Ситуацията със заподозрения за хакерската атака срещу НАП, довела до

...
Ситуацията със заподозрения за хакерската атака срещу НАП, довела до
Коментари Харесай

Борисов се моли на хакера да съдейства на ГДБОП

Ситуацията със обвинения за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, довела до най-големия теч на персонални данни до момента, става все по-абсурдна. След като дни наред се твърди, че проверяващите разполагат с стоманени доказателства против Кристиян Бойков, през вчерашния ден стана ясно, че те дни наред се борят безрезултатно с криптираните му сървъри. И министър председателят го удари на молба: " Най-човешки споделям - за какво не спомага на чиновниците от БОП да разкодират машините, да ги ревизират и да го оневинят. Като е почтен, да отвори машините, да покаже сървърите, да му се извинят и да се завърши. Те дни наред работят върху декриптирането ".

С уточнението, че нищо не схваща от тематиката и не желае да я разяснява, с цел да не сбърка, министър председателят изясни, че службите са му докладвали, че такива отбрани до момента не били виждали. " Те си приказват на техен език и не бих желал да се въвеждам в него. Мога да кажа каквото службите рапортуват и то е, че са намерили логове или нещо сходно. Много положителни отбрани, споделят, дет се вика, не са виждали ", изясни министър председателят.

Изявлението на премиера слага под подозрение версията на проверяващите, че е несъмнено открито, че Кристиян Бойков е причинителят на хакерската офанзива. Много IT експерти, сътрудниците му от компанията за киберсигурност " Тад Груп " и неговите юристите настояват, че така наречен доказателства са неубедителни и могат да бъдат фалшифицирани. Вчера Бойков бе освободен под най-леката мярка за неотклонение " Подписка ", тъй като изненадващо се оказа, че сървърът на Национална агенция за приходите не е сериозна инфраструктура съгласно закона. Така даже да бъде наказан, Бойков ще се размине с санкция до 1000 лева

Нелепото държание на ръководещите продължи със серия изказвания на финансовия министър Владислав Горанов в Народното събрание. Въпреки че той е индивидът, на чието послушание е Национална агенция за приходите, Горанов не счита да подава оставка.

" Всички би трябвало да носим отговорност. Въпросът е кой до каква степен и какъв вид отговорност. В същото време не трябва да се толерира и героизира сходно държание. Ако си оставите колата отключена, това не ви прави отговорен, в случай че някой ви я открадне ", заключи той. И атакува Българска социалистическа партия, чийто представители обявиха, че изтеклите данни от Национална агенция за приходите могат да имат пагубни последствия. " Според мен по-голям обсег на българското население беше наранено от рецесията през 90-те години, от които се срина банковата система и доларът доближи 3000 лева Това не омаловажава казуса от днес . Опитът да се основават страхове има дълготрайни последствия. Ако вашата цел е да омаскарите ръководството на ГЕРБ, постоянно в политическите ходове би трябвало да имате поради, че ако крайната ви цел е вие да управлявате, би трябвало нещо да остане. Всеки опит да се прави политика от всичко, се трансформира в един бумеранг, който смъква качеството на политическия спор изобщо. Обществото става по-неуспешно, а както добре отбелязахте, ние ставаме тук в тази зала все по-самодостатъчни. Не подценявам рецесията, оправдавам се още един път на всички български жители, чиято информация беше публикувана " , сподели още Горанов.

Горанов не счита да желае оставката и на шефа на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която не благоволи да прекъсне годишния си отпуск макар невижданата рецесия в ръководената от нея институция.

" Директорът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, тъй като е в заплатен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е извънредно добър експерт, на който вярвам за всичко останало, с изключение на за осведомителната сигурност ”, сподели пред публицисти Горанов.

Премиерът също е доста удовлетворен от Национална агенция за приходите и уволнения няма да има. „ Затова, че приходната организация Национална агенция за приходите работи, в никакъв случай не е работила по-добре от сега… На Централно разузнавателно управление на САЩ файловете отвориха, там проникнаха. Путин и Обама разпоредиха на техните служби отпреди 3 години и техните служби минаха на механични пишещи машини… Те са фактически вълшебници – в този момент да не ги подбуждам (хакерите), с цел да ни показват всеки ден каквото могат. Това е като едно време, когато бяхме младежи - доста искахме да се сбием, да се покажем на тази възраст. Тези, тъй като са гении в своята активност, желаят да се покажат пред другите какъв брой са по-добри, когато хакнат някоя от значимите системи “, разяснява Борисов във Варна, представен от БНР.

Така на процедура никой няма да поеме отговорност за пробива на сървъра на Национална агенция за приходите и приключването на персоналните данни на съвсем цялото население на България, както и сензитивна финансова информация на доста компании.

 

Какво е изтекло

Според формалната информация на Национална агенция за приходите е изтекла информация за към 5,1 млн. български жители. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на умряли лица. Неправомерно са били публикувани персонални данни и данъчно-осигурителна информация.

Незаконно публикуваните файловете съдържат:

Имена, ЕГН и адреси на български граждани;

Телефони, имейл адреси и друга информация за контакт;

Данъчно-осигурителна информация като да вземем за пример:
Данни от годишни данъчни заявления на физически лица; Данни от справките за изплатени приходи на физически лица; Данни от осигурителни декларации; Данни за здравно застрахователен статус (важно! Става дума за осигурителни вноски, а не за медицински статус или информация за лекуване на гражданите); Данни за издадените актове за административни нарушения; Данни за осъществените заплащания на налози и осигурителни отговорности през Български пощи АД; Данни за пожелан и възобновен Данък добавена стойност, заплатен в чужбина; Данни от интернационалния продан на данъчна информация за български локални лица; Служебни данни, получени от други институции в Национална агенция за приходите, като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за обществено подкрепяне, НЗОК, и др.;
Национална агенция за приходите дава обещание в околните дни приложение, посредством което всеки да направи информация дали персоналните му данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат налични след въвеждане на ЕГН и  еднократен код от съображения за сигурност.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР