Москва планира да изпрати на фронта роботи, които да неутрализират

...
Москва планира да изпрати на фронта роботи, които да неутрализират
Коментари Харесай

Дойче веле: Войната в Украйна - с роботи, изкуствен интелект и дронове

Москва възнамерява да изпрати на фронта роботи, които да обезвреждат украинските дронове. В същото време Украйна влага в изцяло автоматизирани безпилотни летателни апарати.

Кой ще надделее във войната на технологии?

Във войната в Украйна и двете страни от ден на ден залагат на нововъведенията. Намеренията на Русия са да приложи на фронта ново оръжие - наземни дронове с вградени устройства за смущение на връзките, които да изправи против високотехнологичните украинските дронове.

Денис Осломенко, притежател на съветски оръжиен тръст, споделя, представен от " Франкфуртер Рундшау ", че Москва ще употребява роботи, които да обезвреждат дроновете във въздуха. Целта на наземните съветски дронове е защитят войските на фронта, както и да разрешат евакуациите, написа уеб сайтът за военни вести " Дефенс Екпрес ".

" В бъдеще ще се употребяват всеобщо. Но те съществуват и в този момент и действат в зоната на войната ", добавя Осломенко. Във видео на оръжейния тръст Лаборатория ППШ, която той управлява, се вижда наземният дрон Варан, в който е вградено електромагнитно заглушаващо устройство Тритон.

Война на дронове

Украйна обаче също реализира прогрес в софтуерната конкуренция и в това време наподобява в положение да обезврежда съветските заглушаващи устройства, изяснява " Франкфуртур Рундшау ". Обновяването на така наречен FPV-дронове им разрешава да запазят функционалността си макар разстройствата. Дроновете би трябвало сами да съумяват да намерят задачите си - даже в изпращания към тях сигнал да има разстройства, провокирани от съветската технология.

През март украинските елементи към момента имаха проблеми с новите заглушители на Русия, показва " Франкфуртер Рундшау ". " В някои дни всичко вървеше безпроблемно, само че в други апаратите се чупеха - дроновете са нежни и се повреждаха от разстройствата ", споделя украински боец за обстановката на фронта. Към оня миг Русия разполагаше с повече сходни устройства от Украйна и " Ню Йорк Таймс " предизвести, че тя може да сковава украинския дронов флот. Но наподобява, че в този момент нещата се обръщат.

Украйна залага на изкуствен интелект

Британският анализатор Ноа Силвия даде пред CNN следните уточнения за новите благоприятни условия на дребните дронове: " Те разполагат с това, което се назовава " машинен взор " и съставлява форма на изкуствения разсъдък. Принципно се действа по този начин - взима се модел, в който е вграден чип, и този модел стартира да се тренира, с цел да опознае географията и задачата, към която е ориентиран. Когато в последна сметка бъде пуснат, той може самичък да откри къде се намира ". И най-важното - тези дронове действат даже и в случай че са в обсега на някое съветско заглушаващо устройство. Тъй като по този метод дронът става " изцяло самостоятелен ", акцентира Силвия.

Заглушаващите устройства се употребяват на фронта най-много против украинските дронове с дребен обхват, които съставляват заплаха за съветската пехота и за танковете. Украинските дронове с по-голям обхват пък са ефикасни за нападенията против петролни хранилища и оръжейни заводи навътре в Русия, изяснява " Франкфуртер Рундшау ".

Украйна също употребява наземни дронове

Изданието " Меркур " от своя страна осведоми, че Украйна също има намерение да употребява наземни дронове. Още през януари на уеб страницата на украинското военно министерство разгласява видео, на което се вижда по какъв начин наземен дрон е пуснат в употреба против съветските войски.

За разлика от въздушните и водните дронове потреблението на наземните е по-трудно, показва " Меркур ". Понеже машините би трябвало да преминът през мъчно пристъпен терен, тяхната разработка е по-сложна и те имат потребност от по-голяма мощ.

Сред дроновете, с които украинската страна към този момент е опитала, е така наречен " Меден язовец " (Honeybadger) - най-смелото животно на света съгласно Книгата на върховете Гинес. Дронът е основан за потребление против транспортни средства, най-вече против танкове. По данни на Business Insider той може да придвижва до 35 кг експлозиви и да се движи с до 24 км/час. Този тип дронове се създават от украинската компания " Brave1 ". Те се насочват отдалечено през вградена камера и когато доближат задачата, се взривяват.

 

Източник " Дойче веле "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР