Сирене България излиза на пазара в РиядПроектът е с Ел

...
Сирене България излиза на пазара в РиядПроектът е с Ел
Коментари Харесай

Правим огромна мандра със Саудитска Арабия

Сирене " България " излиза на пазара в Рияд Проектът е с " Ел Би Булгарикум ", продукцията ще е за Персийския залив
 

Министрите на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и на нововъведенията и растежа Александър Пулев имаха серия от ползотворни срещи в столицата на Саудитска Арабия Рияд. Стана ясно, че двете страни ще развиват голям брой взаимни планове, а България може да чака саудитски вложения в разнообразни сфери на стопанската система.
-->
 

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в построяването на млечна плантация в България, с капацитет тя да се трансформира в най-голямата в страната и района.

Добитото мляко ще се преработва напълно в страната ни, а продуктите ще са експортно насочени за района на Персийския залив. Това стана ясно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и управлението на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата индустрия.

В срещата взе участие и ръководителят на борда на шефовете на " Ел Би Булгарикум " Невена Петрова, която показа българското сдружение и неговата продукция.

Саудитската компания все още ръководи и плантация, в която се отглеждат към 190 хиляди крави - почти колкото са всички регистрирани крави в България.Обмяна на опит и обща инвестиция сред тях и " Ел Би Булгарикум " е план, по който започва работата.

Очаква се посещаване на саудитите -

у нас за детайлизиране на параметри и разискване на съответните благоприятни условия.

" България има интерес от привличането на стратегически сътрудник, който ще ни даде опция да си върнем пазари, на които сме познати, само че сме изгубили през годините ", акцентира Никола Стоянов.

Българските млечни храни и в частност сиренето са били обичан артикул за огромна част от локалното население, стана ясно по време на срещата.

В опит да се възроди тази традиция компанията е почнала продажба в Саудитска Арабия и района на сирене под марката " България ". По техни данни, продукцията, създадена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща плантация с " Ел Би Булгарикум "

и започване на взаимно произвеждане е опция както за разширение на наличието на саудитската компания в района, по този начин и за стъпването им на единния европейски пазар.

Проектът стартира реализация месец откакто Николай Маринов - изпълнителен шеф на " Ел Би Булгарикум ", заяви за идното пътешестване до Саудитска Арабия, където да се проведат договаряния по съответни капиталови планове, свързани с желанието на компании от Саудитска Арабия да влагат в български животновъдни обекти и в преработвателни предприятия.

Амбицията на  управлението на " Ел Би Булгарикум ", при сполучливо осъществяване на бизнес програмата за 2023 година, е обвързвана с  разширението на въздействието на компанията и най-малко двойно нарастване на нейния дял на пазара на млечни артикули и възобновяване на някои от основните външни пазари, сподели Маринов.

За 2022 година сдружението чака позитивен финансов резултат, като прогнозите сочат

растеж на облагата на Ел Би сред 500 000 и 1 милион лв.

по отношение на миналата година. 60 на 100 от продукцията на " Ел Би Булгарикум " ЕАД е за експорт - става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за произвеждане на кисело мляко в този момент са главно за Япония, която покрива огромна част от страните в Азия, Южна Корея, Финландия, водят се договаряния и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са желани в Южна Корея.

Междувременно в Рияд стана ясно, че Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в построяването на карго летище у нас. Това бе разисквано по време на среща с управлението на Националния фонд за индустриално развиване и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха икономическият министър Никола Стоянов и сътрудника му отговарящ за нововъведенията и растежа Александър Пулев.

NIDLP е институция с значимо значение за стопанската система на Саудитска Арабия, която има за цел да трансформира страната във водещ промишлен и световен логистичен център, като усили оптимално цената на нейния минен и енергиен бранш.

Никола Стоянов показа пред тях

план за развиване на летище Хасково

само че подчертава, че има и други евентуални местоположения. От страна на Фонда обявиха интерес от изследването на планове, които, с изключение на летище, разрешават и създаване на индустриална зона. Българските министри насочиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с опциите за вложения, като се чака това да стане през първата половина на 2023 година

Министър Александър Пулев подчертава на българските компании в областта на осведомителните и информационните технологии и нововъведенията. Обсъдени бяха общи планове в тези браншове.

Министрите бяха признати от принц Халид бин Салман

бин Абдулазиз Ал Сауд, който е министър на енергетиката и по-малък брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия  и министър- ръководител Мохамед бин Салман.

Заедно с опциите за общи планове в областта на енергетиката по време на срещата бе коментирано и съдействието в областта на стопанската система. Двете страни се сплотиха към мнението, че в последните месеци има съществено нарастване на интензитета на съдействие сред тях. Ако този разговор продължи със същите темпове, в къси периоди се чака стартирането и на съществени капиталови планове сред двете страни.

В този смисъл се приготвя сключване на Меморандум за съгласие сред българското министерство на стопанската система и промишлеността и саудитското министерство на стопанската система и планирането.

Стратегическият документ ще даде добра основа за задълбочаване на икономическите връзки и партньорство сред компании от двете страни.

" Преди по-малко от три месеца дружно стартирахме диалози в няколко основни сфери. Днес те към този момент са в напреднала фаза и обсъждаме съответните стъпки за тяхната реализация ", акцентира министър Никола Стоянов.

Той показа напредъка на договарянията сред български и саудитски компании за партньорство в областта на хранително-вкусовата индустрия. Саудитският му сътрудник Файсал Ал-Ибрахим съобщи, че тяхната страна също има сериозен интерес в посочените сфери и акцентира ангажираността на министерството по тези въпроси.

" През 2021 година

двустранната търговия бележи двоен растеж

по отношение на 2020 година и доближава 313,2 млн. $. Това демонстрира сериозния капацитет, който имаме ", сподели още министър Стоянов. Той сложи акцент на браншове като земеделие и хранително-вкусова индустрия, минно дело, осведомителни и информационни технологии, машиностроене, химическа промишленост, туризъм, в които българският бизнес може да бъде благонадежден сътрудник за осъществяване на взаимни капиталови планове.

От месец април започват

директни полети сред София и Рияд

като се чака това да даде нов подтик на връзките сред двете страни. Това акцентира министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на диалозите. По думите му единствено 3 месеца след визитата на отрасловия вицепремиер всички процедури, свързани с разкриването на директната авиолиния към този момент са завършили, а по-добрата съгласуваност се чака да даде и нови благоприятни условия за партньорства сред компании от двете страни. " Надяваме се и на повече взаимни планове в областта на осведомителните и информационни технологии и обмяна на практики сред започващи компании от двете страни ", сподели още министър Пулев.Файсал Ал-Ибрахим одобри покана да посети страната ни в идващите месеци дружно с бизнес делегация за продължение на диалозите по набелязаните тематики.Над една трета от всички вложения от Саудитска Арабия у нас са осъществени през 2021 година Това стана ясно по време на срещата на Никола Стоянов и Александър Пулев с управлението на

Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия

Това е най-големият държавен капиталов фонд, който ръководи средства и активи в целия свят. " Инвестициите сред двете страни не дават отговор на капацитета, който имаме ", акцентира министър Стоянов и подчертава, че след множеството контакти сред двете страни, към този момент се виждат първи положителни сигнали. През 2021 година директните задгранични вложения от Саудитска Арабия в България са в размер на 14,3 млн. евро. Това съставлява над една трета от всички вложения от арабската страна у нас за последните десетилетия. " Надявам се това да е началото на наклонност, която да отбелязва бързи темпове на растеж и най-важното - да докара до нови и по-добри резултати за стопанските системи на двете страни ", уточни министър Стоянов.Опитът на българските компании и достиженията на минната ни промишленост бяха показани от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на

интернационалният конгрес Future Minerals Forum

Това е едно от най-значимите стопански събития в Близкия Изток и се чака да бъде най-големият международен конгрес в областта на минната промишленост за 2023 година " България доближава пик в добива на потребни изкопаеми през 2021 година със постоянен растеж от 10% ", акцентира Никола Стоянов по време на министерска кръгла маса, част от форума. По думите му добивът ни е в размер на 117 млн. тона, а България е измежду водещите страни в Европа по рандеман на някои съществени първични материали като мед, лигнитни въглища и други " През годините поредно построяваме експерти, които са водачи в своята област, а българските компании в бранша са конкурентни на международно равнище ", акцентира икономическият министър. Той насочи покана към участващите във форума министри и публични лица от над 60 страни за общи планове в минната промишленост с присъединяване на българския бизнес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР