Швеция ще екстрадира турски гражданин, по искане на Анкара, съобщи

...
Швеция ще екстрадира турски гражданин, по искане на Анкара, съобщи
Коментари Харесай

Швеция екстрадира турски гражданин по искане на Анкара

Швеция ще екстрадира турски жител, по искане на Анкара, заяви „ Сабах “.

Турция упреква Швеция, че дава леговище на десетки обвинени, които принадлежат към терористични групировки като ПКК/YPG и последователи на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).

В исторически поврат Швеция и Финландия изоставиха дългогодишната си политика на военно необвързване и подадоха молби за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, напомня БГНЕС.

След месеци на закъснение Анкара ратифицира участието на Финландия предишния месец, което ѝ разреши да стане пълновръстен член на отбранителния алианс.

Анкара и Будапеща отхвърлиха да ратифицират кандидатурата на Швеция след поредност от разногласия и най-много опасения за сигурността, изразени от страна на Турция.

Министерството на правораздаването на Швеция заяви, че се е съгласило с екстрадицията на Йомер Алтун, 29-годишен турски жител, наказан предходната година от турски съд на 15 години затвор.

Министерството съобщи, че екстрадицията е контрактувана единствено при изискване, че след завръщането си в Турция Алтун ще получи право на наново разглеждане на делото.

Решението е взето откакто Върховният съд на Швеция е дал зелена светлина.

" Правителството споделя оценката на Върховния съд, че няма нищо, което да блокира екстрадицията на Омер Алтун в Турция ", се споделя в известието.

Стокхолм акцентира, че правосъдната система на страната е самостоятелна и има последната дума при изгонването.

Правителството обаче е отхвърлило искане за екстрадиция по отношение на 51-годишния Мехмет Закир Карайел, шведски жител от турски генезис, който Анкара подозира в участие във въоръжена терористична организация, съгласно документи на шведското министерство на правораздаването.

Съгласно законодателството " шведски жител не може да бъде екстрадиран ", написа в документа.

През миналата година скандинавската страна е екстрадирала най-малко двама турски жители, само че е отхвърлила претенции за няколко други, в това число за избягалия обвинен Бюлент Кенеш, някогашен основен редактор на вестник Today`s Zaman.

Президентът Реджеп Таип Ердоган съобщи, че изгонването на терористи е наложително за Швеция, в случай че тя желае да получи правото да се причисли към НАТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР