Ситуацията с изнасяне на данни от Прокуратурата не е безпрецедентна,

...
Ситуацията с изнасяне на данни от Прокуратурата не е безпрецедентна,
Коментари Харесай

Спиридонов: Хакерската атака е зададена отвън

Ситуацията с изнасяне на данни от Прокуратурата не е невиждана, тъй като би трябвало да се покажат данни, които ще станат ясни в съда, съобщи пред bTV основен комисар Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП. 

„ Много бързо се не помни истината. Това, което беше изнесено от Прокуратурата е резултат от работата на ГДБОП “, сподели Спиридонов и добави, че е редно хората да видят кои вървят по телевизионни студия.

На въпрос по какъв начин тези хора от вълшебници са се трансформирали в кибертерористи, шефът на ГДБОП отговори, че всичко е въпрос на квалификации. 

Спиридонов заяви, че това, което е показано през вчерашния ден от Прокуратурата е една доста дребна част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков.

Камери демонстрират по какъв начин той превежда думи от български на съветски език, с цел да ги изпрати на няколко медии, разкри основният комисар

Шефът на ГДБОП напомни, че Кристиян Бойков прати писмо на съветски до медиите след хакерската офанзива на Национална агенция за приходите. „ От камерите е ясно по какъв начин той превежда избрани думи и ги инсталира в този уебсайт за анонимни есемеси. То е закрепено, това е неговият компютър “, съобщи той.

„ Вижте по какъв начин може да станеш жертва на личната си система за сигурност “, добави той.

До сполучливия свършек на разкриването на офанзивата се стигна след работата на ГДБОП и ДАНС, изясни шефът на ГДБОП и разясни още веднъж, че точно на компютъра на Бойков са открити данни, че от него е осъществено хакването на Национална агенция за приходите.

По думите му, на този компютър /на Кристиян Бойков/ са базите данни, които не са оповестени в общественото пространство. Освен това отново на този компютър са правени операциите в езика за програмиране.

„ Има неща, които въобще не са извадени още и които дават съображение за връзката сред офанзивата и „ ТАД груп “, съобщи Ивайло Спиридонов. 

Той разкри, че Кристиян Бойков е бил обучаван от човек от ГДБОП в учебно заведение, само че съгласно него очевидно не е участвал в часовете по етично хакерство.

„ Моите чиновници всекидневно посещават курсове по целия свят “, сподели началникът на ГДБОП.

По думите му, методът на „ ТАД Груп “ е да ударят компания и след това да им оферират да им оправят системите. Много са компаниите, потърпевши от това изнудване.

Спиридонов отхвърли ГДБОП да са желали услуги от „ ТАД груп “. „ От дълги години работим все пак с неправителствения бранш и с частни компании. Дори оня ден пристигна компания при нас и ни осведоми за система, която може да се пробие “, сподели Ивайло Спиридонов и добави: „ Така се работи “. 

На въпрос по какъв начин е продънен компютъра на Бойков, шефът на ГДБОП въпреки всичко отговори: „ С ловкост и лукавост “ и разясни, че паролите са станали ясни от камерите. 

„ Мотивът на „ ТАД груп “ ще стане явен в съда “, добави той и прикани: „ Имайте самообладание “.

„ Кристиян Бойков не може самичък да извърши тази хакерска офанзива. Такива неща се вършат със мощна и ясна поддръжка. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на сътрудниците на младежа удостоверяват това “, сподели шефът на ГДБОП. 

Спиридонов заяви, че хакерската офанзива на Национална агенция за приходите е поръчана извън, само че разясни, че името на поръчителя ще стане ясно на по-късен стадий. 

Георги Янков също имал отношение към офанзивата. На въпроса кой стои зад хакерската офанзива основният комисар съобщи: „ Според мен заданието е извън и този човек ще стане явен рано или късно. За проверяващите имаме информация кой е този човек “.

„ Някои хора мислеха, че са набутали прокуратурата и ГДБОП в ъгъла. Според мен са ги хванали за… за шлифера. Това се случи “, сподели той.

По отношение на записите от офисите на ТАД Груп Спиридонов уточни: „ Има още по-пикантни диалози. Обидни квалификации в това число и за публицисти от bTV “. Кристиян Бойков и компания не били удовлетворени по какъв начин казусът бил отразен в медията. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР