Силното финансово представяне на банката през 2022 година показва доброто

...
Силното финансово представяне на банката през 2022 година показва доброто
Коментари Харесай

Голяма новина от Българо-американска кредитна банка, какво постигна


Силното финансово показване на банката през 2022 година демонстрира положителното позициониране и съвършеното потребление на пазарната обстановка. В края на годината БАКБ регистрира рекорден резултат за последните си 10 години и е измежду десетте най-печеливши банки в България. Нетната облага на банката в размер на 43.804 млн. лв. след данъчно облагане съставлява растеж от 148.96%, по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година.  

Силният растеж на БАКБ не е единствено в постигнатата облага, а на практика във всички сегменти. Нарастването на  активите  в края на месец декември до 2 656 101 хиляди лева е с 21%, по отношение на 15% растеж приблизително за банковия бранш.  
-->
Ипотечното кредитиране на жители пораства с 19.39%, при 16.12% растеж в този сегмент на банковия пазар. Потребителските заеми също нарастват, което води до  разширяването на портфейла от заеми за физически лица  с  18.20%, при регистрирани 15.20% за банковата система.

Впечатляващи са резултатите на банката при депозитите и общо привлечените средства на годишна база. Въпреки инфлацията и ниските лихвени равнища, общо привлечените средства нарастват с 18.76%. Докато за обсъждания интервал, банковата система отбелязва 15.40% растеж, по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година

В края на декември 2022 год.  пазарната тактика на БАКБ води до растеж от 16.65% на чистите доходи от лихви. Нетният приход от такси и комисионни също способства за  впечатляващия резултат на банката, като се повишава с 27.29%, при 13.20% за банковия пазар. Основен фактор за това е интензивността на транзактиращите клиенти и привличането на нови през цифровите канали и новите платформи за цифрови артикули.

Капиталовата позиция на БАКБ резервира своята позитивна динамичност и регистрира растеж от 20.67% по отношение на декември 2021 година, (проформа - чака одитно потвърждение).

Пълните доклади на Българо-американска кредитна банка, както и цялостният отчет на управлението на банката са налични на корпоративния уебсайт в секция „ Връзка с вложителите “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР