Сигурни за парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов и

...
Сигурни за парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов и
Коментари Харесай

Започва пътят ни към неизвестността

Сигурни за Народното събрание са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Слави Трифонов и Демократична БългарияИма гигантска промяна на животаНа държавните управления по света им хареса да затварят хоратаПоследиците от протичащото се ще са близки до бедствията от война Тече непозната до момента последователност на неравенствата, споделя Юрий Асланов в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Господин Асланов, тази година бе много по-различна от всички минали. Кое съгласно Вас бе най-същественото за нея?
- Разбира се, преди всичко е пандемията, освен това освен за България. Но тази година бе доста по-различна, без да сме наясно дали и идващите, и какъв брой от идващите ще бъдат доста по-различни. Защото, съгласно мен, тази година поставя началото на един развой, който ще докара до гигантска промяна във всички области на публичния, икономическия и политическия живот. Целият метод на живот на хората ще се промени за дълго време. Колкото и да е неприятно, нищо няма да наподобява по този начин, както е изглеждало до този миг. Нещото, което би трябвало да се означи за тази година е, че това е началото на един развой към неизвестността. Онези, които си мислят за близка развръзка и връщане към нормалността, ще останат разочаровани. Такова нещо няма да се случи и ние би трябвало да предвидим бъдещето си по метод, по който да се впишем в този нов живот, да се приспособяваме към бъдещите действителности, тъй като това ни чака.
- Какви са вероятностите?
- Има три доста ясно изразени трендове и в международен, и в народен мащаб във връзка с публичния и политическия живот. Първата е непознатата до момента в историята на света последователност на неравенствата във всички аспекти. Има някои уважавани и международно приети специалисти, които считат, че процесите от началото на века методично унищожават междинната класа на човечеството. И основават едно полярно общество сред един дребен, само че богат и все по-влиятелен хайлайф, и една голяма маса от елементарни хора. Втората наклонност, която не е занапред, само че се ускорява, е обвързвана с методичното заличаване на природата и околната среда. Човечеството, включително и българските управляващи, не намерихме някаква подобаваща регулация да спрем ускорението на този развой, което също ще докара до великански трансформации във всяко едно отношение, в случай че не се приключи тази наклонност. Това е обвързвано и с понижаване на опциите за доставяне с значими естествени запаси като храна или вода, само че и с други неща. А третата е наклонността към определяне на властнически способи за ръководство - било под предлог на пандемията, било под други претексти, само че ние го виждаме на всички места. В това число е доста тревожно, че на доста места вървят трендове за реабилитация на нацизма и фашизма. В интервали на такива рецесии това постоянно се е случвало и развръзката е била война. Този път война във типа, в който я познаваме от предишното, няма да има, само че последствията от протичащото се ще бъдат сравними с бедствията от война.
- Заговорихте за ножицата сред елита и елементарните хора. Как икономическите ограничения, вземани на парче, ще се отразят на обществото. Има ли възможност те да възродят митинга, само че под други форми?
- На последния въпрос - да, доста е евентуално това да се случи. Що се отнася до по този начин наречените стопански ограничения, това не е единствено мое мнение, слушам го и го чета от уважавани от мен специалисти по стопанска система - те освен не са дали резултат, само че са безсмислени. Мисля, че посредством тези ограничения се легитимира ширещата се корупция у нас, която не е ново събитие. Те единствено усилиха неравнопоставеността на икономическите субекти у нас. Тези ограничения нито прекратиха трендовете към увеличение на безработицата, нито понижиха обедняването и съкращаването на заетостта, нито дадоха опция за някакво възкръсване на стопанската система.
- Всъщност май направиха тъкмо противоположното.
- Някои считат, че е по този начин. Аз не съм подготвен да призная, че е по този начин, тъй като отвън естествените последствия от пандемията икономическият срив в България не е толкоз огромен, колкото се чака да бъдат в други страни. В момента в пика на осведомителните издания по света е Англия, където може да има огромен стопански и обществен срив. Такъв тук няма да има, само че ние сме в такова обезверено състояние по отношение на другите страни на континента и по този начин обезверено се нуждаехме от някаква догонваща тактика, която очевидно няма да се случи. Ние ще си останем най-бедни на територията на Стария континент и това няма да ни помогне да разтеглим кръгозора си и оптимизма си за бъдещето.
- Понеже споменахте за авторитаризма, който се оправдава с пандемията, по какъв начин ще коментирате цялото държание на държавно управление, на щаб, и тяхната изразителност?
- Тази агитация оказва помощ за увеличение на страховете на хората, тъй като ги прави по-лесно контролируеми, по-лесно подчинени. Това не се случва единствено у нас и се опасявам, че на държавните управления на всички места доста им харесва тази обстановка - да затворят хората, с цел да могат по-лесно да бъдат манипулирани и ръководени посредством страха. Това спомага ние по-лесно да загубим човешкото от себе си - това, което е обвързвано с общуването с други хора. И се затваряме в себе си, което е фантазията на всяка властническа власт, на всяко тоталитарно общество, с цел да държи под надзор човешките маси. На това би трябвало да се дава отпор и допускам, че отвън обществените и стопански проекции, ще се ускорява митингът против тази наклонност. В доста европейски страни към този момент следим тази реакция.
- Протестът у нас сякаш не свърши особена работа?
- Не, той свърши работа. Показа, че едно голямо болшинство от хора в млада и дейна възраст не е според по този начин да живее. Това беше проява, която уплаши управляващите. Оттук нататък те ще имат една обеца на ухото, ще имат едно мислено, че не могат да вършат това, което си изискат. Но, несъмнено, силата на митинга спадна с течение на времето, взеха връх силата и безразличието, както и страховете на хората, свързани с пандемията. Тази сила на практика сега е сведена до нулата, само че това не значи, че няма да избухне още веднъж всеки миг.
- Роди ли се от това нова съпротива? Виждате ли някой, който може да се опълчи на ГЕРБ на идните избори следващата година?
- За зла орис, не виждам такава опция. Но каквото и да се случи, на ГЕРБ, изключително отпред с Бойко Борисов, няма да им бъде разрешено да го вършат по метода, по който го правеха до момента.
- Какви са прогнозите Ви за идващия парламент - кой ще влезе, кой ще отпадне?
- Твърде рано е, аз даже се чудя на акъла на някои сътрудници, които толкоз самоуверено вършат прогнози. Процесът се развива с такава динамичност, и очевидна, и скрита, тъй че обстановката е бременна с огромни изненади, които могат да се проявят и в последния миг.
Към този миг можем да разделим нещата на две елементи - на сигурни участници в идващия парламент, и на вероятни. Между сигурните са към този момент пет обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Слави Трифонов, Движение за права и свободи и Демократична България. Между вероятните има доста други претенденти за славата. Но отново споделям, прекомерно е рано за прогнози.              

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР