Сигнали за гласуване с чужди лични карти в Самоков и

...
Сигнали за гласуване с чужди лични карти в Самоков и
Коментари Харесай

Голям изборен скандал в Симитли: Не позволиха на роми да гласуват с придружител

Сигнали за гласоподаване с непознати персонални карти в Самоков и Симитли. Според Министерство на вътрешните работи, лица с защитни маски се представяли за други и дали своят вот, разкри Bulgaria on air.

В Симитли се стигна и до напрежение в четвърта изборна секция. Причината беше недопускане на роми да гласоподават с компаньон. Подозренията са, че придружителите е трябвало да удостоверят гласоподаване за избрана партия. Стигна се и до интервенция на полицията.

" Трябваше да се намеси полиция заради всеобща суматоха вътре и това, което тук се случва – единственият проблем е, че този път тези хора не могат под ескорт, както бяха тук – не могат да упражнят платения избор! Неграмотността и придружителите са две разнообразни неща ", безапелационна е Анелия Никова.

Според закона обаче с компаньон могат да гласоподават единствено хора с увреждания. На място секционната изборна комисия дефинира кой и по какъв начин в сходна обстановка може да гласоподава
" Всички знаем, че в деня на изборите, СИК е тази, която взема решение за своите дейности. Ние не бихме могли да се намесим интензивно, само че оказваме помощ с оглед съблюдаване на законовите условия ", уточни зам.-председателят на РИК – Благоевград Йордан Симонски.

Заради абсурда има арестуван, формиран е и констативен протокол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР