Синдикатите – КНСБ и Конфедерация на труда “Подкрепа, организират в

...
Синдикатите – КНСБ и Конфедерация на труда “Подкрепа, организират в
Коментари Харесай

София под блокада: Надзиратели, синдикати и хора с увреждания излизат под прозорците на властта

Синдикатите – КНСБ и Конфедерация на труда “Подкрепа ”, провеждат в София Национален протестен протест и автошествие с претенции за по-високи приходи и опазване на работните места. Митингът ще се организира от 11 часа пред Народното събрание, а автошествието  – от 12 до 14 часа в центъра на столицата и по съществени пътни артерии в града.

От Столична община предизвестиха, че се чака усложнение в придвижването и на градския превоз. От президентството оповестиха, че президентът Румен Радев ще беседва с представители на протестиращите. В взаимна декларация КНСБ и Конфедерация на труда “Подкрепа ” показват настояванията си, които са свързани с приходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената договорка.

Сред тези претенции са растеж на приходите до края на тази година, който да компенсира насъбраната инфлация, която през септември доближи на годишна база 18,7 %, както и повишение на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари следващата година. Синдикалистите упорстват и за растеж с най-малко 13 % през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния бранш, а за организациите, работещи на терен – най-малко 20 %.

Пред Министерски съвет пък се събират хората с увреждания. Тяхното неодобрение е подбудено от неналичието на животоподдържащи медикаменти в аптеките и дългите интервали, в които тези хора остават без инвалидна пенсия. Организатори на митинга настояват, че огромен брой лекарства са изчезнали внезапно от аптеките.

“Липсата на животоподдържащи инсулини, неналичието на лекарства за хората с епилепсия, психотропни за психиатрично болните. Някой би трябвало да направи нещо в къси периоди, с цел да може тази огромна общественост от 800 000 индивида да чака съответно законодателство, каквото сега нямаме. ”

Хората упорстват за съответна здравна експертиза, защото по думите на Григорова в този момент комисиите ги “оздравявали ” по документи. И за редуциране на периода сред явяването на ТЕЛК и отпущането на инвалидна пенсия.

“Нереално е и невероятно е да оцелееш 5,6,7, 11 месеца без да получаваш единствения си приход ”, разяснява тя.

На жълтите павета през днешния ден излизат и чиновниците на пандизите. Те ще поддържат протестната демонстрация на КТ “Подкрепа ” и КНСБ пред Народното събрание. От сисстемата упорстват за нарастване на средствата за заплати в Бюджет 2023.

“Очакваното от обществото високо професионално равнище в бранш “Сигурност ” би трябвало да бъде стимулирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни членки на Европейски Съюз, и от предсказуема система на възнаграждение, която отразява значимостта на дилемите, които чиновниците имат ”, показват от синдиката.

 

 

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР