Ситуацията със заседналия край Камен бряг голям търговски кораб рязко

...
Ситуацията със заседналия край Камен бряг голям търговски кораб рязко
Коментари Харесай

Рязко се усложни ситуацията със заседналия край Камен бряг кораб

Ситуацията със заседналия край Камен бряг огромен търговски транспортен съд внезапно се усложни, откакто първичния проект той да бъде разтоварен посредством плаващ кран и баржа към този момент пропадат. Това стана ясно по време на брифинг на изпълнителният шеф на ИА „ Морска администрация " кап. Живко Петров.

От неговите думи се разбра, че на мястото, на което е затънал плаващият под панамски флаг кораб Vera SU не може да застане различен транспортен съд. Заседналият съд е претрупан с 3000 тона азотен тор. За да може да бъде издърпан, то би трябвало да бъде свален най-малко половината товар, което значи 1500 тона, изясни кап. Петров.

След като станало ясно, че това не може да стане с кран и различен транспортен съд, хора на корабособствениците и застрахователите предложили избавителен проект. Той предвиждал изхвърляне на товара в морето, на което българската администрация изрично отказала. Против било, както Министерство на околната среда и водите, по този начин и морска администрация - най-малкото, тъй като там е предпазена зона.

Затова и в този момент се мислели други разновидности, в това число и събаряне на товара на ръце. Това обаче би било доста мъчно, даже невероятно, обясниха от морска администрация. Затова се мислели и други разновидности, които обаче не бяха конкретизирани. Около 550 – 600 кубика вода има в самия транспортен съд, в предната част, където има и пробойни.

Ако времето тръгне да се утежнява, интервенцията може да стане тотално невъзможна и корабът да се разбие в скалите, изясни кап. Петров. Той сподели, че скалите на мястото са отвесни и в случай че времето стане неприятно, то това ще е естественото развиване на нещата. Тогава ще би трябвало да събираме кораба на части, съобщи той.

Кап.Петров изясни, че не може да има нефтен разлив, тъй като в кораба на процедура няма гориво. Той твърди, че не  можело да има екологична злополука и поради това, тъй като въпросния тор не бил рисков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР