Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-честите ендокринни нарушения

...
Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-честите ендокринни нарушения
Коментари Харесай

Ендокринолог: Наднорменото тегло води до репродуктивни проблеми

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-честите ендокринни нарушавания при дами в репродуктивна възраст. Засяга сред 5 и 14% % в тази рисков група – от 20 до 35-40 годишни дами, искащи контрацепция.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ендокринологът доктор Десислава Горчева.

Профилактиката се прави от гинеколозите, тъй като много постоянно диагнозата се слага първо от тях. Когато се открият промени в яйчниците се вършат хормонални проучвания. Когато хормоналните нарушавания бъдат поправени, дамата ще има опцията да забременее. Точно там е нашето присъединяване. Изследваме най-вече мъжки полови хормони, инсулиновата устойчивост, тъй като доста постоянно, към 40-50%, тези дами имат наднормено тегло или затлъстяване , което следва да бъде поправено. Това върви дружно с корекцията на половите нарушавания.

Не е наложително синдромът на поликистозните яйчници да води до проблем със забременяването, само че се случва, тъй като болестта включва три нарушавания. Това са висока продукция на мъжки полови хормони, ановулация и промени в поликистозните яйчници.

Заболяването не е непоправимо. Има лекуване, само че е постепенно. Трябва да имаме най-малко 3 до 6 месеца терапия , с цел да може дамата да се приготви.

За профилактика е значим методът на хранене. Желателно е дамите да се хранят здравословно , с цел да имат естествен бодимас показател, изясни доктор Горчева.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР