Ситуацията с язовир Тича е под контрол, няма опасност за

...
Ситуацията с язовир Тича е под контрол, няма опасност за
Коментари Харесай

Нено Димов инспектира язовир „Тича“, няма риск за населението

Ситуацията с язовир " Тича " е под надзор, няма заплаха за популацията в региона, увери министърът на околната среда Нено Димов, който извърши инспекция та язовира.

" Дойдохме по разпореждане на премиера, с цел да се убедим персонално какво е положението. На процедура няма преливане, заплаха няма, всичко е под надзор. " - разяснява Димов.

" Създадохме нужната организация и в 15 ч. от Басейнова дирекция " Черноморски регион " са се обадили на регионалните шефове и на всички кметове в региона. Били са предизвестени, че има евентуална заплаха за популацията. " - съобщи министърът на околната среда и водите пред публицисти.

Министерство на околната среда и водите излезе с наставление за намаление на равнището на всички сложни и значими язовири в края на февруари, точно с оглед предстоящото снеготопене, разясни той.

По думите му, с помощта на взетите в точния момент ограничения и понижените равнища на язовирите, в този момент няма заплаха за хората.

" Плановото изпускане е трябвало да стартира малко по-рано, чакахме по 13 кубични метра в секунда приток, а в един миг бяха по 132. Въпреки това плануваното понижаване се оказа задоволително и искахме да се уверим на място, че всичко е наред. " - добави министър Димов.

Днес размерът на язовир " Тича " е достигнал 306.700 милиона кубични метра или над 98.4 % от общия му размер. През последното денонощие е регистриран междинен приток от 132. 5 кубични метра в секунда, при планиран междинен приток за месец март на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките 13.3 кубични метра в секунда. В месечния график за язовир " Тича " е сложено изискване за размер от 260.00 милиона кубични метра (83.4%).

Освобождаван е размер посредством водовземна кула за напояване и посредством Водноелектрическа централа - 19.2 кубични метра в секунда, което е максимумът, защото не е работел изпускателят. Изпускателната опция на язовира е към 7 пъти по-малка от притока за последното денонощие, разясняват от Министерство на околната среда и водите.

През преливните уреди сега преливат язовирите " Йовковци ", " Камчия ", " Ясна поляна ", " Боровица " и " Пчелина ", без заплаха за популацията.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките за 8 март е на доста места в страната да има валежи от дъжд в количества от 1 до 5 литра на квадратен метър. За петък и събота не са планувани превалявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР