтърси Катар, докато страната се готви да стане домакин

...
Скандал разтърси Катар, докато страната се готви да стане домакин
Коментари Харесай

”Гардиън”: Близо 7000 чуждестранни работници са загинали в Катар заради Световната купа

Скандал раздруса Катар, до момента в който страната се готви да стане хазаин на международното състезание по футбол през 2022 година 6500 гастарбайтери от няколко азиатски страни са умрели в границите на 10 години. Това значи, че приблизително по 12 души от Пакистан, Непал, Индия, Бангладеш и Шри Ланка са умирали всяка седмица, след 10 декември 2010 година, когато страната бе определена за хазаин на купата.
Връзката със семейството на ФИФА и гибелта на служащите не е по никакъв начин инцидентна. Катар стартира бурна подготовка за шампионата. През последните 10 години в страната текат големи строителни действия. Строят се нови седем стадиона, построено е ново летище, пътища, вложено е в публичен превоз, хотели и цялостен нов град, в който ще се организира финала за купата през 2022 година

Всичко това изисква голяма работна ръка.

Според следствие на английския в. “Гардиън” и информация на държавни източници 5 927 гастарбайтери са починали по време на работа в интервала 2011-2020 година Допълнителни данни на посолството на Пакистан в Катар демонстрират още 824 души, починали в съвсем същия интервал.

Много от смъртните случаи не са включени. В статистиката не попадат някои страни, както и умрелите през цялата 2020 година Няма и разделяне сред самите специалности или месторабота, само че от в. " Гардиън " показват, че евентуално става дума за доста умряли служащи, които са били наети за осъществяване на тъкмо тези огромни инфраструктурни планове, свързани с подготовката за Световната купа.

Всички тези разкрития изваждат нескрито големият неуспех на Катар да отбрани 2 милиона задгранични служащи или даже да проверяват аргументите за явно огромната смъртност в една доста огромна група, формирана от млада работна ръка.

Зад статистиката пък въпреки това стоят безчет трагични истории и очернени фамилии. Те имат и проблем с това да получат и обезщетения за гибелта на своите близки.

37 смъртни случая са непосредствено свързани със градежа на стадионите. 34 от тях не са записани като трудови злополуки. Сред най-честите аргументи за гибел на служащи са записани като естествени. Често са свързани с нарушена сърдечна активност или дихателни проблеми. Според данните на в. “Гардиън” 69% от починалите служащи от Индия, НЕпал и Бангладеш са били записани като такива.

Такива изводи постоянно са направени без да е осъществена аутопсия. Това пречи да се даде законно здравно пояснение за повода, довела до кончината.

" Катар продължава да протака по този наложителен въпрос и явно подценява живота на служащите. Призовахме Катар да промени своя закон за аутопсиите, с цел да изисква съдебно-медицинско следствие на всички неочаквани или необясними смъртни случаи и да одобри законодателство, което да изисква всички свидетелства за гибел да включват позоваване на значима в медицинския смисъл причина за гибелта ", показва Хиба Заядин, откривател от Персийския залив за Human Rights Watch.

Правителството от своя страна вижда пропорция в броя на умрелите служащи по отношение на работната ръка от чужбина. От там акцентират, че всички трудещи се имат достъп до безвъзмездна и първокласна здравна помощ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР