Сигурно сте чували за популярната група Анонимните“. Така наречените хактивисти

...
Сигурно сте чували за популярната група Анонимните“. Така наречените хактивисти
Коментари Харесай

Историята на анонимните и краят на едно хакерско общество

Сигурно сте чували за известната група „ Анонимните “. Така наречените хактивисти започнаха да получават известност като белите рицари на интернет, борещи се против несправедливостта. Може би в този интервал от време имаше такава потребност от тях, само че през днешния ден са неоткриваеми и потънали в давност. Кои бяха тези толкоз известни господа и за какво изчезнаха толкоз бързо.

Историята им стартира някъде през 2003 година благодарение на занимателния уебсайт 4chan, който в миналото можеше да даде всевъзможни форми на развлечение.

В обществени уеб сайтове като тези, от ден на ден хора откриват опцията да се показват, да споделят своето мнение и за разлика от мрежи като Фейсбук, множеството сходни конгреси бяха доста по-освободени. Сформирането на групи с разнообразни ползи и обединяването им в името на правдата е и началото на толкоз познатите онлайн фенове на Робин Худ. 4chan участва в историята заради простата причина, че точно там беше ориентирана по-сериозната маса от хора.

Съответно всеки един човек, който желае да притегли публичното мнение, най-вече в Съединени американски щати, стартира да се изявява там. Първият, който усеща гнева на публиката е господин Хал Търнър. Той съумява да разгневи много хора с изказванията си, че афроамериканците към момента би трябвало да бъдат плебеи в Съединени американски щати. И до момента в който самият Търнър води своите подкасти и нажежава ситуацията, мнозина просто не обръщат внимание на подправения гуру.

Интересен миг е, че малко по-късно се появяват задоволително мераклии, които да го саботират. Мнозина се занимават с стартирането на закани, други се пробват да спрат уеб страницата му, а по-лошото е, че зажаднелите за правдивост в действителност не са малко. Търнър се отбранява и намира задоволително малки врати, с които да обезврежда аудиторията, която не е готова за воденето на такива диспути.

 gettyimages-1057177740-594x594

Опитите да бъде изобличен се провалят и повода е, че ораторът е задоволително квалифициран за тях. Това, за което не е квалифициран, са хакерските офанзиви. В идващите седмици неговият уебсайт е непрекъснато обект на DDoS офанзиви – бомбардиране с пакети информация на сървъра му, водещи до затруднена работа. Следващата стъпка е да стартират да се вършат редица поръчки до домашния му адрес, а някой от още по-запалените го записва за полови услуги в Craiglist.

Понякога може да бъде злокобно какви чудеса могат да се извършат благодарение на интернет. Изпратените артикули постоянно са с неговото име и надлежно би трябвало да бъдат заплатени. Щетите са големи! Подобни дейности са задоволително хлапашки, с цел да заслужат огромното внимание, тогава на помощ идват и същинските хакери с изключително сериозен морал. Пробивът в персоналните сървъра на Търнър разкрива доста „ красива “ информация.

Сред откритията се появяват и доказателства. че Хал е осведомител на ФБР. Те вадят още повече въпросителни, в това число и с какви хора работи ФБР. Съдът също влиза в играта и повдига обвиняване на господина за опасност на съдии в Чикаго. Може би това е и повратния миг, в който се оформя интернет общество, чието мнение не остава просто в страниците на обществената мрежа, а се трансформира в деяние. За първи път стартира да работи гневна навалица от интернет тролове, които явно не са със завързани ръце. А щом към тях се причисляват хакери, тогава ситуацията доближава нови равнища на заплаха. Разбира се, историята не завършва единствено с изгарянето на Хал Търнър, заниманието занапред следва.

 gettyimages-1057780968-594x594

Изведнъж хората със занимателни картинки се трансформират в войска, само че за разлика от доста други наемници, тяхната цел е правдивост. И по този начин се стига до идващия смешен миг в интернет историята, където взе участие господин Том Круз и великата черква на Сциентологията. На 15 януари 2008 година уеб сайтът Gawker разгласява видео, в което Том Круз възхвалява философското придвижване. Цялото осъществяване е извънредно смешно и неуместно, само че афектираните миряни/философи бързат да употребяват авторското право и да съдят уеб страницата. Действията на църквата потвърждават какъв брой обвързани са с юристите по авторско право, тъй като всеки опит видеото да бъде качено в YouTube, бързо разрешава да бъде заличено и да изчезне, като че ли в никакъв случай не е съществувало.

Разбира се, положителната остаряла процедура демонстрира, че опитите да скриеш нещо в интернет е съвсем невероятно. Анонимните почитатели съумяват да намерят всевъзможни малки врати и да изпълнят интернет с господин Круз и неговите метафизичен възгледи. И това не е главната причина за навличането на обществения яд. Когато църквата стартира да води подава тъжби към съда, тя не пропуща опция да трансформира всеки в изверг и да го обрисува в най-грозните вероятни вероятности. И по този начин борбата е оповестена, а всеки, който познава двете крайности, стартира да се приготвя за едно шоу, което нито една ефирна телевизия не може да предложи. Хлябът и зрелищата идват с помощта на интернет. Какво се случва? Всеки номер и адрес стартира да се бомбардира с подправени доставки, в това число и на секс артикули.

Историята продължава с извличането на факс номерата и стартирането им в обществените пространства. Анонимният интернет трол изпраща най-различни картинки и чудеса, с цел да може да провокира колкото се може повече възторг и несъмнено, да претрупа методите за връзка. Впрочем, господата изпращат чисто черни страници, с цел да може да изразходят колкото се може повече тонер. Дори горещите линии, които постоянно би трябвало да са свободни, са заети и претрупани. Къде са хакерите в цялата работа? Те създават специфичен инструмент за DDoS офанзиви. Пускат го в свободен уебсайт, изпращат инструкциите и всеки може да се включи в огромната веселба – бомбардирането на сървъри. Хакерите на практика дават оръжието и милионите, които са събрали доста яд, стартират да го употребяват.

 gettyimages-981957046-594x594

В резултат на това, даже уеб сайтът на църквата е свален. Дни по-късно излиза и първото видео, в което аудиторията се афишира като придвижване и споделя, че е в открита война. Ръкавицата е хвърлена и борбата стартира. Следващата фаза е да искарат всички господа на улицата за митинги пред тези центрове, несъмнено, има рекомендация за носене на маски. Така последователите на църквата няма по какъв начин да стартират да съдят някого, откакто не знаят кой е зад тях. Тук идва маската на Гай Фокс. Желанието за митинг е толкоз съществено, че се трансформира в световно развлечение. Всеки център е заставен да посрещне гневната навалица. Ответен удар следва и тези, които могат да бъдат проследени, получават покана да прекратят заниманията си или ще бъдат изправени в съда. ФБР също се намесва в играта, тъй като около митингите участват закани за ликвидиране, бомбени закани, нападателни мейли и още доста други.

Някои са застрашени да получат 5 години затвор, други би трябвало да платят съществени санкции. Присъдите не закъсняват. Макар и да са извънредно несправедливи, обстоятелствата са обстоятелства. Някои в действителност страдат съществено от философската черква. Оказва се, че правораздаващата система може да работи и може да отвърне грубо по-жестоко, в сравнение с мнозина биха подозирали. Някои се отдръпват от тази форма на развлечение, само че както самите анонимни споделят „ Зад всеки паднал ще се наредят 10 нови “. През 2010 година се ражда и толкоз известната организация WikiLeaks, която бърза да популяризира дипломатически кореспонденции.

В множеството случаи показаното визира необятен набор от ползи, а вследствие на това финансирането и каналите за доходи, които идват през PayPal и други финансови структури са отрязани. В този интервал са оповестени повече от 4000 секретни документа засягащи войната в Ирак. Преди появяването на Едуард Сноудън, това е един от най-големите пробиви в системата. След като фирмите отхвърлят да насочват доходи към WikiLeaks, само че в същото време работят за редица други скандални уеб сайтове, анонимните към този момент имат нова цел. Отново „ Йонното оръдие “ влиза в деяние, само че вместо да се употребява обществен уебсайт като 4chan, господата се връщат в остарялата IRC мрежа и самоуверено стартират да работят по тази технология. За негативно време уеб страниците на тези корпорации стопират да работят.

Скоро интернет обществото стартира да се намесва в политиката. По време на Египетската гражданска война, страната блокира интернет и не разрешава свободно достъпа и публикуването на протичащото се. Подобна цензура се постанова постоянно, когато една страна желае да прикрие сериозните конфликти. Именно с помощта на анонимните стартират да се разкриват редица зверства, които до този миг като че ли не са се случвали. Когато и това не оказва помощ, Египет публично приключва работната активност на 80 интернет доставчика. Никакъв трафик не влиза и никакъв не напуща страната. Спускането на завесата обаче не оказва помощ. Появяват указания по какъв начин човек в Египет може да възвърне мрежата си и по какъв начин да стартира да предава още веднъж информация.

Някои даже подсигуряват различни мрежи с положителните остарели телефонни модеми, оставяйки обществени пароли. Освен това се доставя информация за отнасяне на обгазени със сълзотворния газ, базови медицински интервенции и още доста други. Изведнъж интернет се трансформира в животоспасяваща линия за страната и за потърпевшите. И по този начин през 2011 години Хосни Мубарак се отдръпва от власт. За първи път интернет деятели вършат освен това от шерването на постове. Много скоро от тази група излиза организация от няколко души, които явно знаят всички секрети на един компютър. Новата формация носи името LulzSec и стартира да работи доста по-жестоко, по-грубо от предходната.

 gettyimages-981967378-594x594

Господата хакват безусловно всичко, което им притегля вниманието и пускат тонове персонална информация. Когато мрежата на Sony е ударена, повече от 77 милиона души са разобличени и данните им са в интернет. Разбира се, това постепенно и несъмнено стартира да отдръпва останалите фенове. Тук към този момент няма борба за положително, а единствено нанасянето на вреди. Започват да летят имена, доста скоро ФБР знае адресите на някои от уредниците. Оказва се, че някъде по цялата линия Хектор Монсегур е оголен и откакто разновидностите пред него са разкрити: да отиде в затвор за доста дълго време или да издаде своите бойни приятели, резултатът не закъснява.

Анонимността към този момент липсва. Привържениците потъват и отхвърлят гласност. Повечето се разпръсват по света или се отдалечават от концепцията. Някои най-вероятно не престават да работят по своите дела, само че какво в действителност се случва, това не е ясно. За малко интернет се трансформира в извънреден инструмент и даже основава публично мнение, което не може да бъде заглушено толкоз елементарно. Резултатът е налице, а дали ще има повторение на историята, дали ще има възобновление, никой не може да бъде сигурен, историята ще покаже.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР