Синдикатът Образование към КТ Подкрепа проучи мнението на българските учители

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа проучи мнението на българските учители
Коментари Харесай

Повечето учители подкрепят дистанционното обучение след 4 клас

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " изследва мнението на българските учители по отношение на вероятно прекосяване на просветителната система в образование в електронна среда от разстояние.

71,2 % против 28,8 % от педагогическите експерти поддържат почналото към този момент отдалечено образование в гимназиалния стадий, а 65,8 % - биха подкрепили започването на отдалечена организация в прогимназията от 3 ноември 2020 година, оповестяват от синдиката.

Анкетата е направена измежду 6100 педагогичен експерти в границите на четири дни. Високият % на предпочитание за прекосяване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален стадий е понятен по няколко аргументи.

" Българското учебно заведение е допустимо най-безопасната среда, само че настойчиво се употребява с политически цели, да се насади мнението какъв брой рискови са просветителните институции и че точно там са инкубаторите на болестта COVID-19. Това, несъмнено е нито отговорно, нито в полза на децата и учениците, само че това показва неналичието на гражданско обучение и мислене на българския политически хайлайф. Именно по тази причина 71,2 % от респондентите учители считат, че просветителните институции крият заплаха от болест ", декларират от синдиката. И разясняват, че " несъмнено, това не дава отговор на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър господин Ангелов, че ще има гратис тестване на учители и възпитаници за сметка на РЗИ ".

" Вероятно има възбрана на министъра на опазването на здравето районните инспекции да издават заповеди за проби на учители и възпитаници, а в случай че някой преподавател или шеф реши да се тества, то е за негова персонална сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават наставление за PCR, а предлагат карантиниране ", декларират от учителския профсъюз.

В момента 671 са инфектираните учители, само че в тази численост не влизат учителите, които са в карантина, поради положителен тест на член от фамилията или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, заради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са заболели от други заболявания. " Някои учители към този момент употребяват отпуск, заради нападателната акция на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук управленията на просветителните институции са в голямо усложнение да обезпечат замествания, даже и при 10 на 100 от заболели учители, по тази причина отдалеченият режим е единственият излаз ", показват от синдиката.

И осведомят, че за началния стадий 53,1 % против 46,9 % от интервюираните учители считат, че не би трябвало да се минава на отдалечено образование. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален стадий.

Подобен е резултатът - 56,5 на 100, против прекосяване на детските градини в отдалечен режим.

69,9 % от интервюираните считат, че висшите учебни заведения би трябвало да преминат в образование в електронна среда от разстояние.

Разбира се, присъственото образование в начален стадий и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, само че, с цел да продължи да работи просветителната система е нужен финансов запас и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това към този момент не е в наличност. Натоварването на българските учители, заради това, че те извършват вътрешно заменяне на заболели отсъстващи свои сътрудници, води до увеличение на бърнаут резултата до сериозните 70 %. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и шефовете е сложено на карта, декларират от синдиката.

Според него остават проблемите с неналичието на цифрови средства и с цифровите запаси за работа на педагозите в електронна среда. МОН сега дава средства за преносими компютри за малко над 2 % от българските учители.

Синдикатът " Образование ", с ръководител доктор Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при настоящия безпланов режим на организация на просветителната система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР