Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на

...
Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл констатира нарушения на правата на човека в България през 2020 г.

Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на събирания се е влошила в допълнение, а управляващите атакуват публицисти и критици и разгонват антиправителствени митинги. Това установи " Амнести интернешънъл " в годишния си отчет, оповестен през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

Според основаната в Лондон интернационална правозащитна организация българските управляващи са сложили някои ромски общности под наложителна карантина и са лимитирали строго тяхното придвижване; публични лица са прибягвали намерено до расистка изразителност по отношение на ромите. Домашното принуждение остава необятно публикувано, а средствата за помощ на жертвите са незадоволителни. Лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните са изложени на дискриминация и обществено изключване. Това установи " Амнести интернешънъл " в частта за България от отчета си за положението на правата и свободите по света през 2020 година

Свобода на изложение

Като част от изключителните марки против COVID-19, въведени през март предходната година, българското държавно управление предложи смяна в Наказателния кодекс за налагане на огромни санкции и присъди затвор за разпространението на погрешна информация. Президентът обаче наложи несъгласие на предлагането, преди то да стане закон, като се базира на неговото отрицателно влияние върху свободата на изложение.

Свободата на медиите продължи да се утежнява, като публицисти, проверяващи проведената престъпност и корупцията, бяха изложени на мощен политически и прокурорски напън под формата на закани и заплашванията. Комисарят по правата на индивида към Съвета на Европа назова тези дейности " неприемливи " и прикани управляващите да проверяват нападенията.

В отчета си от септември за върховенството на закона Европейската комисия изрази сериозна угриженост по отношение на неналичието на бистрота в собствеността на медиите и означи, че медиите остават под систематичен политически надзор. Класирана на 111-о място всред 180 страни в Индекса за независимост са медиите по света (World Press Freedom Index), България остава страната в Европейски Съюз с най-нисък стандарт на независимост на медиите.

Свобода на събиранията

През юли " Обединените патриоти ", по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция, предложи изменение в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което постанова непропорционални инспекции и строги условия на организациите, получаващи финансиране от чужбина. Коалиция от НПО-та предизвести, че измененията са несъвместими с европейската спогодба за правата на индивида и законите на Европейски Съюз и биха основали враждебна среда за организациите на гражданското общество.

През септември десетки хора, в това число публицисти и служители на реда, бяха ранени и стотици бяха задържани, когато продължаващите месеци наред антиправителствени митинги в София, бяха принудително разгонени от силите за битка с безредиците. Европейският парламент подлага на критика остро " насилствената и непропорционална интервенция " на полицията и прикани управляващите да проверяват известията за несъразмерна приложимост на мощ.

Насилие против дами и девойки

Домашното принуждение остава необятно публикувано и в забележителна степен не се оповестява за него. Според организации за правата на дамите пандемията от COVID-19 е влошила ситуацията. Най-малко осем дами са били убити от сътрудниците си през двата месеца на народен локдаун от март до май.

Дефиницията за обезчестяване в Наказателния кодекс не включва изнасилването при съпрузи и се изискват доказателства за физическата опозиция на жертвата, което е в прорез с интернационалните стандарти. Специалният докладчик на Организация на обединените нации за насилието против дами е приканил България да промени наказателния си кодекс, с цел да включи осъществяването на обезчестяване при липса на единодушие и това категорично да се отнася за обезчестяване при съпрузи. През 2018 година Конституционният съд разгласи Истанбулската спогодба за несъвместима с българската конституция, което остави пречката пред утвърждението на конвенцията.

Дискриминация

Пандемията от COVID-19 и националният локдаун изостри ширещата се до момента дискриминация против ромите. Между март и май локалните управляващи в редица градове постановиха специфичен режим, в това число наложително карантиниране на всички поданици, което бе прилагано непропроционално единствено върху обитаемоте най-вече с роми квартали. Карантината бе прилагана от въоръжени служители на реда, които поставяха заграждения по улиците и не допускаха хората да напущат местообитанията си.

Враждебната към ромите изразителност се ускори през продължаващата пандемия, като публични лица намерено прибягваха до тирада на омразата. Партия Вътрешна македонска революционна организация дефинира ромите като групова опасност за останалото население, а държавни министри заплашиха ромите с по-строги ограничения, като обявиха, че те съзнателно нарушават разпоредбите за физическо разграничаване.

Права на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (LGBTI)

В хомофобска офанзива в Пловдив през септември група млади футболни ентусиасти нападнаха физически и нараниха няколко младежи, някои на по 14 години, които възприели като ЛГБТИ. Смята се, че нападателите са желали " да прочистят " центъра на града от ЛГБТИ хора.

Според проучване на Агенцията на Европейски Съюз за фундаменталните права над 70 на 100 от хората от ЛГБТИ в България се усещат принудени да крият своята полова ориентировка, а 40 % заобикалят избрани места от безпокойство да не бъдат нападнати или застрашени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР