Сигурно често сте чували, че трябва старателно да измивате плодовете

...
Сигурно често сте чували, че трябва старателно да измивате плодовете
Коментари Харесай

Обрат! Нитратите не са вредни за здравето ни, а са полезни

Сигурно постоянно сте чували, че би трябвало усърдно да измивате плодовете и зеленчуците, преди да ги консумирате поради нитратите, които може да са рискови за здравето ви. Ново изследване обаче потвърждава тъкмо противоположното – нитратите са потребни за вас.

Според проучването на Гари Милър от университета Уейк форест в Уинстън-Салем, Съединени американски щати умерената приложимост на нитрат понижава високото кръвно налягане, усъвършенства храносмилането и подкрепя оросяването на кръвта, написа вестник Ди Велт.

Ръководителят на научните опити твърди, че зеленчуците, пръскани с нитрати, усъвършенстват притока на О2 към мозъка и могат да бъдат натурален лек против сърдечните болести и деменцията.

Нитратите попадат в плодовете и зеленчуците освен посредством изкуствените торове. По-голямата част от растения одобряват азот от почвата и го натрупат в листата и корените си.

Когато слънцето е мощно, той се преработва в протеини. Но зимни зеленчуци като рукола, спанак, алено цвекло, зеле са богати на нитрати поради по-слабата слънчева светлина.

В опитите си Гари Милър е употребявал сок от алено цвекло, спанак и салата, като е приготвил с тях закуска на 8 души над 70-годишна възраст След като изпили по половин литър от сока, наличието на нитрати в кръвта им било тройно.

 Нитрати

В същото време други 8 доброволци се хранели с артикули, небогати на нитрати. Накрая Милър ги изследвал с магнитнорезонансен томограф, който демонстрира наличието на О2 в кръвта на разнообразни сектори на мозъка.

При групата, която щедро си похапвала плодове и зеленчуци, богати на нистрати, било записано по-добро оросяване на мозъка.

След това Милър решил да смени хранителният режим на двете групи и още веднъж тези, които приемали нитрати, записали по-добри резултати.

Според него резултатите демонстрират, че нитратите могат да запазят умствените качества даже с напредването на възрастта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР