Системни нарушения на правилника за дейността на Фонда за лечение

...
Системни нарушения на правилника за дейността на Фонда за лечение
Коментари Харесай

24 часа по-късно: МЗ каза защо маха д-р Троева от Фонда за лечение на деца

Системни нарушавания на правилника за активността на Фонда за лекуване на деца са станали причина шефът му доктор Тинка Троева да бъде освободена. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването близо ден, откакто импровизирано се разбра за рокадата.

Според ведомството е имало „ регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни експерти”.

Прокуратурата също е осведомена за практиките във фонда, който в този момент ще бъде управителен от доктор Мариета Райкова.

Като образец за случвалото се по време на доктор Тинка Троева се показва съответен проблем с дете, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Единият външен специалист излязъл със мнение, че интервенцията може да се извърши в Правителствена болница, а другият предложил лекуване в чужбина.

И двамата са детски гастроентеролози, а от фонда не са търсили мнение от трансплантолози или от лечебни заведения, които правят чернодробни трансплантации.

Троева издала заповед за финансиране на съвещания в Хамбург. Там открили влошено положение и от фонда разписали 120 000 евро за трансплантация. В същото време детето не било в служебния указател на Изпълнителната организация по трансплантация за чакащи и по този начин здравното министерство не можело да отпусне парите.

Министерство на здравеопазването цитира оценката на националния съветник по трансплантология проф. Любомир Спасов, че трансплантацията може да бъде осъществена. Въпреки това тя ще се прави в Германия поради тежкото положение на детето.

Какво се случи през вчерашния ден?

Според уговорка в контракта за предопределение, шефът на Фонда за лекуване на деца може да бъде уволнен без предизвестие.

Вчера Троева е била извикана в деловодството на здравното министерство, като не е поискала да подпише заповедта за уволнението си и е поискала среща със здравния министър проф. Николай Петров. Официално от Министерство на здравеопазването към момента нямат никакъв коментар по случая. Троева също не може да бъде открита на мобилния си телефон.

Тя е на поста си от месец март, откакто предходният шеф – проф. Владимир Пилософ, беше освободен от служебния здравен министър доктор Илко Семерджиев. Последният се разгласи през днешния ден в поддръжка на Троева. На нейна страна са и родители на деца с увреждания.

--> От Обществения съвет на фонда показаха, че няма закъснение при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лекуване.

„ Махането на шеф, деен, работещ, разбиращ се с Обществения съвет, разбиращ се с родителите, изпълняваш своите отговорности, провокира само и единствено паника у родителите. Цяла нощ са ми писали родители на деца с увреждания, които се нуждаят от лекуване, разтревожени какво ще се случи с техните заявления”, уточни Пенка Георгиева от съвета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР