Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Италия действително е

...
Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Италия действително е
Коментари Харесай

Една държава губи 122 млрд. EUR

Ситуацията на пазара на недвижими парцели в Италия фактически е доста сериозна. Това е главният извод от разбор на консултантската компания Nomisma. Оборотът от покупко-продажби през първото тримесечие се е свил с 9 милиарда EUR, до 22 милиарда EUR. Възстановяването на пазара ще отнеме най-малко 3 години, предвиждат специалисти, а загубите ще бъдат в размер на 122 милиарда EUR.

През настоящата година ще има редуциране на изплащането на ипотечни заеми, а също по този начин и спомагателни разноски и налози, които купувачите ще бъдат задължени да заплащат. Причината е повишение на безработицата. Ако до експлоадирането на пандемията от ковид специалистите чакаха спад под 10% на незаетите в трудоспособна възраст, то в този момент техните предвиждат над 13% безработица към 2022 година Това значи, че покупко-продажбите с жилища ще спаднат с близо 50 000 броя, до 120 000 сделки на година. А на пазара ще „ седят” 8%-18% от жилищата.

Прогнозите на специалистите са, че кратковременен проект цените ще се намалят, само че не толкоз трагично, колкото броят на продажбите. По данни на осведомителната онлайн платформа Idealista, през първото тримесечие на настоящата година цените са се намалили с 0.4% по отношение на последното тримесечие на 2019 година и с 2% на годишна база. Към днешна дата междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност е 1700 EUR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР