Силното поскъпване на строителните материали вдига себестойността на новите сгради.

...
Силното поскъпване на строителните материали вдига себестойността на новите сгради.
Коментари Харесай

Жилище на зелено? Вероятно ще доплащате

Силното повишаване на строителните материали подвига себестойността на новите здания. Увеличението, най-малко отчасти, може да бъде поето и от бизнесмена за сметка на маржа. В множеството случаи от купувачите на жилища в градеж ще се желае да платят индексация над контрактуваната цена.
Инфлацията раздруса строителния бизнес, който дванадесет години живя в комфорта на постоянни цени на суровините и материалите. Горещият въпрос е кой по веригата в този момент ще поеме повишаването им. Ръстът продължава и става все по-очевидно, че тежестта ще е и за купувачите, и за бизнесмените. Резките придвижвания трансформират моделите на работа, в това число и от правна позиция. За публичните планове, които като размер са към 80% от строителството в България, решенията се мислят от работна група към Министерство на регионалното развитие. За жилищното строителство, най-бързо растящият сегмент в бранша последните години, няма единно решение, чака се и държавното " ноу-хау ", само че в бъдеще договорите за покупка на зелено евентуално ще са с уговорка за повишаване.
Войната обърка сметките
Доскоро строителите на жилища живееха щастливо. Цените вървяха нагоре. Търсенето беше еуфорично, плановете се разпродаваха на зелено още преди да имат позволение за градеж - за топ места и с наддаване. Планирани бяха стотици хиляди квадратни метра нови жилища макар многото тъмни прозорци в София. Пазарът обещаваше, че купувачите ще преглътнат безпроблемно повишаването на строителните материали, включено в цените им. То и изглеждаше краткотрайно - до момента в който се възстановят веригите на доставки, нарушени от пандемията.

Войната обърка сметките. Доведе нов срив на доставките и нов растеж на горивата. Инфлацията се форсира. " Вдигна себестойността на строителството изпод и натисна продажната цена на жилищата от горната страна ", както изяснява Пламен Андреев, притежател на " Планекс ". Това слага под напън маржа на бизнесмените. " И в случай че не създадат нещо в този момент, мнозина от тях рискуват да банкрутират ",
Реклама В момента търговците на строителни материали дефинират продажни цените си цени не въз основата на покупните си, а по цените, на които биха могли да купят стоката в настоящия миг. Целта е да не се декапитализират складовите наличия и оборотните им средства. Петър Загоров, търговски управител на " Топливо София " Строителството нараства, приходите - надали
Ръстът в до началото на войната е 27%. А след експлоадирането й доближава 38%, споделят от Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) по техни калкулации. " Основно липсват железата. Има проблем пред вноса от Турция, тъй като има квоти, а и някои произведения нямат нужните документи. Цената на армировката от 0.95 ст. на кг в този момент стига над 3 лв. (ще се доплаща). Няма материали за пластмаси, което обърква доставките на профили и дограми. Липсват стиропор, дървен материал, тухлите са недостиг. Нарастват транспортните разноски. Процесите са непредвидими и неуправляеми ", споделя Пламен Андреев.

" На този декор нарастват терзанията дали купувачите ще могат да поемат новото повишаване. И дали цените на жилищата няма да доближат предел, след който да са непродаваеми и да настъпи отлив ", както споделя Николай Чомаковски, изпълнителен шеф на " Пи Ес Ес строителство ". Особено в случай че купувачите са хора, теглили 100 хиляди евро заем, които няма от кое място да вземат още 20 хиляди евро, с цел да си платят жилището.

" През предходната година строителството нарастна с 30%. Ако допуснем, че и през тази растежът ще е подобен, това няма по какъв начин да бъде поето единствено от купувача ", разяснява и изпълнителният шеф на BLD Димитър Савов. Основните паники са, че инфлацията от горивата ще рефлектира върху всичко - храните, битовите разноски, стопанската система, и ще свие разполагаемия приход на хората.
В новите действителности даже цените на жилищата, купени на зелено, са под напън Фотограф: Надежда Чипева Реклама Доплати по подписания контракт
Строителните бизнесмени в този момент премислят продажбите на зелено, част от тях - даже със задна дата. Някои стопират да продават жилища в градеж, тъй като не знаят какъв брой ще коства постройката им финално и по какъв начин да си вържат бюджета. Ефектът е, че предлагането понижава. Други не престават да продават, само че от време на време поправят цените на към момента некупените жилища. В положителния случай не трансформират и цените по към този момент подписани контракти за продажба. Преглъщат пропуснатите изгоди или се пробват да компенсират от бъдещи клиенти. Има и такива, които желаят от купилите на зелено да доплатят за жилищата си. В един от образците - по 150 евро на кв./м от горната страна при продажна цена 1000 евро на кв./м. " Какъв ми е другият вид - да банкрутирам, да не довърша обекта и индивидът в никакъв случай да не си получи парите, тъй като първа е банката ", изяснява бизнесмен, предпочел анонимност.

Индексацията е неприятна и за двата (грубо казано) съществени вида клиенти на зелено. При купувачите със спекулативна цел тя изяжда предстоящата облага - от към 15-20% разлика сред цената на зелено и на акт 16. Но те и нямат доста други възможности къде да влагат свободните си пари. " При купуващите за живеене рискът е да не могат да си разрешат новата цена. Близо половината имат ипотечни заеми ", прибавя наблюдаващ на пазара. " За тях е по-добре да платят, вместо да им върнат парите, и занапред да търсят апартамент на пазара. Все отново в по-масовите планове има хора, купували на по 600 - 700 евро ", прибавя той. И в двата случая се компрометира една от концепциите на покупките на зелено - купувачът да си подсигурява твърда ниска цена в подмяна на това, че е кредитирал вложителя.
Има бизнесмени, които скапват предварителни контракти не тъй като разноските им стават непостижими, а с цел да не пропуснат изгоди Разваляме договорката, връщаме парите
Ако клиентите не желаят да доплатят, бизнесмените скапват покупко-продажби и връщат пари. В единични случаи това става силово и едностранно и даже без да платят наказателна клауза за неспазения контракт. " Предприемачът разчиташе, че множеството хора няма да заведат каузи. Ако някой въпреки всичко го направи - ще му заплати обезщетение ", изяснява осведомен. Друг прибавя: " Проектът беше привлякъл повече " спекуланти " - хора, платили 10% депозит, в очакване да продадат на акт 16 с облага. Някои и с повече от един апартамент. Инвеститорът предложи индексация. Отказаха. Не одобряваха никакъв различен вид, с изключение на договорът да бъде изпълнен, както е говорен. И той им върна парите от депозита, без неустойки. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама
В бранша описват и за вложител, върнал депозитите на купувачите на зелено на стадия, в който комплексът от къщи към този момент бил издигнат. Или за различен, който афишира, че няма да строи при тези цени, скапва контракти и връща депозити. След време стартира същия план, само че с нови цени. " Има бизнесмени, които скапват предварителни контракти не тъй като разноските им стават непостижими, а с цел да не пропуснат изгоди. Едно е да го правиш, тъй като не можеш да изпълниш плана, друго - за максимализиране на облагата ", споделя човек от бизнеса,.
В строителния бизнес има прекомерно огромни буфери. Най-големите правила на облаги бяха там. И потребителите на строителната продукция бяха длъжни да заплащат съвсем 100% норма на облага. доцент доктор инж. Методи Андреев, учител в УАСГ Поеми го от облагата си
Сегашната обстановка отново повдига тематиката за маржовете в жилищното строителството. Има. Тоест въпросът е за какво бизнесмените не поемат най-малко част от повишаването, вместо да желаят от хора, които са ги кредитирали, да доплащат.

В бранша твърдят, че нормата им на облага не е над 30% и една трета от нея към този момент е изядена от инфлацията. " Печалбите не са дребни, само че не са и тези, които всички считат, че са ", споделят бизнесмени. Наричат високите маржове мит, само че той потегля от обстоятелства - при цена на жестоко строителство 600 евро на кв.м примерно продажните цени са към 1200 евро. Себестойността е без Данък добавена стойност, крайните цени - със.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Инвеститорите изясняват, че към себестойността би трябвало да се прибавят най-малко 200 евро на кв.м за земята (или за обезщетение с жилища на притежателите й) и най-малко 50 евро за контрол и планиране. Има разноски за хора, сигурност на труда, инвентар, коли, амортизации. Печалбата е разсрочена за година-две, за колкото се продават жилищата. Става ясно, че в надценките бизнесмените включват и риска да не продадат част от тях или да изникнат компликации към имота и на него да не може да се строи. А и с облагата на дадения обект се финансира покупката на едни-два имота за последващо развиване. Тоест буфери има.

Има и разнообразни видове бизнесмени. " Въпросът е, че за нахлуване в бранша няма преграда и хипотетично това може да стане и с нулев начален капитал ", изяснява строителен бизнесмен. " По-малките компании работят на обезщетение - не купуват имот и нямат разноски за земя, а получават право да строят против жилища за притежателите на терена. Продават жилища на зелено и с получените пари финансират строителството. Така даже облагата на бизнесмена да е 10%, за него тя е 100%, тъй като не е вложил начален капитал ", прибавя той.
Работна група в Министерство на регионалното развитие обмисля механизма за индексация на цените по контракти за публични поръчки. Най-вероятно тя ще бъде въз основата на европейски показател. Предприемачите от жилищното строителство изчакват решението с концепцията да го приспособяват и към частната сфера. Индексът, или с какъв брой да се вдигнат цените
" В сектора проблемите в действителност са два: Инфлацията, поради, която себестойността на строителството се повишава. И недобросъвестните бизнесмени, които се възползват от обстановката не просто да не губят, само че и да печелят. Заради сходни практики се губи доверието у клиентите и всички сме пострадали ", споделя Георги Шопов, ръководител на НАСП и управител на " Тобо ". Той твърди, че членовете на асоциацията се въздържат да усилват цени по подписани контракти. Но в сектора има и търговци, чийто приоритет е оптималната облага. Хора с капитали от различен бизнес, които строят постройка, две и след това излизат от бранша. " Ние оставаме. Ако аз подвигна цената по подписани контракти, за идната постройка клиентите надали ще дойдат при мен. Макар че, в случай че нещата с цените не престават по този начин, ще съм заставен да уговорка за индексация ", споделя той.

В сдружението желаят да излязат с единна позиция за положителните практики в обстановката. Идеята е цените да се индексират не случайно, а въз основата на общопризнат показател за повишаването. Предполага се, че ще се придържат към определения от страната за договорите по публични поръчки. Вероятно това ще е единният европейски показател, само че в частта му за жилищно строителство (оказало се, че в Национален статистически институт не вършат такъв). " След като той бъде признат и е ясно, че повишаването е примерно 40%, то следва да се подели сред клиент и възложител в несъмнено съответствие. Инвеститорът ще си понижи облагата, а клиентът ще поеме своята част и повишаването ", изяснява концепцията Шопов.

Що се отнася до строителите, които не са и вложители, преобладаващото мнение е, че те не следва да поемат нищо. Твърди се, че маржовете им на облаги са дребни - откакто се приспаднат другите неустойки, падат и до 3-4%. " Ако на него не му излезе сметката, и моята няма да излезе ", споделя строителен бизнесмен. В връзките вложител - строител обаче също ще има предоговаряне на модела на работа. Най-малкото тъй като " твърдата договорна цена ", която ползват в този момент, не работи в изискванията на инфлация.
Стопанска нетърпимост, без форсмажор
Имат ли право бизнесмените да желаят индексации. Отговорът е друг във всеки съответен случай. По общо мнение в сегашната обстановка е използван правният. Чрез него разногласията за цените може да се решат с договаряния, а в случай че няма единодушие - и по правосъден ред.

" Предприемачите биха могли да претендират за стопанска нетърпимост пред контрагентите или клиентите си и да договарят за смяна на контракта по взаимно единодушие. Да показват плановете си, да покажат какво се е трансформирало и да потвърдят, че в случай че продължат да работят по остарелия метод, планът ще е на загуба, която може да докара до банкрут ", изяснява юрист Димитър Влаевски в Schoenherr.

, въпросът може да се отнесе към съда. Ако потвърди стопанска нетърпимост, той има право да приключи контракта или едностранно да промени изискванията му. Недостатъците на разновидността са, че правосъдното решение изисква време, а и в страната няма задоволително правосъдна процедура по каузи за стопанска нетърпимост. Изходът е неразбираем и зависи от спецификите и детайлите на съответния контракт, изяснява Влаевски.

Идеята осъществяването на договорите в строителството (и не само) да се спре посредством в частния бранш се разяснява като " популистка нелепост ", която е въображаема едностранчиво, а ще важи за всички. Предприемачът ще може да спре жилищния си план, без да заплати на строителя и без да върне парите на клиента. Форсмажорът ще му спести правосъдните каузи. Строителят може да откаже да работи повече на тези цени. А купувачите - да решат да не заплащат на банката. С други думи, договорите ще бъдат компрометирани, а страната ще изпадне в безпорядък.
По-малко строителство, по-високи цени
Какви ще са последствията от сегашната обстановка? " По-малки маржове на облага за бизнесмените и по-малко ново строителство през втората половина на годината ", споделя Димитър Савов.

Част от обектите няма да стартират. Най-вече тези на по-евтини местоположения. " Уязвимо е новото строителство в градове като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Себестойността е идентична със София, а продажните цени там са много по-ниски. Печалбата на вложителите към този момент е изядена ", отбелязва Николай Чомаковски.

Предприемачите ще отсрочват планове във времето и ще пробват да предоговарят условия. Например % на компенсации. В София при най-много 25% преди време към този момент е 30-35% съгласно региона. Феноменът се изяснява с най-малко две аргументи: При взрива на пазара притежателите на терени започнаха да желаят повече. А строителни бизнесмени от страната са подготвени да им го дадат единствено и единствено да работят в столицата.

Някои планове ще спрат, само че финансово постоянните ще останат на пазара. На клиентите се предлага да са деликатни, когато купуват жилище в градеж. Да се уверят, че предприемачът си е подсигурил материалите и може да го приключи. И да четат деликатно клаузите за предоговаряне на цени, които може да крият клопки.

За цените - към този момент няма положителни вести. Очаква се жилищата да продължат да нарастват поради увеличената строителната себестойност и по-малкото предложение. Търсенето да намалее и парцелите по-бавно да си намират купувачи.

Доколкото в обстановката има нещо хубаво, то е, че ще направи вложителите, строителите и купувачите по-умерени. Това би било отрезвяващо и здравословно за пазара.
- дефицитни и енергоемки " Когато Русия, Украйна и Беларус бъдат извадени от уравнението, при нас се получават дефицити, които няма по какъв начин да бъдат преодолени незабавно с магическа пръчка ", изяснява Петър Загоров, търговски управител на " Топливо София ", компания от съдружие " Топливо " (Маххmart). За него по-големият проблем е, че трайно нарастват енергоносителите, а цените на строителните материали са доста подвластни от петрола, газа и тока. Самата настройка, че всичко в строителството ще се повишава, в допълнение усилва цената поради презапасяването, споделя той.По негова информация проблем в този момент има с всички железни произведения. При стиропора (EPS) огромна част от производителите в България отхвърлят да одобряват нови поръчки заради неустановеност за цената и доставките на главната суровина за производството му. Дефицит поради презапасяване стартира да се образува и при тухлите, при които половината от себестойността идва от енергоносителите. За някои типове строителни материали заводите изискват 100% предплата, дават обещание доставка след четири-пет месеца с изискването, че може да индексират цената преди доставка.Цените ще нарастват - при едни артикули повече, при други - по-малко, според какъв брой са енергозависими и дефицитни, изяснява той. Някои бизнесмени имат подозрения, че " цените на стоманата са спекулативни и че търговците преднамерено ги държат високи, макар че стомана има и складовете са цялостни ". По този мотив Загоров коментира, че сега търговците на строителни материали дефинират своите продажни цени не въз основата на покупните си, а по цените, на които биха могли да закупят стоката в настоящия миг. Целта е да не се декапитализират складовите наличия и оборотните средства на комерсиалните компании. Има прекомерно огромни буфери в строителството В строителния бизнес има прекомерно огромни буфери. Най-големите правила на облаги бяха там. Това съобщи доцент доктор инж. Методи Андреев, учител в УАСГ и член на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, по БНР на 21 март.Дълго време цената на 1 кв.м подготвена жилищна повърхност, в това число компенсациите за притежателите на терени, беше към 400 - 500 евро на кв.м, а строителните компании продаваха на 1000 евро на кв.м приблизително за София. И потребителите на тяхната продукция бяха длъжни да заплащат съвсем 100% норма на облага. Това наблюдавахме преди войната в Украйна и преди да нарастнат енергоносителите.Много компании сега са спрели строителната си активност освен поради липса на материали или заради по-скъпи материали, а тъй като желаят предоговаряне на цените, на които се тръгнали да продават на зелено. Преди да стартираме да приказваме за ново нарастване на цените, би трябвало доста добре да прегледаме какви правила на облага осъществиха компаниите преди тези форсмажорни за тях условия. Ако тя е 100%, както споделям, да извиняват, само че ще би трябвало да понижат малко облагата с и тя да стане 50%, добави той. Още повече че когато връзките сред Русия и Украйна се възстановяват, а с тях и цените на енергоносителите, цените на бетона, стоманата и продукцията на строителните компании надали ще тръгнат надолу, добави Методи Андреев.Според него би трябвало да се направи разграничаване сред компаниите. Едни са употребили от " благинките по времето на ГЕРБ " и " авансово са взели големи суми, без да са свършили съответната работа, а доста пъти тези суми са два-три пъти по-големи от фактически нужните ". " Другите са честни и почтени компании, които не са се явявали в публични поръчки, работили са извънредно в частния бранш. Тези компании фактически са в тежко състояние, тъй като не са вземали нито инхаус пари, нито публични поръчки в големи размери. Те не са закупили авансово материали и имат справедлив проблем за продължат строителството. " Цялото изявление можете да чуете и форсмажорът Идеята с разпореждане да се регламентира съществуване на форсмажор по контракти поради следствията от войната в Украйна, която беше оспорена от адвокати и неприета от държавното управление, пристигна от Камарата на строителите в България (КСБ). Тя отразяваше най-много ползите на строителите с контракти за милиарди по публични поръчки. Те споделят, че при сегашните цени на строителството им е по-изгодно да заплащат неустойки, в сравнение с да не престават да работят по договорите си. Говорят и за липса на искащи да вземат участие в нови публични поръчки, от което пострадали са най-много общините.Идеята за сходна държавна регулация беше неуместна, само че какви въпреки всичко са практическите аргументи от камарата да я изискат? От там изясняват, че са разглеждали форсмажора като решение, което да помогне на страната по-бързо да индексира цените по към този момент подписани контракти (без авансите). Воля за подобен има, само че договарянията се проточиха. Върви се към бавния вид това да стане посредством промени в Закона за публичните поръчки, а строителите са притиснати от времето, обясниха от КАБ. Форсмажорът би им разрешил да не заплащат неустойки за неспазване на контрактуваните периоди. А са се надявали постановлението да отговори на въпроса от кое място ще дойдат парите за индексацията. Обясняват и че са желали да се регламентират само връзките сред страната и изпълнителите на публични поръчки. Твърдят също, че в редица страни от Европейски Съюз към този момент има практики за индексиране на цените по обществени контракти. В момента работна група в Министерство на регионалното развитие под управлението на министър Караджов изследва интернационалния опит и обмисля механизма, по който индексацията да става и в България. Върви се към вид с показател, годен за държавните контракти. Предприемачите от жилищното строителство го изчакват с концепцията да го приспособяват и към частната сфера. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР