Сигурно има статистика на най-известните костюми, в които се обличат

...
Сигурно има статистика на най-известните костюми, в които се обличат
Коментари Харесай

Истории от Холивуд: Рубинените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз”

Сигурно има статистика на най-известните костюми, в които се обличат хората за Хелоуин, само че почтено казано, тя не ми е изключително нужна, с цел да знам, че героите от „ Магьосникът от Оз ” са измежду най-предпочитаните. Дороти, Плашилото, Тенекиеният човек, Страхливият лъв и несъмнено, Злата магьосница са фетиш, а филмът на Виктор Флеминг от 1939 година е измежду най-обичаните в историята.

Всеки един детайл от този филм заслужава обособен роман – от костюмите, през революционния Technicolor и прословутия преход от кафеникавите подиуми „ сепия ” в Канзас към цвят на тези в Оз, до Джуди Гарланд, нейния Тото и песента „ Отвъд дъгата ”, която напълно публично е определена от Американската кино академия за най-великата кино ария на всички времена.

През 1939 година, когато режисьорът Виктор Флеминг основава кино лентата за Metro Goldwyn Mayer, никой не е очаквал, че той ще се трансформира в вяра, а в центъра й, на кадифена възглавница, обрамчена в злато, ще стои Светият Граал на Холивуд – рубинените обувки на Дороти.  



В началото Дороти е трябвало да носи сребърни обувки по този начин, както са разказани в романа на Франк Баум, само че с навлизането на Technicolor технологията сребърните обувки са били сменени с рубиненочервени блестящи „ пантофки ”, които са били доста по-ефектни на екрана в пъстър филм. Любопитно е, че това очевидно не е бил напълно елементарен избор. До финалния вид на сюжета обувките са били сребърни, поправката е нанесена в последния миг на ръка от сценариста Ноел Лангли, който зачертава „ сребърни ” и написва от горната страна „ рубинени ”.

Ейдриън Гринбърг, гениалният художник на костюми на MGM, който е работел най-вече по останалите костюми, основава два разнообразни дизайна за обувките. Първият, прочут като „ арабски тест чифт ”, е бил отритнат, тъй като не подхождал на облика на момиче от Канзас.



Освен ориенталската форма е отхвърлена и концепцията за камъни, наподобяващи рубини, които правели обувките тежки, въпреки всичко Джуди Гарланд се движи и танцува доста. При втория модел те към този момент са сменени с по 2300 пайетки на всяка обувка, а формата е по-скромна.



Независимо от това, че „ арабският ” чифт е бил отритнат, той е оживял и е бил закупен за 510 хиляди $ на търг, проведен от актрисата Деби Рейнолдс (майката на Кари Фишър) през 2011 година

От утвърждения дизайн са направени (може би) шест чифта обувки, макар че никой не знае какъв брой тъкмо са били първоначално. От тях носени от Джуди Гарланд са (може би) два чифта, като единият сигурно е надписан със " 7 ", т.е. евентуално е имало повече от 6 чифта. Едните са употребявани за близки проекти и надлежно са по-запазени. Дубльорката й и вещицата също са имали свои чифтове от обувките, ето за какво те се разграничават като номер – 5 и 6 (34,5 и 36,5) и са в разнообразни ширини (B и С).

Рубинените обувки на Дороти са направени от бяла коприна от Джо Наполи от Western Costume Company. По това време този тип театрални обувки са били доста публикувани, евтини (стрували са 13 долара), лесни за боядисване. Тези първо са били боядисани в тъмночервено, а след това са добавени пластове органза и пайетки. В началото моделът не е имал панделка от горната страна, тя е добавена, когато Виктор Флеминг заменя Ричард Торп като режисьор и стартира фотосите съвсем изначало. Съвсем инцидентно, когато във връзка 50-годишнината на „ Магьосникът от Оз ” се създава кукла Дороти, която е цялостно копие на героинята, нейните обувки са сбъркани и нямат панделка. Всъщност в началото те в действителност не са имали.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР