Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ направи национално проучване за рейтинга

...
Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ направи национално проучване за рейтинга
Коментари Харесай

Национално проучване на Синдикат Образование: Красимир Вълчев е най-успешният образователен министър

Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ направи национално изследване за рейтинга на последните седем просветителни министри от времето на най-голямата учителска стачка до 2022 г. 

Проучването е във връзка с просветните министри към най-важните просветителни политики и тяхното нареждане по цели: отношението на националните просветителни водачи към обществения разговор и ценене на ролята и мнението на синдикатите, работодателските и родителските организации, както и при образуване и смяна на национални просветителни политики, оповестяват от синдиката.

Ето какво още излиза наяве от изследването:

В изследването, състояло се от 29.08.2022 година до 10.09.2022 година, вземат участие 5508 респонденти, от които 71,8% учители, 11,5% шефове на просветителни институции, 16,7% родители и заинтригувани.

Възрастовата група на показалите интерес към това проучване е както следва:

33.6% в диапазона сред 45 и 55 години;
20.3%  между 35 и 45 години;
18.8% сред 55 и 60 години и други

Респондентите са определили следните рейтинги на участващите седем просветителни министри:

Първото място с 61,2% от гласовете на участниците е извоювано от Красимир Вълчев, управлявал 2017 – 2021 година  ГЕРБ.

 „ Учителите са ключът към по-добро обучение “. 

Втори в тази рейтингова ранглиста е проф. Даниел Вълчев, управлявал 2005 – 2009 година -   Национална движение „Симеон Втори"  
„ 2007 - Учителите дадоха своя явен знак и той бе добре свестен. “

Проф. Вълчев получава 20.8% утвърждение от участниците.

Проф. Сергей Игнатов, управлявал 2009 – 2013 година ГЕРБ.

„ Най – мощното оръжие на синдикатите е битката за обществена правдивост, безкомпромисната отбрана на достолепието и правата на българските учители. “, е спретнат на трето място с 6.7% от гласувалите в тази анкета.

Последният учебен министър - акд. Николай Денков, управлявал 2021 – 2022 година Политическа партия.

„ Не съм се отказал от концепцията образователната година да бъде удължена… Когато нашите деца учат по-малко, това е огромен проблем. “, е четвърти с 5,6% от вота на респондентите.

Проф. Анелия Клисарова, управлявала 2013 – 2014 година Българска социалистическа партия.

„ Мисля, че ролята на синдикатите от ден на ден ще пораства, тъй като никой по-добре от учителите не познава потребностите и опциите за възстановяване на просветителния развой. “, е получила 2.7% от гласувалите учители и родители.

На последващо шесто място в тази рейтингова ранглиста е  проф. Тодор Танев, управлявал 2014 – 2016г. Безпартиен.

„ Все отново присъединяване на синдикатите при образуването на световните политики в образованието е лимитирано и би трябвало да се резервира такова. “.

Професор Танев получава 1.7% от гласовете в анкетата.

1.3% са дали своят вот за министър Меглена Кунева, управлявала 2016 – 2017г. ДБГ.

„ Убедена съм в ролята на учителските синдикати, освен като фактор при образуването на политики, само че и като директни участници в основаването на нормативната уредба, която дефинира изискванията, реда и инструментите за реализацията й. “

Според някогашния консултант в МОН и държавен контрольор Иво Райнов, българското обучение изисква мощен министър:

„ Искреното слагане на образованието като народен приоритет изисква избор на мощен министър. На първо място би трябвало добре да познава системата на предучилищно и учебно обучение. Практиката демонстрира, че по-решителните и значими промени се случват, когато отпред застане човек, угрижен за учебното обучение.

Днес образованието е най-динамичният бранш от публичния живот. В света на всекидневно остаряващите технологии отпред на образованието би трябвало да стои дръзновен модернизатор, кадърен да подбере екип от експерти, които да предизвикват новаторското развиване на образованието. Образователният министър би трябвало да е човек с нова визия за квалификацията на учителите, която да подтиква обмена на положителни практики, преодоляването и внедряването на модерни способи на образование и технологизацията на образователния развой.

Изключително значимо е министърът да има положителни знания за същността на системата и административните компликации в нейното действие. Да бъде самоуверен в реализирането на най-важните промени – въвеждането на регламенти, които да подсигуряват преустановяване на практиката за политически назначения като отворят пътя до високи административни позиции за същински способени и готови експерти, въвеждане на мандатност за директорската служба и застраховане на задоволително висок за потребностите на образованието бюджетен дял от Брутният вътрешен продукт на страната. 

Министърът би трябвало да рационализира процесите на ръководство и надзор на образованието, тъй че учителят да бъде разтоварен от административни отговорности и да получава поддръжка от всички управнически равнища. Силен министър би бил този, който успее да ограничи вмешателствата на родителите в образователния развой като подтиква съдействието сред тях и учителите. Съществен миг от работата на един добър министър ще бъде неговата ангажираност с ограничения за доста възстановяване на дисциплината в класната стая. Не на последно място загриженият министър не би си затварял очите пред слабите резултати на външните ценявания и би почнал дълготрайна работа за тяхното възстановяване. “

Въпреки последната смяна в ЗПУО, българският преподавател да бъде деполитизиран, българското общество не има вяра идващите министри на образованието да са надпартийни, само че всички имаме вярата просветителните министри да бъдат мощни радетели за най-успешните национални просветителни политики дружно с българските учители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР