Сигурно вложение на парите в нестабилни времена - това е

...
Сигурно вложение на парите в нестабилни времена - това е
Коментари Харесай

Сигурно вложение - имот, извън нуждата от дом

Сигурно влагане на парите в нестабилни времена - това е основен претекст на купувачите, с цел да се снабдят с парцел, отвън потребността от дом. Дори тези от тях, които нямат упоритостта да го отдават чартърен, смятат, че в дълготраен проект това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са претекстовете на продавачите, означават от компанията за недвижими парцели Имотека. Част от тях желаят да се освободят от парцел, който не съответствува с персоналните им потребности и да вложат парите в различен пасив. Расте и броят на хората, които през последните девет месеца са продали апартамент, получил през тази година позволение за прилагане. Наблюдават се продавачи, които досега са били на наемния пазар, само че желаят да излязат от него.

Ипотеки и отстъпки

Общо 16% растеж на покупко-продажбите с заеми през третото тримесечие по отношение на същия интервал на 2019 година, регистрират също по този начин от компанията. Стабилни остават ипотеките и за цялото деветмесечие на тази година. Расте, въпреки и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от цената на договорката. Потребителските заеми, като алтернатива за финансиране на покупка на парцел, също са измежду явленията на пазара през тази година.

„ Жилищното кредитиране устоява на обстановката все още и няма индикации за смяна. Банките са гъвкави и отпускат заеми с преференциални лихви. Внимателни са във връзка с клиентите си и ги съветват за най-изгодния за тях вариант”, разяснява Шехерова-Димитрова, управител в Имотека.

Според нея, отстъпки на пазара сега съвсем не се вършат. Изключение има само при мощно надцецените парцели, чиито притежатели към този момент са видели, че мъчно ще стигнат до договорка без нужния компромис.

Наеми

Спад в интензивността на наемния пазар следят от компанията. С към 14% по-малко покупко-продажби за наем за подписани за интервала януари-септември тази година по отношение на деветте месеца на 2019-а. Според специалистите една от аргументите е разминаването в очакчванията на двете страни, подбудено от неяснотата на пазара в кратковременен проект.

Прогноза

Поради неналичието на индикации за спад в цените, от Имотека смятат, че равнищата краткосрочно ще останат неповлияни. По-видими промени ще настъпят в други посоки като държанието на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово.

Трудните стопански времена, които ни предстоят, дружно със спада на възрастовата граница, ще създадат процеса по подписване на договорка по-бавен и провокационен. Младите купувачи ще желаят не просто двустаен апартамент с южно ревю. Те ще имат поредност от характерни условия, държанието им ще бъде мъчно за прогнозиране. "От основно значение ще бъде медиаторите да бъдат гъвкави, да тестват различни подходи към клиентите и да познават доста добре държанието и усетите им. Предстои да забележим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху мощно индивидуализиране на тенденциите”, споделя Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР