Сините сирена са част от менюто на всеки любител на

...
Сините сирена са част от менюто на всеки любител на
Коментари Харесай

Най-известните сини сирена

Сините сирена са част от менюто на всеки фен на изисканата кухня. Има доста типове сини сирена, само че измежду най-популярните са Рокфор, Горгонзола и Стилтън.

Рокфор е френско нежно сирене с присъщ мощен усет и мирис. То се подготвя от овче мляко и зрее три месеца в пещери при специфични условия, с цел да се покрие извън и от вътрешната страна със синя мухъл.

Рокфор с право може да се назова най-прочутото синьо сирене. Рокфор зрее в компанията на ръжен самун, който въздейства удобно на развиването на плесента, поради която то е толкоз ценено от фенове на положителната храна.

Италианската Горгонзола се прави от краве мляко и наподобява на мраморно. То има кремова конструкция и доста прелестен усет. Горгонзола зрее от 2 до 4 месеца в пещери и цялото е пронизано от синьо-зелени жилки. То е с плътна червеникава коричка.

 Сини сирена

Английското синьо сирене Стилтън също се прави от краве мляко. В него се прибавя високачествена сметана, която се прави по изгрев слънце. Стилтън се създава единствено в осем завода. То зрее девет седмици и се продава на цилиндрични пити с тегло седем кг.

От краве мляко се прави и датското сирене Дана блу, което е било основано преди 80 години като аналог на Рокфор. То зрее в продължение на 3 месеца и има много лют усет. Дана блу е много солено.

Други известни сирена са френските Фурм Д`амбер, Блу Д`аверн, Блу де Кос, ирланското Кашел Блу, испанското Кабралес.

 Стилтън

Синьото сирене, без значение от метода на произвеждане, е доста вкусно в комбиниране с круши, смокини, орехи, овесени крекери или гальовен плодов кекс. Сиренето Стилтън се съчетава доста добре с броколи и разнообразни типове сварени зеленчуци.

Десертните виновност доста подхождат на синьото сирене, тъй като омекотяват усета му. Гурме експертите предлагат синьото сирене постоянно да се употребява в компанията на положително вино.

Сините сирена се съхраняват, завити във фолио в хладилника, само че преди консумация се оставят половин час на стайна температура. Така те стават доста по-ароматни и вкусни, в сравнение с в случай че са студени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР