Синдикатите и бизнесът започват обсъждането на проекта на правителството за

...
Синдикатите и бизнесът започват обсъждането на проекта на правителството за
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес обсъждат дали минималната заплата да е 770 или 850 лв.

Синдикатите и бизнесът стартират разискването на плана на държавното управление за повдигане на минималната работна заплата от 1 януари следващата година от 710 на 770 лв.. За през днешния ден е планувано онлайн съвещание на Комисията по приходи и витално ниво към Националния съвет за тристранно съдействие, на което обществените сътрудници ще показват мненията си, оповестява БНР.

От КНСБ към този момент разпространиха остра позиция, в която дават отрицателна оценка на предлагането на държавното управление за това нарастване. В началото на месеца размерът от 850 лв. беше признат на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Според КНСБ цел е да не се вдигне минималната заплата на 850 лева и не да се даде справедлива оценка на нейното положение, въпреки този размер да бе признат единомислещо от всички народни представители на първо четене, както в обществена комисия, по този начин и на пленарно съвещание, все още остават редица въпросителни. Синдикатите остро нападат отчета на служебния обществен министър Лазар Лазаров, който е оповестен макар публично заявения отвод на държавното управление да организира независима бюджетна политика с внасянето на удължителен бюджет.

" Защо се ползва двоен стандарт, освен това тъкмо в този миг, когато явно е налице цялостно единогласие в законодателната власт? Според нас това е недопустимо държание, което ще докара до понижение на крайния размер на растежа на МРЗ за 2023 година ", пишат от КНСБ в позицията си. Според синдиката като претекстове за определянето на размера на 770 лева са представени остарели данни от прогнози, които към този момент не са настоящи, употребявани са остарели базисни интервали, като най-после е изработен изводът, че размер на МРЗ от 770 лева дава отговор напълно на Директивата за съответните минимални заплати. За нас сходно изказване е скандално. "

Припомняме, че страната ни няма настояща тригодишна прогноза тъкмо поради отвод на служебното държавно управление да внесе Бюджет 2023 с претекста, че то няма пълномощията да организира каквато и да е политика.

Според отчета на служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров към плана, изпратен до бизнеса и синдикатите, избраната стойност на най-ниското заплащане за следващата година е в сходство с Директивата по отношение на съответните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея, и се показва, че средногодишно съотношението сред размера на минималната заплата от 770 лева към междинната за 2021 година е почти 50%.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лева от 1 януари 2023 година са регистрирани действителните параметри на макроикономическата среда, опциите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

С плана на държавното управление се дефинира минималната часова работна заплата от 4,66 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Финансовият министър Росица Велкова към този момент предизвести, че повишението на минималната работна заплата на 50% от междинната в последните 12 месеца, или в конкретика - на 850 лв., ще усили бюджетния недостиг с към 1 милиард лв. на годишна база.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР