Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече, заяви генералният

...
Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече, заяви генералният
Коментари Харесай

МААЕ: Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече

Ситуацията към Запорожката АЕЦ се утежнява още повече , съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от Франс прес. Той сподели това, откакто Украйна упрекна Русия, че още веднъж е подложила атомната електроцентрала на обстрел .

" Ситуацията продължава да се утежнява и не можем да си позволим лукса да чакаме да се случи нещо пагубно ", съобщи Гроси след отдадена на обстановката среща, която се състоя във френската задача в Организация на обединените нации и беше открита от президента Еманюел Макрон.

Шефът на МААЕ сподели, че е разискал въпроса и с съветския външен министър Сергей Лавров , с който се е срещнал през днешния ден сутринта в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Докато обстрелът продължава, рисковете са големи “ ", акцентира той.

Украинските управляващи упрекнаха Русия, че още веднъж е обстреляла площадката на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Те обаче увериха, че равнището на радиация в обекта не надвишава нормите .

" Дори и в най-лошите условия дипломацията в никакъв случай не би трябвало да стопира ", акцентира Гроси, като означи, че задачата би трябвало да бъде реализирана " с прагматични и реалистични оферти.

От своя страна френската външна министърка Катрин Колона посочи, че задачата е " демилитаризация на централата при съблюдаване на суверенитета на Украйна ".

Украинският държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " прикани през днешния ден МААЕ към " по-решителни дейности " против Москва.

Шефът на МААЕ съобщи, че няма да се откаже от проекта за основаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ макар проектите на Русия да активизира нови войски и да провежда референдум за присъединение на южната украинска Запорожка област, където се намира централата.

Москва и Киев се упрекват взаимно за обстрелите в региона на Запорожката АЕЦ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР