Синьото гориво ще поскъпва през следващите три поредни месеца и

...
Синьото гориво ще поскъпва през следващите три поредни месеца и
Коментари Харесай

Скъпият газ ще изправи бизнеса на нокти

Синьото гориво ще нараства през идващите три следващи месеца и то със съществени темпове. Това се вижда от желанията на „ Булгаргаз “ за ценовите нива при започване на зимата. Сметките на държавната компания са направени по променената формула, посредством която към този момент се пресмята какъв брой ще коства природният газ. Обикновено през лятото цената му в цяла Европа се намалява, само че с настъпването на зимния сезон търсенето съществено се повишава, а с него и цената.

Колкото и да е неприятно настояването на „ Булгаргаз “ още от септември повишаването да е с над 20% (т.е. до равнище от 22.46 лева./мвтч), то не е ненадейно. Прогнозите са, че през ноември цената ще се повиши до над 26 лева./мвтч. Така че резултатът от "голямо поевтиняване ", оповестено през март от премиера Бойко Борисов, най-вероятно ще се стопи като ланския сняг.

Новините изобщо не се харесаха на държавното управление, което с един размах умъртви свободния пазар на природен газ, а компаниите не знаеха какво да вършат с фактурите си и по какъв начин да заплащат за горивото при започване на септември. След като министърът на енергетиката Теменужка Петкова спря „ Булгаргаз “ да желае по-високи цени, малко преди 15 септември от ведомството й оповестиха, че настояването на газовия снабдител е правилно и Комисията за енергийно и водно контролиране ще утвърди предлагането.

При сегашната обстановка бизнесът у нас би трябвало да чака ново повишаване с още над 16% и то до ноември месец. Което няма да се понрави нито на потребителите, нито на политиците, които и без друго стартират работния си ден със викания за оставка.

Междувременно от енергийното министерство се похвалиха, че резултатът от понижената цена на синьото гориво е за над 324 млн. лв.. Министърът разгласи резултатите от инспекцията, наложена на „ Булгаргаз “ и заради която компанията отдръпна заявката си за цената на газа през септември от енергийния регулатор.

Петкова посочи, че прегледът е изтънчен от газовото сдружение освен поради цената, а и поради нуждата от разбор на резултата от предоговорената цена сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “ за едногодишния интервал (времето от 5 август 2019 година, когато е подадено настояването към съветската газова компания, до края на август 2020 година). По думите й „ С предоговарянето тази формула (за установяване на цената на горивото - бел. ред.) бе изменена като в нея се появи и детайл на спот пазар, който на процедура отразява пазарните цени и пазара на естествен газа на европейките газови хъбове. Тоест, това ни дава опция и задачата беше България и българските консуматори да заплащат действителната цена на природния газ, пазарната “.

Наред с всичко останало е прегледано и положението на пазара на природен газ у нас. Установено е, че от май до август 2020 година цените на синьото гориво на европейските газови хъбове са достигнали рекордно ниски стойности, което се дължи на пониженото ползване вследствие на коронавирус рецесията.

Според Петкова, в случай че се беше прилагала остарялата формула за цената на природния газ, в този момент потребителите щяха да заплащат по 32.80 лева./мвтч. Експертите подсетиха, че настоящето нарастване няма да се отрази върху цената на парното. От КЕВР също успокоиха, че плановете им все още демонстрират, че през идния есенно-зимен сезон няма да има потребност от смяна в цената за потребителите на парно.

Бизнесът обаче очевидно ще би трябвало скоростно да се научи по какъв начин да хеджира рисковете си от внезапните смени в цената на природния газ. А по какъв начин това ще се отрази на цените на пазара, занапред може да си представим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР