Системите за автоматизирано проектиране (CAD) дават възможност за създаване, модифициране,

...
Системите за автоматизирано проектиране (CAD) дават възможност за създаване, модифициране,
Коментари Харесай

Десет аналога на AutoCAD за Linux в средата на 2019 година

Системите за автоматизирано планиране (CAD) дават опция за основаване, модифициране, разбор и оптимизация на най-различни планове благодарение на компютър. Този програмен продукт се употребява от архитектите, аниматорите, графичните дизайнери, инженерите и още доста други, за основаване и възстановяване на техните планове, както и за улеснение на работата с документите.

Тук са събрани едни от най-хубавите AutoCAD аналози за Linux към средата на 2019 година. Няма особени промени спрямо предходната година, само че има някои нови моменти. Включени са както свободни, по този начин и платени стратегии с сходни благоприятни условия.
Аналозите на AutoCAD в Linux FreeCAD
FreeCAD е безвъзмездна кросплатформена многоцелева 3D-CAD среда с отворен код за параметрично моделиране. Основно е предопределена за машинален дизайн, само че намира приложение и във всички други области изискващи тъкмо моделиране на 3D обекти. Възможна е работата както благодарение на графичен интерфейс, по този начин и посредством терминал. Използва се концепцията на работно пространство, налична е геометрията на твърдото тяло, вградена е подпора за програмния език Python, има фреймуърк за основаване на скриптове и още доста други неща. Това е един отличен софтуерен инструмент за основаване на 3D планове от 2D модели и противоположното. FreeCAD се смята за най-хубавият безвъзмезден аналог на програмата AutoCAD.



Програмата FreeCAD е включена в формалните складове на Ubuntu и може да се конфигурира от Софтуерния управител. Който избира работа в терминал, командата е
sudo apt install freecad LibreCAD
LibreCAD е свободна 2D-CAD система с отворен сорс код и графичен интерфейс, основан на Qt4 и на другите Linux платформи може да наподобява малко по-различно. Програмата стартира развиването си като форк на QCAD с име CADuntu. Към сегашен ден тази стратегия включва голям брой принадлежности за основаване на комплицирани 2D модели и е налична на повече от 30 езика.



Тази стратегия също е включена във всички публични Linux складове и може да се конфигурира посредством Софтуерния управител или от терминала благодарение на командата
sudo apt install librecad OpenSCAD
OpenSCAD е още една нелоша опция на AutoCAD с отворен код за основаване на триизмерни обекти, която има версии за Windows, Linux и MacOS. Програмата е адресирана най-вече към програмистите, тъй като програмният прозорец за писане на сорс код се намира до образния редактор на моделите, което дава опция за осъществяване на тънки настройки и комплицирани 3D модели.



За инсталиране на OpenSCAD в Ubuntu да вземем за пример, може да се употребява следната команда
sudo apt install openscad BRL-CAD
BRL-CAD също е стратегия с отворен сорс код, която се създава към този момент от 30 години. Програмата е кросплатформена и поддържа високопроизводително рендиране с трасиране на лъчите, геометрия с интерактивно рендиране, образен режим за редактиране на моделите и сюжетите.



За инсталирането на BRL-CAD от формалните складове в терминала можете да въведете командата
sudo apt install brlcad
Най-новата версия на програмата може да се вземе като се изтегли deb пакета от формалния уебсайт или от sourcefoge
SOLVESPACE
Това е свободна CAD с отворен код за параметрично двумерно и триизмерно моделиране. Тя е написана на C++ и е налична за множеството платформи за лични компютри. Програмата поддържа експортиране на 3D моделите като DXF и STEP файлове, разбор благодарение на STL, премерване на размери, работа с измервания и ограничавания, въвеждане на параметри посредством математически формули и изрази, и още доста други.



Програмата я има в хранилищата на Ubuntu и може да се конфигурира посредством Софтуерния управител. Както нормално, терминалната команда е
sudo apt install solvespace BricsCAD (платена)
BricsCAD е платена, модерна кросплатформена CAD среда за 2D и 3D моделиране. Тя е особено основана, с цел да помогне на потребителите да работят бързо и дейно, само че при най-малко употребявани запаси.



BricsCAD може да се употребява гратис през първите 30 дни след нейното инсталиране.
LeoCAD
LeoCAD е свободен аналог на AutoCAD с отворен код, в който основаването на образни модели става благодарение на LEGO блокчета. Програмата е усъвършенствана за основаване на доста огромни модели. Възможно е основаването на комплицирани строителни структури. Да обърнем внимание, че тази стратегия няма никакво отношение към групата компании LEGO.



За инсталирането на програмата LeoCAD може да се употребява командата
sudo apt-get install leocad Siemens NX (платена)


Siemens NX е фирмено, гъвкаво и интерактивно програмно CAD обезпечаване, което е основано за ускорение процеса на планиране, моделиране и основаване на инженерни модели. Работната среда включва огромен набор от принадлежности, както и няколко обособени приложения за съответни задания. Например Catchbook с помощна информация, доста потребна за начинаещите консуматори.
DraftSight (затворен код)
DraftSight е безвъзмездна CAD система със затворен сорс код, предопределена за двумерно моделиране. Поддържа няколко файлови формата и предлага комфортен интерактивен графичен интерфейс с редица настройки, поддръжка на блокове, внос и износ, G-Code и още доста други.



Версията DraftSight е безвъзмездна за самостоятелно прилагане, само че има и професионална и комерсиална версии, които оферират повече благоприятни условия на потребителите. Програмата е включена в хранилищата на Ubuntu и може да бъде конфигурирана посредством
sudo apt install draftsight QCAD
QCAD е свободна кросплатформена CAD система с отворен код, предопределена за 2D моделиране и начертаване. Тази стратегия е подобаваща за правене на механически чертежи и механични системи. Програмата поддържа работа със пластове, групи от блокове, TrueType шрифтове, може да мащабира при разпечатване. Налични са над 40 инструмента за правене на разнообразни структури, 35 CAD шрифта и над 35 инструмента за разнообразни модификации.



Програмата QCAD е включена в хранилищата и от терминала може да се конфигурира благодарение на командата:
sudo apt install qcad

Разгледахме 10-те най-популярни CAD аналози за Linux към средата на 2019 година. Ако възнамерявате да се занимавате професионално или с персонални цели с CAD системи, то този лист с стратегии може да ви помогне. Ако знаете още някоя от сходен жанр, споделете, с цел да умножим познанието.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР