Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще

...
Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели: Заплатите няма да се вдигат заради цените на енергийната борса

Синдикати и работодатели предизвестиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на популацията. Позицията беше изразена от президента на КНСБ Пламен Димитров и от ръководителя на АИКБ Васил Велев по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което се разискват тематики от енергетиката по искане на КНСБ.

Димитров и Велев приканиха за незабавни ограничения, с цел да не се случи това. Те предвидиха, че там, където цените на борсата не могат да бъдат трансферирани върху стоките, ще има ограничение на производството.

Парите, които би трябвало да платим за нарастване на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за електропотреблението и безспорно такова нарастване няма по какъв начин да не се пръхвърли на семействата, сподели Васил Велев. Според него решенията са свързани с увеличение на предлагането, усилване на контрола на КЕВР за спекулации на борсата, значимо е и по какъв начин се ръководи държавната енергетика. 72 % образуват на свободния пазар трите дъщерни сдружения на БЕХ, сподели Велев, което по думите му е господстващо състояние, тъй като от държанието на БЕХ зависи обстановката.

Пламен Димитров съобщи, че е пристигнало времето за радикални стъпки, както на национално, по този начин и на европейско равнище за отбрана на българската енергетика. По думите му ограниченията в отбрана на енергетиката са ограничения за отбрана на националната ни сигурност.

Енергийната неустановеност въздейства отрицателно върху стопанската система - предприятия затварят, има отвод от нарастване на заплати поради неяснотата на цените на електрическата енергия, разяснява Пламен Димитров. Според него дребните учебни заведения и лечебни заведения също би трябвало да имат изясненост по какъв начин през годините се движи /цената на - бел.ред./ тока за техните потребности.

Димитров счита, че един от най-важните въпроси е заемането на позиция на България по така наречен механизъм за статут на въглероден неутралитет. Той прикани за усилване на експертизата и интензивността на КЕВР при наблюдаване и оценка на провокациите на пазара и своевременна намеса. КНСБ упорства за регламентиране на опциите на регулатора за намеса в спешни обстановки. КНСБ желае още регулаторният обзор от страна на КЕВР на цените в бранш "Енергетика ", осъществяван на тримесечна база, да обхване и добавката "Задължение към обществото ", посредством което, съгласно синдикалната организация, може да обезпечи регулация на крайните ценови нива.

Към сегашния миг сме очевидци на опити за спекулации на пазара на електрическа енергия и регулаторът би трябвало да каже кой движи това, съобщи Пламен Димитров. Той предвижда, че сходни спекулации ще доведат до промени в контролирания пазар от 1 юли, даже и преди този момент, както и до спекулативни растежи на артикули и услуги. Това доста търговци ще обяснят с нараснали цени на електрическата енергия, без значение че от време на време няма да имат нищо общо с тях, добави Димитров.

Ситуацията е ненормална - към края на декември предходната година констатирахме, че имаме с 51 % по-висока междинна цена на пазара ден напред, в сравнение с година по-рано, сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев. По думите му тези 51 %, или 45 лв. за мегават час, не могат да бъдат обяснени с растежа на цените на квотите, който е доста по-малък и визира по-малък бранш от целия пазар. Според Велев част от аргументите са недоброто ръководство на държавната енергетика и най-много на НЕК. Иначе по какъв начин можем да си разбираем, че за същия интервал предходната година Топлоелектрическа централа 1 и Топлоелектрическа централа 3 са произвели и продали с 660 хиляди мегават часа по-малко, в сравнение с година по-рано, добави Велев, представен от Българска телеграфна агенция.

От бизнеса подчертаха, че сега ние имаме импорт на сила, а не експорт, което съгласно работодателите е ненормална обстановка, тъй като евтината сила, която сме изнесли, в този момент я купуваме скъпо назад.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР