Сигурно малцина са обърнали внимание, че само за месеците след

...
Сигурно малцина са обърнали внимание, че само за месеците след
Коментари Харесай

Русия успя да направи от България истински член на НАТО

Сигурно малко на брой са обърнали внимание, че единствено за месеците след нахлуването на Русия в Украйна в България бяха проведени няколко учения, свързани съответно с отблъскването на морски десанти и със отбраната на крайбрежната зона. При това става дума за обществено, публично оповестени мероприятия. Колко е действителният брой на тези учения - знаят единствено военните и секретните секции. 

Както и да го огледа човек и без значение, че от време на време се изяснява и натъртва по какъв начин подготовките са били планувани още през 2021 година, то съвпаденията с войната, местоположението и тематиката са толкоз доста, че е повече от явно, че в тях няма нищо инцидентно. Както и че е повече от очевадно кой е само вероятният зложелател и че на този профил дава отговор само Русия.

И по какъв начин другояче. Ето да вземем едно от въпросните учения, при които

 

България, Съединени американски щати и Румъния упражняваха пердах в крайбрежната зона

 

Според формалната версия специални елементи за морски интервенции на трите страни са повишавали " оперативната съгласуемост, самостоятелната и груповата подготовка на участващите ". Изрично бе посочено и че се отработват " тактики, техники и процедури по обмисляне и осъществяване на бординг интервенции, десант от вертолет по разнообразни начини, огнева подготовка на къси и пределно къси дистанции, както и специфични дейности в крайбрежната зона ". Обясненията и за останалите сходни учения бяха същите, с добавката, че при тях се тренира отбиване на морски десант, отбрана на крайбрежна зона, отразяване на офанзива.

При всички положения обаче Русия освен даде опция за разширение на НАТО посредством войната в Украйна, само че на процедура

 

вкара България в Алианса освен наужким, а и на процедура,

 

като я направи същински член.

Защото до този миг участието на страната ни се състоеше главно в протоколни срещи, малко учения в Чешнигирово и Ново село, еър полисинг с испански  Eurofighter EF-2000 Typhoon II или нидерландски F-35, разногласия какъв брой тъкмо да е бюджетът на военните като % от Брутният вътрешен продукт, идване от време на време на до 250 американски военни, минаването на някой американски или европейски военачалник през страната.

Сега обаче - 18 години след приемането й през 2004 година, България е на път да се трансформира в пълновръстен член на НАТО, в който ще бъде основана, готова и разгърната същинска бойна батальонна група, в която ще вземат участие сили на най-малко още 5 страни членки.

 

Обявената първична като напълно българска бойна група

 

предстоящо се трансформира доста бързо в многонационална. Само преди няколко седмици тя проведе първото си обществено обучение с бронирани машини " Страйкър " на американска рота и със руски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в задачи в Афганистан. Това стана на полигона Ново село пред очите на председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Робърт Бауер.

Бойната група бе утвърдена преди три месеца от НАТО като конструкция на Алианса на Източния фланг. Тя е една от общо четирите нови, които ще бъдат настанени на този фланг. Така дружно с към този момент функциониращите 4 бойни групи в балтийските страни и Полша, НАТО ще разполага с общо 8 такива формирования. 

Постепенно стана ясно, че така наречен българска група  ще е на практика под управлението на Италия и в нея ще вземат участие най-вече точно италиански военни - най-малко 700, а евентуално и повече, които последователно към този момент се предислоцират към България.

 

На българска територия към този момент са и 150 американски военни с бронирани бойни машини " Страйкър ",

 

които бяха преместени от Германия. Великобритания изпрати рота от състава на Кралския ирландски полк на английската войска. Обявено бе, че неговата история датира от 1688 година, а предшестващите го полкове са взели участие в борбата при Ватерло, борбата при Сома и десанта в Нормандия. Гърция се включи в многонационалната бойна група на НАТО в България с противотанков взвод, чака се по-малки подразделения да изпратят Албания и Черна гора, а Турция да взе участие в структурата от своя територия.

На процедура това е изцяло независимо поделение, което ще разполага с техника, която да й дава опция доста бързо да се разгърне и да изпълнява различни задания. Наскоро най-висшият български боен - началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, разгласи, че групата ще бъде попълвана даже с дронове и средства за противотанкова и въздушна защита. Тя ще разполага и със самостоятелно разузнавателно формирование.

Именно бойната група и нейното структуриране

 

доведоха в България и шефа на Пентагона Лойд Остин,

 

командира на Сухопътното командване на НАТО ген.-лейт. Роджър Клутиер, шефа на военния комитет на Алианса адмирал Робърт Бауер, командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт. Все фигури, при които показността е надалеч по-малко, отколкото военната експертиза и практическите решения и роля.

Още по-ясни станаха нещата, откакто американската задача в НАТО изненадващо разгласи, че след 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като Screaming Eagles (Крещящи орли), се завръща в Европа и че близо 2400 най-елитни бойци ще бъдат ситуирани в Румъния, България, Унгария и Словакия. Според Съединени американски щати те идват, " с цел да пазят източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съдружници и да възпират нашите съперници ".

101-ва въздушнодесантна дивизия е лека пехотна част на армията на Съединените щати, която е

 

профилирана във въздушно щурмови интервенции

 

Може да възнамерява, координира и извършва голям брой интервенции за въздушно нахлуване с размер на батальон, с цел да завземе терен зад вражеската войска.

Седалището на дивизията, която наброява към 20 000 души, е във Форт Кембъл, Кентъки. Носи прозвището „ върхът на копието “, обещано й от министъра на защитата на Съединени американски щати Робърт Гейтс по времето на президентите Буш-младши и Барак Обама.  Тя е в основата на щатските интервенции в Ирак и Афганистан, както и в Сирия. Бившият шеф щаб ген. Едуард К. Майер я дефинира като най-мощната и тактически мобилна от дивизиите на американската войска.

Тя става изключително известна, като

 

по време на Втората международна война реализира десанта в Нормандия

 

през юни 1944 г. Части на на американската 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати към този момент дойдоха във военната база „ Михал Когълничану “, на 30 километра северно от Констанца.

Военни експерти към този момент считат, че ще се стигне до структурирането и предно разполагане на многонационална бригада, много по-голямо формирование. И че това ще стане доста бързо, като се има поради и случилото се, и протичащото се в Украйна.

Повече от явно Съединени американски щати и НАТО се интересуват главно от източната част на България, като се третират най-често базата в Ново село, летището в Безмер, където кацна и Лойд Остин при идването си, базата на Военновъздушни сили в Граф Игнатиево, където ще бъдат дислоцирани в бъдеще българските изтребители F-16.

Пак на изток е и Варна, която от ден на ден се обрисува като любимец за 

 

морски координационен център като част от структурата на силите на Алианса по Източния фланг

 

Още в края на ноември м.г. стана ясно, че България продължава да упорства той да бъде точно в морската ни столица. Това стана по време на проведената по това време среща на министрите на защитата във формат „ Букурещка деветка “ (Б-9) в румънската столица. Тогава страната ни разгласи, че при " построяването на новия модел на силите на НАТО следва да бъде регистрирано желанието и готовността на България да семейства районния военноморски съставен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за района на Черно море ". 

Повече от ясно е едно - България може да се снабди до няколко години с 16 чисто нови F-16, с два многофункционални кораба, евентуално и със 150 нови бронирани машини за пехотата, само че до тогава, а и по-късно, единственото й избавление ще е НАТО и така наречен групова сигурност. Останалото е дъвка за русофили и русофоби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР