Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям

...
Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям
Коментари Харесай

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време към този момент - 5-6 избора, пропуща своя огромен късмет, изрече мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - учител по политология във Великотърновския университет.

" Струва ми се, че в последните години като че ли някои центробежни сили се ускориха. Лявото пространство в случай че успее да събере всички свои персони, всички свои към този момент дребни партии, които са се отделили, би имало късмет за едно доста по-сериозно наличие в българския политически живот ", счита той.

Според него е забавна ориста на тези, които се отделят от лявото:

" Като цяло в България тези, които се отделиха от Българска социалистическа партия, не можаха да образуват някаква мощна огромна партия. АБВ съумяха да влязат в Народното събрание, да вземат участие ненапълно в един съдружен кабинет и май беше до такава степен. Другите дребни формацийки не реализираха съвсем нищо съществено в политическия живот. Основният пакет от гласове ще отиде още веднъж за Българска социалистическа партия. Проблемът е, че и " Българска левица ", и " Солидарна България " - всички нюанси, които се появяват, ще пернат гласове от лявото и това няма да е добре за лявата политика в България като цяло ".

В предаването " Преди всички " проф. Галунов изрече мнение, че сега в страната е уместно за един малко по-сериозен завой към лявата политика. Не е решен един от главните проблеми - огромната бездна сред бедността и благосъстоянието, а това е идеално за правене на леви политики, безапелационен бе той.

Според него обаче леви послания се крадат и от партии, които не са леви. По думите му " Продължаваме промяната " е взела леви гласоподаватели, които просто са желали смяна.

Той е безапелационен, че левите гласове в България могат да се усилят като общ %. Въпросът е какъв % от тях ще бъдат под 4, добави проф. Галунов и акцентира, че от всички леви обединения единствено Българска социалистическа партия ще прескочи изборната преграда. Според него групировката на Мая Манолова и Ваня Григорова няма да успее да мине 4-те %.

" Новите обединения може и да имат капацитет, само че не в тези избори. Ако се прави нещо съществено ляво отвън Българска социалистическа партия, то няма да се случи в този момент като проценти. Българска социалистическа партия ще си остане най-силната лява групировка в Народното събрание. Въпросът е дали ще може да качи от тези 23 депутата, които има ".

 

По думите му ако в този момент Българска социалистическа партия не успее да покаже важен резултат, са вероятни някакви трансформации. 

 

Бъдещото на лявото е в консолидацията, безапелационен бе още проф. Тодор Галунов. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР