Ситуацията с върховенството на закона в България отново ще бъде

...
Ситуацията с върховенството на закона в България отново ще бъде
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент


Ситуацията с върховенството на закона в България още веднъж ще бъде обсъждана в мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент. Това ще стане на съвещание още този месец, заяви Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в предаването „ Тази събота и неделя “ на bTV. Тя ще предложи по време на съвещанието да бъде изслушан българският министър председател Бойко Борисов.

Първото разискване за България беше в края на месец август. Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен, само че се скри. Вместо да взе участие персонално, той изпрати вицепремиера Екатерина Захариева да приказва пред европейските депутати, дружно с зам.-министъра на правораздаването Десислава Ахладова и ръководителя на комисията по дискриминация Ана Джумалиева.

Мониторинговата група за народна власт е самобитна група за бързо реагиране в Европейския парламент, когато за някоя държава-членка се получи притеснителна информация, изясни Елена Йончева пред bTV. Тя е единственият български представител от едвам 14 европейски депутати в нея. Групата е изследвала обстановката в Малта след убийството на журналистката Дафне Галиция и пред нея се е явявал министър председателят на страната Джоузеф Мускат. На въпроси за обстановката в Словакия след убийството на журналиста Ян Куциак е отговарял и министър-председателят на страната Роберт Фицо.

Надявам се, в случай че сътрудниците одобряват да бъде изслушан, Бойко Борисов да не се скрие повторно, което ще бъде без казус, сподели Елена Йончева пред bTV.

Малко повече от месец след първото съвещание на мониторинговата група за България, Европейският парламент одобри резолюция за върховенството на закона в страната. Документът беше импортиран от ръководителя на комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар, само че самодейността за него пристигна още напролет по време на среща с Елена Йончева, на която тя показа предлагането си. Резолюцията е най-сериозният удар до момента на Европейския парламент против ръководството в България. С гласуването й европейските депутати показаха страдание за развитията в страната, довели до доста утежняване на спазването на върховенството на закона, демокрацията и главните права на жителите.

Пред bTV Елена Йончева напомни още част от активността си в Европейския парламент, обвързвана и с България. Миналата седмица европейските депутати с голямо болшинство одобриха резолюцията за свободата на медиите, на която тя беше съдокладчик. Документът изисква от Европейската комисия да сътвори условия за финансирането на медиите с европейски средства – те да не се разпределят от държавните управления, тъй като медиите се трансформират в пропагандни органи. Предвижда се още въвеждане на механизми за отбрана на проверяващите публицисти, както и на принадлежности против завеждането на правосъдни каузи за да се сплашат или тормозят медии.

Преди дни Елена Йончева беше определена за съдокладчик по нов законодателен отчет по отношение на практиките при даване на поданство против вложения или така наречен златни паспорти. България е една от трите страни в Европейски Съюз, в която съществуват такива схеми.

Българският евродепутат е и главен докладчик за основаването на нова Агенция за убежището, както и съдокладчик за PESCO – механизмът за построяването на общата европейска защита.

Цялата ми работа е в интерес на България, тъй като, колкото повече информация даваме в Брюксел какво се случва в България, вероятността да настъпи смяна в този властнически режим е по-голяма, сподели Елена Йончева пред bTV.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР